Un șofer din Iași a șicanat o mașină de școală în trafic fiindcă se grăbea. Instructorul auto a pus mâna imediat pe volan, când a văzut cum se apropie
Instructorul auto Silviu Ververiș a postat videoclipul pe platforma TikTok, unde a adunat zeci de mii de vizualizări și mii de aprecieri. Acesta nu se aștepta ca filmarea să capete atâta popularitate. Din fericire, nu s-a produs niciun accident, iar elevul a învățat o lecție folositoare în acea zi.
Șoferul din Iași a șicanat mașina de școală, în trafic
Silviu Ververiș era în mașină cu o elevă de a sa, pentru o oră de condus, și se deplasau pe Pasajul CUG. Din spatele lor venea o altă mașină, care a început să claxoneze și să accelereze spre mașina de școală. Instructorul și-a păstrat calmul și i-a precizat elevei să păstreze viteza, având în vedere că pe porțiunea de drum era limită de 20 de km pe oră. Șoferul din spate a continuat să fie agresiv, iar la final, a depășit mașina de școală. Instructorul a fost nevoit să pună mâna pe volan și să intervină. Un alt șofer din Iași era să accidenteze un grup de femei la trecerea de pietoni.
„Nu m-am așteptat ca videoclipul respectiv să fie atât de distribuit și vizionat. Intenția mea nu a fost să atac șoferul respectiv sau altceva, este doar o situație din trafic. Am observat că oamenilor le plac lucrurile negative, sunt răutăcioși, le place scandalul. Eu eram în mașină cu eleva mea, care are deja permis, însă nu a condus prea mult, astfel, a avut nevoie de câteva ore suplimentare. Chiar eu i-am indicat să meargă încet, deoarece drumul nu este foarte bun prin zona respectivă. Un șofer din spate a venit în viteză, probabil se grăbea. Nu pot să mă dau eu la o parte ca să treacă el. La final, am tras de volan și am claxonat, deoarece a fost reacția din reflex normală”, povestește Silviu Ververiș.
Silviu Ververiș a precizat că astfel de situații întâlnește zilnic, iar mulți dintre șoferi au o atitudine sfidătoare față de șoferii care sunt la început.
„Majoritatea șoferilor uită că și ei au fost începători, că au avut nevoie de timp să învețe. Situația respectivă nu a fost un caz izolat, cred că întâlnim în jur de 4-5 incidente similare în fiecare zi. Elevii trebuie să respecte regulile, iar rolul meu este să îi învăț și să îi educ în trafic. Cu această atitudine, noi nu vom reuși să evoluăm ca națiune. Uităm să fim înțelegători și sunt mult prea răutăcioși”, a mai precizat instructorul auto.
Elevii învață mai greu
Silviu Ververiș este instructor auto de aproape 10 ani în Iași și nu și-ar schimba meseria pentru nimic în lume. În această perioadă a avut parte de tot felul de incidente în trafic, însă nimic grav. Acesta a înțeles că relația dintre instructor și elev este foarte importantă și ajută la formarea viitorilor șoferi.
„Sunt instructor auto din anul 2015, tatăl meu a fost de asemenea instructor, de mic copil visam să ajung șofer, este marea mea pasiune. Am și studii universitare finalizate, însă nu mă văd să fac altceva înafară de asta, este ceea ce îmi place. De-a lungul anilor nu am avut incidente grave, poate uneori tamponări ușoare, tot din vina șoferilor care nu păstrează distanța față de mașina de școală”, spune Silviu Ververiș.
Instructorul auto a observat că elevii s-au schimbat de-a lungul anilor și învață mai greu să conducă. În special, după perioada pandemiei, sunt neatenți, mai puțini practici și au dificultăți în a învăța noi abilități.
„Sincer, elevii s-au schimbat de-a lungul anilor, iar diferența cea mai mare se simte după pandemie. Înainte, oamenii erau mai practici, le era mai ușor să învețe și se descurcau, însă ușor au început să fie mai puțini receptivi și au dificultăți să se adapteze. Problema cea mai mare este că oamenii folosesc prea mult telefoanele acum, cred că aceasta este cauza principală. După ce au stat în case în timpul pandemiei, s-au obișnuit să petreacă mult timp pe telefon. Oricine poate să conducă, însă fiecare are un ritm diferit de a învăța și este nevoie de practică”, a mai transmis instructorul auto.
Instructorii auto au nevoie de ajutor
Instructorii auto din Iași își doresc ca primăria să amenajeze un poligon, unde mașinile de școală să își desfășoare activitatea. Astfel, elevii ar putea învăța mai ușor la primele ședințe, până când vor ieși cu mașina la stradă, în trafic.
„Sunt mulți tineri care urmează școala de șoferi acum și numărul cred că va crește. Totuși, s-ar putea face mai multe pentru noi, instructorii auto, ca să ne facem treaba mai bine și să nu mai blocăm traficul. Am avea nevoie de un poligon pentru primele ședințe, deoarece ar fi mult mai simplu pentru toată lumea. Deocamdată, ne descurcăm cum putem”, a încheiat Silviu Ververiș.
Șoferul din Iași care a șicanat mașina de școală riscă inclusiv să fie amendat de poliție.
Pe multi ieseni, marca masinii ii transforma automat din soferi in piloti. Stiti la ce marca ma refer, nu? 🙂
poate se caca pe el si se grabea
asa este
la noi la uniunea securistilor rectali se intampla destul de des🏳️⚧️🏳️🌈
unii traiesc cu convingerea ca odata cu masina au cumparat si strada
Toată Dacia este blocată
Instructori care stau cu capul in telefon și elevii merg că p…
Nu mai zic că se iese la 7- 9 și 16- 18
Multa indiferenta dar vor fie respectati
eleva?
Corect
Timpul trece leafa merge ….