Toţi cei ce se aflau în peninsula grecească Halkidiki din Grecia, au putut fi martori duminică, 14 august la formarea unui vârtej uriaş în largul brațului Kassandra.
Fenomenul a fost observat dimineața de către localnicii și turiștii din satul Paliouri. Vârtejul s-a format din cauza condițiilor meteo instabile din zonă.
Vârtej uriaş pe apă în peninsula Halkidiki din Grecia
Numeroase filmări și fotografii cu vârtejul uriaş pe apa din peninsula Halkidiki din Grecia au fost postate pe reţelele de socializare. Acest fenomen natural se poate produce în zilele foarte călduroase, dar cu umiditate crescută, și reprezintă vârtejul creat între un nor de furtună și suprafața mării.
Viteza vântului în aceste vârtejuri poate atinge 100 de kilometri pe oră, însă ele se evaporă imediat atunci când ajung la țărm.
Tornadă surprinsă în Sulina
Într-un context similar, precizăm că la începutul lunii august, un fenomen meteo rar s-a petrecut în România. Localnicii din Sulina au surprins formarea unei tornade pe cer. Regiunea s-a aflat în acea perioadă sub avertizare de cod portocaliu de vreme rea, cu șanse mari de vijelii și ploi puternice.
De vreme ce vântul sufla cu putere la Sulina, cantitățile de apă depășind 30 de l/mp, iar localnicii fiind speriați de fenomenul meteorologic, dar şi de ploaia abundentă. Zona s-a aflat în acele zile sub avertizare de cod portocaliu de vijelii şi averse puternice.
În acest sens, climatologul Roxana Bojariu a spus că tornadele apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice și instabilității, iar astfel de fenomene au mai fost și o să mai fie și în viitor.
„Tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice. Nu toate vijeliile generează tornade. Astfel de fenomene extreme au mai fost și vor mai fi, în funcție și de ingredientele care generează aceste fenomene, adică generează instabilitățile ce până la urmă favorizează formarea tornadelor sau a trombelor”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.
Totodată, meteorologii au anunţat că în perioada imediat următoare, fenomenele meteo extreme vor fi tot mai prezente în România.
„Schimbul de masă de aer cald cu masa de aer mai rece în mai puţin de o oră poate să determine diferenţe termice între cele două mase de aer mai mari de 10 grade. Cu cât această diferenţă este mai mare, cu atât amplitudinea fenomenelor este una severă şi atunci se întâmplă astfel de fenomene”, spune Elena Mateescu, director ANM.
Menționăm faptul că aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani, cele mai multe fiind raportate după anul 2006, mai precis, aproape o sută. De altfel, în zona de sud-est a României sunt cele mai multe raportări de tornade, fiind o zonă apropiată de mare, acolo apărând frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanța sunt județele cu cea mai mare frecvență a tornadelor.
Amintim că în anul 2019, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă.
Acum însă, în spațiul media au apărut imagini incredibile cu un vârtej uriaş format pe apă în peninsula Halkidiki din Grecia.