În Cimitirul „Eternitatea”, sunt înhumate personalitățile culturii ieșene, însă unele locuri de veci sunt lăsate în paragină. Deși renovarea bojdeucii lui Ion Creangă a costat aproximativ un milion de euro, în mormântul scriitorului nu s-a mai investit nici măcar un leu de ani de zile.
Mormântul lui Ion Creangă, de la Cimitirul „Eternitatea”, stă să se dărâme
Ansamblul funerar, mormântul şi bustul lui Ion Creangă, de la Cimitirul „Eternitatea”, se află pe lista monumentelor istorice, fiind datate în scriptele Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iași ca fiind din secolul al XX-lea. Cu toate că mormântul ar trebui să arate exemplar și să fie îngrijit, acesta mai are puțin și se dărâmă.
Bucățile de marmură care împrejmuiesc bustul lui Ion Creangă sunt desprinse, iar stâlpii decorativi sunt crăpați, fiind într-o stare deplorabilă.
Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției de Cultură Iași, spune că ultimele lucrări de reparații curente la mormântul lui Ion Creangă au fost făcute în urmă cu trei sau patru ani.
„Din ce îmi aduc aminte, au fost niște lucrări de reparații curente la mormântul lui Ion Creangă în urmă cu trei sau patru ani. Primăria Municipiului Iași se ocupă cu astfel de reparații, dar cred că, în urmă cu mult timp, și Direcția de Cultură se mai ocupa de reabilitarea monumentelor istorice”, declară Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției de Cultură Iași.
Aproximativ un milion de euro pentru reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă, dar zero lei pentru locul de veci al scriitorului
Cimitirul „Eternitatea” din Iași este ca un muzeu în aer liber, unde sunt înhumate marile personalități ale culturii ieșene, precum Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Mihail Kogălniceanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu sau Petre Andrei.
Ion Creangă a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români, însă de mormântul său nu se mai ocupă nimeni de ani de zile. Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași spun că nu pot efectua lucrări de reabilitare fără acordul moștenitorilor lui Ion Creangă, care, posibil, nici măcar nu există.
„Sunt morminte declarate monument istoric, pe care, conform legii, nu putem noi ca autoritate legală să intervenim fără acordul moștenitorilor, nici dacă am face adresă”, spun reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Amintim faptul că, recent, Bojdeuca lui Ion Creangă a fost reabilitată și deschisă publicului larg, însă lucrările au stârnit un val de critici, oamenii fiind nemulțumiți că s-au pus încălzire în pardoseală, parchet, gresie și faianță.
Valoarea totală pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” a fost de 3.065.112,64 lei, fără TVA, fiind incluse refacerea amfiteatrului, un important spațiu educațional, și a circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului și de punere în siguranță a bojdeucii, ce au costat 1.468.186 de lei, fără TVA. Valoarea lucrărilor aferente reabilitării bojdeucii a fost de 699.460 de lei, fără TVA.
La acestea se adaugă lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii anexe, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă și spațiu de expoziții temporare și evenimente, ce au ajuns la o valoare de 897.465 de lei, fără TVA.
Sute de mii de lei folosiți pentru modificarea totală a casei memoriale a lui Ion Creangă, dar mormântul scriitorului stă să se dărâme.
Păi ce face duamna Poroznicu? Haida duamnă avocado, pune mâna și dă-i cu dalta și după laudă-te singură pe pagina casei jdanului. Abia așteaptă premarul Chichirichi să se afișeze cu tine la braț și după să pună de o partidă de aia cu năduf cum făcea Ionică cu Smărăndița pe marginea Ozanei.
…mă întreb ce se ascunde de fapt în spatele acestui reportaj . Se pune cumva de o altă jecmăneală cu scuza de a renova ? Câte milioane de euro va declara cineva că a costat lucrarea ? A cui firmă va trebui să lucreze ? Doamne , societatea asta hoață și vicleană ne-a transformat în paranoici ! Sau poate totuși există o sămânță de adevăr în aceste suspiciuni …timpul ne va răspunde !
Reprezentantii Primariei Iasi au uitat ca directorul Apreutesei de la Ateneu acum cativa ani a facut lucrari la toate mormintele,precum Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, Mihail Kogălniceanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu,M. Gheorghiu, s.a.La intrarea la poarta cimitirului Eternitate pe partea dreapta sunt imagini care fac o paralela cum aratau inainte de restaurare si dupa.Daca ne uitam pe imaginea de sus acele placi albe,care acum arata oribil,fiind desprinse, sunt adaugate la restaurare.Dar mai bine mergeti si vizitati si va veti convinge,cum au fost refacute acele morminte.Unele aratau mai bine inainte de restaurare.
Oare Directia de Cultura a aprobat acele lucrari facute acum cativa ani,dupa cum spune
directorul Apavaloaie,care acum se dovedesc a fi o risipire a banului public?
https://www.facebook.com/IASIDE10
Iași de 10 înseamnă Meritocratie pentru Iași!
Lasa ca are alta lume marmura neagra si unul ca Ion Creanga care toata lumea citeste se darama. Halal primarie si halal ministru al culturii