Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini în premieră din interiorul Muzeului de Istorie Naturală! Modernizarea clădirii din centrul Iașului a costat aproape 3 milioane de euro. S-a stabilit data pentru deschiderea oficială – GALERIE FOTO

Imagini în premieră din interiorul Muzeului de Istorie Naturală! Modernizarea clădirii din centrul Iașului a costat aproape 3 milioane de euro. S-a stabilit data pentru deschiderea oficială – GALERIE FOTO

09 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

Imagini și instantanee spectaculoase din interiorul și curtea exterioară a unui loc superb, amplasat în plin centrul orașului Iași! Concret, reabilitarea și restaurarea de la Muzeul de Istorie Naturală (demarate de Primaria Municipiului Iași în anul 2019) au fost finalizate

În baza anunțului oficial al Primăriei Municipiului Iași, în decembrie 2021 ar putea fi redeschis publicului Muzeul de Istorie Naturală, amplasat pe Bulevardul Independenței (fosta Uliță a Hagioaiei). El poate deveni un principal punct de atracție al orașului Iași. Acum, la clădirea de patrimoniu se fac ultimele retușuri și pregătiri. S-a lucrat și la instalația electrică și termică, respectiv finisaje și reașezarea obiectelor și exponatelor unice ce pot fi admirate doar în acest spațiu, unic în toată România. De la mijlocul anului 2019, muzeul se află în plin șantier, acolo unde s-au executat lucrări de refacere și reconsolidare în baza unor fonduri europene.

Totuși, conform legislației ce ține de clădiri de patrimoniu, reabilitate și restaurate, în care funcționează un muzeu, aceasta trebuie să fie monitorizată timp de minimum 6 luni de la recepția lucrărilor. Asta pentru ca edificiul să se „așeze” la nivel de construcție, instalații. În acest context, abia în luna mai 2022, exponatele ar putea fi aduse și montate în Muzeul de Istorie Naturală Iași. Asta în contextul în care multe dintre acestea sunt hidrofile (care absorb apă în mare cantitate). Astfel, dacă spre exemplu pereții nu s-au uscat, umezeala degajată ar putea degrada iremediabil valoroasele exponate.

Restaurarea și reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală din Iași au costat 2,8 milioane de euro

Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro. Prin acesta s-au propus măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării (izolarea-n.r.) zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilaturilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare. A fost vorba și de modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor. Acestea s-au refăcut integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului.

A fost asigurat confortul personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști

De asemenea, în urma lucrărilor s-a vizat cu precădere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii Societății de Medici și Naturaliști, dar și condiții optime de păstrare a exponatelor. Vechile vitrine manufacturate au fost înlocuite cu vitrine profesionale, care să creeze microclimatul propice conservării în condiții optime a exponatelor. Suprafața construită actuală este de 852 de metri pătrați, suprafața desfășurată de 2.749 de metri pătrați, iar suprafața utilă actuală este de 1.293,80 metri pătrați. În urma proiectului de restaurare și modernizare s-au păstrat suprafețele construite și desfășurate, iar suprafața utilă a clădirii a ajuns la 1.469 de metri pătrați.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul astfel de muzeu înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Acesta deține în prezent peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată monument istoric. Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, azi Bulevardul Independenței, nr. 16.

Clădirea, cunoscută și sub denumirea de Casa Roset, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul dintre puținele monumente arhitectonice ale Iașului cu o structură a parterului de bolți pe arcei. Cabinetul de Istorie Naturală devine cunoscut marelui public și prin faptul că, în una din sălile lui, deputații din Partida Națională, în noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *