Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini în premieră cu domeniul lui Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare! Peste 20 de hectare de teren, ascunse după dealurile din comuna Probota. A primit subvenții de la bugetul de stat, dar afacerea este pe pierderi – FOTO/VIDEO

Imagini în premieră cu domeniul lui Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare! Peste 20 de hectare de teren, ascunse după dealurile din comuna Probota. A primit subvenții de la bugetul de stat, dar afacerea este pe pierderi – FOTO/VIDEO

14 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Managerul Spitalului Clinic de Recuperare Iași desfășoară activități în agricultură, care beneficiază și de subvenții de la stat. Pepiniera formată din 20 de hectare este administrată de Petru Cumpăt, soțul lui Carmen Cumpăt. Afaceristul a refuzat să vorbească despre afacerea de familie, care nu a raportat o situație financiară fericită

Averea lui Carmen Cumpăt, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, are o altă dimensiune în momentul în care sunt verificate afacerile soțului, Petru Cumpăt. În declarația de avere a managerului apar doar bunurile înregistrate pe persoană fizică. În schimb, afacerile importante sunt ascunse prin societatea Pomicultura IND SRL, condusă de Petru Cumpăt. Reporterii „BZI” au identificat că, prin societatea amintită, este administrată o pepinieră de puieți întinsă pe o suprafață de 20 de hectare de teren agricol, situată în satul Perieni, comuna Probota, județul Iași. Traseul spre pepinieră este imposibil de traversat atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile. Drumurile de pământ sunt impracticabile. Spre pepiniera familiei Cumpăt se poate alege și un traseu prin comuna Vlădeni. În cursul zilei de ieri, la baza societății Pomicultura IND erau staționate mai multe utilaje (tractoare). Reporterii „BZI” l-au întâlnit și pe Petru Cumpăt, care a refuzat să ofere detalii despre afacerea desfășurată.

„Este o afacere privată. De ce fotografiați?”, a spus afaceristul, după ce a coborât de la volanul unui autoturism de teren marca Ford.

De precizat că Spitalul de Recuperare din Iași condus de Carmen Cumpăt a fost implicat în mai multe scandaluri.

Petru Cumpăt a primit subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

Familia Cumpăt a beneficiat și de subvenții din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul județean Iași. Astfel, în 2019 a încasat suma de 43.459 lei, iar în 2020 suma de 42.591 lei. Din afacerea cu puieți, Petru Cumpăt a declarat un venit anual de doar 17.352 lei. Terenurile au fost cumpărate de la diverși proprietari în anul 2014, la 6 ani de la numirea lui Carmen Cumpăt la conducerea spitalului. Valoarea terenului agricol ajunge la 120.000 euro. Pe terenul menționat este edificată și o clădire cu o suprafață de 443 mp, ce datează din anul 1980. Parterul clădirii este format din 7 camere cu o suprafață utilă de 395 metri pătrați. O bună parte din proprietate a fost cumpărată de la fostul proprietar, un anumit Daniel Vrănescu.

În 2018, Petru Cumpăt tranzacționează alte 3,5 hectare de teren agricol. Proprietar era societatea Star Farm SRL, cu sediul în județul Brașov, redenumită Bak Iasiland SCS, controlată de un grup de afaceriști danezi. Firma este cunoscută ca deținătoare a multor suprafețe de teren în județul Iași. De precizat că, societatea Pomicultura IND SRL a declarat oficial că este pe pierderi, cu aproape 100.000 lei în 2020, deși vânzările au fost similare cu cele din 2019, de aproximativ 500.000 lei. În firmă sunt identificate active imobilizate în valoare de 650.000 de euro.

Vila familiei Cumpăt a fost construită la intrarea în comuna Rediu

În anul 2008, chiar în anul în care a fost numită la conducerea spitalului, Carmen Cumpăt a făcut recepția la vila construită în satul Breazu, comuna Rediu, județul Iași. Terenul de 1.032 metri pătrați a fost achiziționat în anul 2004. Vila are o suprafață de 300 de metri pătrați, cu un regim de înălțime D+P+1E. Imobilul este amplasat lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Clădirea are trei balcoane și este supravegheată de un sistem video. În declarația de avere, Carmen Cumpăt a bifat la rubrica datorii credite bancare în valoare de 50.000 lei. La capitolele economii apare cu suma de 63.508 lei. Totodată, a justificat suma de 18.900 lei, reprezentând o bursă doctorală obținută de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024