O situație de-a dreptul șocantă a fost descoperită ieri în apropierea caselor țigănești din Zanea. O porțiune întinsă pe cățiva km de la marginea Iașului este acoperită cu autovehicule uzate, caroserii de mașini, piese auto, anvelope și bucăți provenite din dezmembrări. Aici sunt provocate incendii de mari dimensiuni în mod constant, asta spre disperarea locuitorilor din apropiere care apelează aproape zilnic la 112 pentru a reclama poluarea cu fum gros și negru. Inspectorii Gărzii de Mediu împreună cu polițiștii și jandarmii au intervenit în apropierea caselor țigănești pentru a verifica dacă vehiculele au fost achiziționate legal sau au fost furate. „Noi cumpărăm mașinile de la oameni care vor să le arunce, le dezmembrăm și le vindem la fier vechi sau pe piese. Avem documente pentru toate mașinile, vă duc la foștii proprietari să vă recunoască, nicio mașină nu este furată”, au spus membrii clanului Stănescu
Situație șocantă pe un câmp din Zona Metropolitană Iași, în apropiere de Lunca Cetățuii. Ieri-dimineață, 10 martie, inspectorii Gărzii de Mediu însoțiți de polițiști din cadrul IPJ Iași, echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și Poliția Locală Ciurea au intervenit în zona cartierului țigănesc Zanea. Acțiunea a fost realizată în urma unor reclamații repetate făcute de locuitorii din apropiere, care au semnalat în ultimele luni incendii puternice care provoacă un fum gros și negru. Autoritățile venite la fața locului au avut un șoc când au văzut un câmp acoperit cu zeci de autovehicule uzate, caroserii, piese auto și bucăți de mașini provenite din dezmembrări. Mare parte dintre aceste obiecte au fost incendiate complet sau parțial, iar altele erau pregătite pentru a fi arse.
„Echipele Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași s-au deplasat la fața locului pentru a verifica modul de gestionare a deșeurilor. Este controlată inclusiv legalitatea activității de dezmembrare a autovehiculelor, precum și proveniența acestora. Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice vor verifica inclusiv activitatea societăților implicate în ceea ce privește achiziția și vânzarea acestor mașini. În funcție de rezultate vom lua măsurile legale care se impun. În mod frecvent, locuitorii din Lunca Cetățuii au făcut sesizări despre faptul că se incendiază diverse materiale în această zonă”, a declarat Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.
Polițiștii verifică dacă mașinile sunt furate sau cumpărate
Oamenii legii ajunși la fața locului i-au legitimat pe cei care manipulau bucățile de mașini și au verificat seriile vehiculelor, dar și a caroseriilor incendiate pe câmp. Polițiștii și jandarmii au avut însă mari dificultăți în identificarea seriilor de pe mașini având în vedere că mare parte dintre acestea erau în bucăți și arse.
„Nicio mașină nu e furată, avem documente pentru toate. Dacă nu avem acte la vreuna, vă duc la fostul proprietar să recunoască că a fost a lui și să vedeți că nu am furat nimic. Noi luăm mașinile de la oameni care vor să le arunce. Le aducem aici în fața caselor și le dezmembrăm ca să le dăm la PETA (societate care valorifică fierul vechi – n.r.) sau le vindem pe piese la talcioc. Ce rămâne îi dăm foc aici ca să nu se facă gunoaie. De o sută de ani nu a spus nimeni nimic, iar acum au venit să acuze că dăm foc la mașini furate. Facem și noi un ban să ne creștem familiile, facem 3-4 milioane la zi din muncă, nu mai mult”, a spus Bulă Stănescu din Zanea.
Piese și bucăți de la zeci de mașini sunt împrăștiate pe câmpul din Ciurea. Pe lângă acestea, deșeuri de toate categoriile sunt lăsate în bătaia vântului pe o rază de cățiva km, terenul poluat fiind atât proprietate privată, cât și publică.
Nu au găsit o firmă specializată care să preia piesele
Polițiștii locali din Ciurea intervin în zona caselor țigănești din Zanea în mod regulat, iar de cele mai multe ori ajung aici în urma reclamațiilor de incendiere care vin chiar și de la locuitorii din municipiul Iași, adică de la o distanță considerabilă.
„De obicei venim aici doar două persoane la sesizări și trebuie să le facem față. Ultima dată am avut zeci de telefoane prin 112 din cauza unui incendiu, se vedea fumul gros din Iași. Am dat amenzi pe bandă rulantă pentru incendieri și depozitări ilegale de deșeuri, dar lucrurile nu s-au oprit. Am căutat o firmă de profil în Iași, iar când i-am adus la fața locului și au văzut situația au spus că nu au o capacitate atât de mare pentru a prelua deșeurile. Abia am găsit o firmă în Bacău care a venit săptămăna trecută să preia cauciucurile. Căutăm în continuare soluții”, au spus reprezentanții Poliției Locale Ciurea.
În timpul verificărilor, pentru multe mașini nu au fost arătate documentele care atestă proprietarul și proveniența. Pentru a verifica legalitatea activității, angajații din cadrul IPJ Iași au făcut adrese către mai mulți indivizi din Zanea, care urmează să se prezinte la sediul IPJ Iași cu actele doveditoare.