Prima pagină » Eveniment-Social » Imagini dezolante din orașul Iași! Blocuri comuniste și monumente istorice cu un special tip de arhitectură acoperite de noi construcții de beton și sticlă – GALERIE FOTO

Imagini dezolante din orașul Iași! Blocuri comuniste și monumente istorice cu un special tip de arhitectură acoperite de noi construcții de beton și sticlă – GALERIE FOTO

19 oct. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Universitarul și arheologul – Vasile Cotiugă a surprins în imagini teribile întreaga arhitectură din orașul Iași! Acesta arată „Iașul fără Viitor” din perspectiva felului în care arată blocurile comuniste și cele realizate după 1989 și cum monumentele istorice sunt obturate de noi construcții. „Astăzi se construiește alandala! Și ansambluri interesante, cochete, chiar dacă aglomerate… Cu o arhitectură care se vede cu ochiul liber că a preocupat atât pe beneficiar, cât și pe arhitect. Dar și construcții fară nicio valoare arhitecturală, simple cutii de cărămidă cu ferestre, asemenea fostelor «cutii de chibrituri» ale epocii comuniste, pe care le mai vedem în cartiere”, punctează conf. univ. dr. Vasile Cotiugă

Orașul Iași a fost surprins, într-o serie de imagini dezolante, de conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, respectiv membru în Comisia Națională de Arheologie care funcționează pe lângă Ministerul Culturii. Acesta arată „Iașul fără Viitor” din perspectiva felului în care arată blocurile comuniste și cele realizate după 1989 și cum monumentele istorice sunt obturate de noi construcții.

„Nu trebuie să fii arhitect sau urbanist ca să poți aprecia stilul arhitectural al unei construcții, eleganța și frumusețea ei, încadrarea armonioasă într-o mini-structură urbană (cartier, stradă), cu respectarea unor tradiții, dar și cu viziunea futuristă a arhitectului de astăzi. Căci fără îndrăzneală, un Gaudi sau o Zaha Hadid nu ar fi existat și astăzi nu ne-am fi bucurat de frumusețea arhitecturii, deopotrivă Știința și Arta”, arată conf. univ. dr. Vasile Cotiugă.

Chiar și masivele transformări urbanistice din anii 70′ – 80′ ai regimului comunist au avut o viziune urbanistică a vremurilor respective

Mai departe, istoricul Vasile Cotiugă arată că Iașul a avut și el o arhitectură și chiar un urbanism. Cui nu-i place imaginea pe care o vede astăzi de pe mijlocul Bulevardului Carol I, cu Turnul Palatului Culturii tronând în capăt de perspectivă? Dar cine știe ce arhitect a realizat această proiecție?

„Și până la această imagine, cine mai știe cum arăta Copoul, cu a lui palate și grădini boierești (în mare parte, păstrate și astăzi, dar cu funcționalitate publică), care înnobilau o zonă care se dorea o oază în marginea orașului tot mai aglomerat? Cine mai știe cum arăta zona din Piața Unirii? Cine își mai aduce aminte de cochetele construcții dintre Piața Independenței și Strada Lăpușneanu? Sau de zona din Strada Cuza Vodă până la Mănăstirea Golia? Zona Tg. Cucului? Astăzi, radical transformate prin construcțiile epocii comuniste, dar și de după 1990.

Chiar și masivele transformări urbanistice din anii 70′ – 80′ ai Regimului comunist au avut o viziune urbanistică a vremurilor respective, chiar și arhitecturală, dacă, evident, blocurile de locuințe nu ar fi fost «masacrate» de locatari «mă gândesc doar la arhitectura celebrelor blocuri de pe Bulevardul Independenței, cu toată încărcătura lor naționalist-comunistă»”, mai scoate în evidență conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, membru în Comisia Națională de Arheologie.

„Astăzi se construiește alandala! Și ansambluri interesante, cochete, chiar dacă aglomerate. Cu o arhitectură care se vede cu ochiul liber că a preocupat atât pe beneficiar, cât și pe arhitect”, este de părere conf. univ. dr. Vasile Cotiugă

Sunt transformări ale orașului Iași care au făcut mai mult rău decât bine. Pe care astăzi încă le vedem. Dar nu facem nimic pentru a le corecta, pentru a îmbunătăți, pentru a trăi într-un oraș și nu într-un… târg.

„Azi se construiește alandala! Și ansambluri interesante, cochete, chiar dacă aglomerate. Cu o arhitectură care se vede cu ochiul liber că a preocupat atât pe beneficiar, cât și pe arhitect. Dar și construcții fără nicio valoare arhitecturală, simple cutii de cărămidă cu ferestre, asemenea fostelor «cutii de chibrituri» ale epocii comuniste, pe care le mai vedem în cartiere îngrămădite printre case sau alte blocuri, fără nicio viziune urbanistică, fără culoare, fără simț artistic… Și sunt multe! Ridicate și în zona centrală, dar și în zonele periferice. De ce? Pentru că cei care conduc Iașul nu au nicio viziune asupra a ce ar trebui să fie din punct de vedere urbanistic orașul nostru! Nu au niciun interes spre a avea o viziune sau a lăsa pe specialiști să se pronunțe, pentru că ei au… alte «preocupări»”, este de părere conf. univ. dr. Vasile Cotiugă.

În final, istoricul crede și că:

„Unii arhitecții nu au cunoaștere a meseriei lor, nu au nici ei viziune și, pentru un ban facil, proiectează… «cutii de chibrituri» moderne care nu mai sunt din plăci de beton, ci din sticlă. Chiar dacă toți arhitecții se uită la ce se întâmplă în lume în această direcție, dar nimeni nu se gândește să proiecteze o altă fațadă de clădire, nu doar sticlă! Și toate acestea se proiectează și se ridică pentru viitorii o sută de ani!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024