Prima pagină » Local » Imagini de senzație din casa primarului Iașului. Celebrul monument istoric unde au avut loc întâlniri ale marilor intelectuali ieșeni este refăcut cu peste 1 milion de euro – GALERIE FOTO

Imagini de senzație din casa primarului Iașului. Celebrul monument istoric unde au avut loc întâlniri ale marilor intelectuali ieșeni este refăcut cu peste 1 milion de euro – GALERIE FOTO

05 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un monument istoric din municipiul Iași, vechi de aproape două secole, se află în plin proces de reabilitare. Casa în care a locuit Vasile Pogor, primar al Iașului, este reabilitată de către Consiliul Județean, lucrările urmând a fi finalizate spre finalul primăverii 2021. Clădirea care adăpostește sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași ascunde o serie de detalii uluitoare de-a lungul vremurilor

Lucrări de 1,33 milioane de euro (6,52 milioane lei) sunt realizate la Casa Pogor din municipiul Iași. Impunătorul edificiu din Copou, construit la mijlocul secolului al XIX-lea de vornicul Pogor, părintele lui Vasile Pogor (1833-1906), a intrat într-un plin proces de reabilitare. Casa fostului primar al Iașului și-a legat existența, vreme de mai bine de un secol, de cultura ieșeană și națională. În casa Pogor, în 1863 lua ființă societatea literară „Junimea”. În 1867, în aceeași clădire, a fost înființată revista „Convorbiri Literare”.

Casa primarului Iașului, prima clădire luminată electric din oraș

Casa Pogor a fost prima clădire luminată electric din urbea ieșeană. Clădirea adăpostește în prezent sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR). Imobilul în care a locuit Vasile Pogor, primar al Iașului în trei rânduri, a intrat însă într-un proces amplu de reabilitare. Clădirea cu o istorie aparte s-a degradat în timp, iar autoritățile județene au demarat un proiect de reabilitare cu fonduri europene.

„În prezent, restaurarea Muzeului Vasile Pogor se află la un stadiu foarte avansat al lucrărilor de reabilitare. Din păcate, și ritmul acestora a fost afectat de condițiile speciale de activitate impuse de starea de urgență generată de pandemie, la care s-a adăugat apariția, în timpul șantierului, a unor elemente noi și a unor lucrări ascunse, efectuate în decursul timpului. Totodată, unele descoperiri cu caracter arheologic au necesitat cercetări amănunțite, lucru care a condus la devansarea termenului de finalizare pentru luna aprilie a anului viitor, față de sfârșitul acestei toamne”, au spus reprezentanții CJ Iași.

Proiect de reabilitare a clădirii din Copou. Cum arată lucrările la Casa Pogor?

Proiectul de reabilitare prevede o serie de schimbări majore la Casa Pogor, locul în care a trăit unul din cei mai importanți primari ai Iașului. Monumentul istoric ar urma să fie redeschis ulterior marelui public.

„În ultima lună, a fost realizată tencuiala exterioară a pereților și au fost montate ferestrele. La interior se lucrează la finisajele pereților și a fost terminată una dintre cele mai migăloase lucrări, montarea pardoselii din parchet decorativ din stejar, nuc și cireș din Sala Junimii, urmând ca, după finalizarea tencuielilor, aceasta să fie băițuită și lăcuită pentru trafic intens. O altă lucrare importantă aflată acum în desfășurare este aceea de reamenajare a parcului din curtea casei cu ferestre luminate, astfel încât și acest spațiu să poată fi amfitrionul unor activități culturale. După ce în vară au fost finalizate toate lucrările de refacere a instalațiilor exterioare care au presupus demontări de pavaje și excavații, au fost montate bordurile, au fost trasate aleile și refăcut pavajul acestora cu piatră cubică”, au mai menționat reprezentanții autorității județene.

Oseminte descoperite la Casa Pogor. Curtea a fost cimitir sovietic după Al Doilea Război Mondial

La începutul sec. XX, clădirea monument-istoric din Iași a fost cumpărat de principesa Maria Moruzzi și ulterior a devenit proprietatea, prin moștenire, a fiului acesteia Gheorghe Brătianu. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, fosta reședință a familiei Pogor este folosită cu chirie de rezidența Regală de la Iași. În cursul lunii decembrie 2-19, în timpul lucrărilor de reabilitare, au fost descoperite osemintele a două persoane. Rămășițele umane au fost descoperite în momentul unor lucrări la puțul liftului destinat persoanelor cu dizabilități. În curtea locului unde se află acum sediul MLR Iași, a apărut un cimitir în care au fost îngropați soldați ai fostei Uniuni Sovietice (URSS), morți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Din 1947, până spre sfârșitul anilor 60, aparține Regionalei CFR Iași și este folosită ca sediu administrativ al acesteia. Abia la începutul anilor 70, după un efort de restaurare și renovare, primește destinația de muzeu. După reparațiile necesare în urma cutremurului din 1977, Muzeul „Vasile Pogor” mai are parte de o serie de lucrări de restaurare în perioada 1993-2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`