Prima pagină » National » Imagini de poveste. Zeci de lebede se bucură pe un iaz din Iași de zilele călduroase- Galerie Foto

Imagini de poveste. Zeci de lebede se bucură pe un iaz din Iași de zilele călduroase- Galerie Foto

17 iun. 2020, 19:06,
Antonia Ceausu în National

Imagini desprinse din povesti pe un iaz din județul Iași. Odată cu revenirea verii, natura capătă viață. Din ce în ce mai multe animale sălbatice sunt văzute în mediul lor natural. De căldură s-a bucurat și un stol de lebede pe Iazul Păiș. Această zonă este o mare atracție pentru perscari. Pentru o zi de pescuit, pasionații scot din buzunar suma de 50 de lei. Totuși există un regulament care menționează că, taxa se plăteşte în funcție de numărul de scule cu care se pescuiește. De asemenea se pot reține maximum zece kilograme de pește.

Speciile care se pot găsi găsi în iaz sunt crap românesc, crap regal, cten, caras, somn, roșioară, șalău, biban. Pentru a ajunge în zonă trebuie să parcurgi 40 km de Iaşi, pe traseul Iaşi – Rediu – Horleşti – Movileni-Gropnita – Focuri. În localitatea Focuri, în dreptul indicatorului cu localitatea Coarnele Caprei se va merge spre dreapta.

Lebedele ar putea avea de suferit din cauza plumbului utilizat de pescari

Deși pescuitul este acceptat pe acest iaz, acestă pasiune a multor persoane poate dăuna lebedelor. Plumbul utilizat de pescari le poate dăuna acestor păsări. De asemenea, legea interzice vânatul păsărilor migratoare. Cei care nu se vor respecta această lege riscă amenzi de până la 2.000 de lei, iar fiecare pasăre ucisă îl va costa pe vânător o mie de lei.

Un câmp cu maci a devenit atracție turistică într-o localitate ieșeană

Un peisaj natural superb, a unui câmp de maci, a fost surprins în județul Iași! Se afla la 52 de kilometri de oraşul Iaşi, în localitatea Hălceni, județul Iași. Secvenţele sunt deosebite, suprafața plină de mii și mii de maci fiind de-a dreptul unică. De precizat că, localitatea Hălceni este cunoscută și pentru zona de pescuit unde, an de an, pasionații aleg să admire superbele peisaje cu maci dar și să se relaxeze în acest loc unde pot să aibă parte de capturi de peste consistente. Aceste flori superbe încântă privirile, marcând într-un mod deosebit începutul verii. Pe lângă frumusețea acestora, de-a lungul timpului au fost create o serie de legende despre apariția macilor. De asemenea, oamenii le-au atribuit caracteristici atât cu tentă creștină cât și în legătură cu momente din viața fiecărui om.

Legende și semnificația macului

În Grecia antică macii se regăsesc pe fetele monedelor fiind asociaţi cu bogăţia şi fertilitatea. Totuşi aceştia au fost asociaţi de-a lungul timpului cu moartea din cauza culorii roşie care e asemnata cu sângele. De asemenea a fost considerat simbolul somnului deoarece din această floare se extrage opium. În Imperiul Roman oamenii o încadrau printre plantele funerare. Totuşi, proprietăţile halucinogene atrăgeau atenţia din ce în ce mai mult asupra acestei flori.

În credinţa medievală creştină se credea că macul ar fi apărut din sângele unor sfinţi martiri. Exista un număr considerabil de legende în jurul acestei flori. Una dintre cele mai cunoscute afirma că în Sâmbăta Mare, când toate florile s-au hotărât să privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-şi în fire la strigătele de bucurie ale semenelor: „Hristos a înviat!” Atunci, macul s-a ruşinat aşa de tare încât a devenit aşa de roşu aprins.

Ce simbolizează macul în dicționarul de simboluri

În dicționarul de simboluri macul este atribuit sentimentului de regret dar şi de speranţa ca orice perioadă dificilă sau durere va putea fi depăşită. De asemenea în creștinism această floare este considerată simbolul odihnei sufletelor celor adormiţi. Având aceasta insemnatata pentru creştini, flori de mac sunt aşezate pe mormintele eroilor necunoscuţi în zilele de comemorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`