Prima pagină » Local » Imagini de la descinderile anului de la Iași! Inspectorii ITM au intervenit în forță, cu tot cu mascații de la Poliție

Imagini de la descinderile anului de la Iași! Inspectorii ITM au intervenit în forță, cu tot cu mascații de la Poliție

19 iul. 2024, 21:39, 1 ,
BZI.ro, în Local

 Inspectorii ITM au intervenit în forță, cu tot cu mascații de la poliție la stâna din Schitu Duca, acolo unde trei persoane au fost ținute în sclavie.  Cele trei victime, acum în vârstă de 24, 26 și 29 de ani, au fost ademenite să lucreze acolo în urmă cu peste 12 ani, când aveau doar 12, 14 și 17 ani.

„Chiar dacă nu sunteți o victimă a muncii forțate, sunteți totuși afectat de aceasta. Întreprinderile, de exemplu, se confruntă cu o concurență neloială din partea companiilor fără scrupule care obțin profituri din munca forțată. Acest lucru le poate determina să scadă salariile sau să reducă beneficiile. Între timp, guvernele pierd venituri fiscale prețioase, în timp ce se confruntă cu costuri juridice uriașe din urmărirea penală a cazurilor de muncă forțată – bani care ar putea fi cheltuiți pentru educație, asistență medicală sau protecție socială.
Iar cazurile de acest fel se intamplă zilnic, chiar mai aproape decât ne putem inchipui, îmbracând forme diverse, uneori acceptate de comunitatea din preajmă, pe fondul cunoașterii insuficiente a consecințelor extrem de grave ale acestui fenomen.

Pe acest fond, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași informează asupra unei acțiuni de identificare și combatere a fenomenului traficului de persoane și exploatare prin muncă, coordonată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate de DIICOT Iași împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași și au vizat obținerea materialului probator pentru infracțiunile comise de o persoană din comuna Schitu Duca, Iași pe direcția a trei cetățeni români, cu dizabilități, care, prin constrângere și împotriva voinței lor, au fost exploatați prin supunere la muncă forțată și obligatorie.
La finalizarea cercetărilor, pentru clarificarea aspectelor legate de natura activităților lucrative prestate de potențialele victime ale infracțiunilor mai sus-menționate, alături de lucrători din cadrul BCCOA Iași au fost cooptați și inspectori de muncă din cadrul ITM Iași. Datele obținute de către inspectorii de muncă, care au acționat conform limitelor și competențelor prevăzute în Legea 108/1999 privind organizarea și funcționarea Inspecției Muncii, au fost de natură să întărească concluziile privind existența fenomenului de exploatare prin muncă la care cele trei victime au fost supuse, după cum urmează:

– inexistența unor forme legale de angajare, respectiv absența unor contracte individuale de muncă, ce ar fi permis lucrătorilor accesul la servicii medicale și protecție socială;
– absența totală a unor condiții de lucru conforme cu standardele minimale privind sănătatea și securitatea în muncă;
– prestarea de activități cu depăsirea tuturor normelor legale privind timpul normal de lucru, repausul zilnic sau saptămânal, acordarea de concedii etc;
– remunerarea cu sume derizorii, cu caracter sporadic și asociate cu constrângeri suplimentare, cu mult sub salariul minim pe economie și fără evidențierea fiscală sau asociere cu contribuții sociale.

„Exploatarea prin muncă reprezintă o problemă actuală, reprezentând executarea unor activități în mod forțat, cu încălcarea normelor legale privind condițiile de muncă, salarizare, sănătate și securitate, ținerea în stare de sclavie sau alte procedee asemănătoare de lipsire de libertate ori de aservire. Prin intermediul acestei acțiuni, se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra pericolului pe care-l reprezintă exploatarea prin muncă, precum si riscurile asociate, in vederea prevenirii si combaterii acestui fenomen, dar și de sensibilizare a opiniei publice, pentru încurajarea semnalării către autoritățile competente a unor cazuri similare”, transmite ITM Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *