Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini de groază din spitalul mobil de la Lețcani. Apa a înghețat în robinete – FOTO

Imagini de groază din spitalul mobil de la Lețcani. Apa a înghețat în robinete – FOTO

23 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Spitalul mobil de la Lețcani a fost abandonat total de către firma turcă SDI Global și de Asociația Euronest, cea care a cumpărat unitatea. La mai bine de o săptămână de la defecțiunile apărute la instalația de încălzire, lucrurile se prezintă exact la fel. Firma turcă nu a trimis pe nimeni să asigure mentenanța la spitalul modular, iar frigul este pătrunzător. Între timp, bolnavii de COVID-19 au fost mutați la alte spitale din Iași

Cel mai mare proiect pentru tratarea pacienților de COVID-19 din județul Iași bate pasul pe loc. Spitalul mobil de la Lețcani a rămas în continuare cu porțile ferecate în plină iarnă. Firma turcă SDI Global LLC din Ankara nu a asigurat nici acum mentenanța instalațiilor de încălzire la containerele medicale. Deși au trecut mai multe zile de la mutarea bolnavilor de coronavirus la alte spitale din Iași, întreținerea instalațiilor de la Lețcani nu a fost realizată. În plus, în containerele medicale ar fi trebuit să se facă și o dezinfecție totală a spațiilor. Doar că furnziorul turc a abandonat lucrarea, spre nemulțumirea conducerii Consiliului Județean Iași.

Spitalul mobil de la Lețcani rămâne închis pentru bolnavii de COVID-19

Instalațiile de încălzire de la spitalul mobil nici măcar nu au fost verificate de firma turcă. Chiar dacă unitatea este în prezent goală, turcii nu au venit să asigure mentenanța. Deși situația nu este una nouă, firma din Ankara nu a făcut nimic până acum. Contractul de 13,4 milioane de euro pare că a fost o afacere foarte bună pentru furnizor și extrem de proastă pentru județele Iași și Neamț. Actuala conducere a CJ Iași a cerut explicații celor de la Euronest pentru situația apărută.

„Acum, după ce a trecut primul vârf de temperaturi negative înregistrate în acest an, pot să îi felicit sincer pe cei care au luat decizia de a muta temporar pacienții din Spitalul de la Lețcani. Deși fostul președinte al CJ ne-a asigurat că spitalul nu are probleme la temperaturi negative, experiența acestor zile ne arată că realitatea a fost alta. Iașul ar fi fost centrul unei știri negative internaționale și nimeni nu garantează astăzi că nu am fi avut victime”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Imaginile unui dezastru anunțat la spitalul de lângă Iași

Mai mult, președintele CJ Iași a menționat că niciun bolnav de COVID-19 nu va reveni la spitalul de la Lețcani până când instalațiile nu vor fi refăcute. De altfel, imaginile din interiorul unității medicale vorbesc de la sine. Temperatura din saloane nu a depășit 6-7 grade Celsius în ultimele zile, iar apa a și înghețat în robinete. Instalația a cedat din cauza unor variații de tensiune, lucru pe care tucii nu l-au prevăzut.

„Adevărul este că, păstrând instalațiile de căldură în funcțiune și programând temperatura de peste 20 de grade Celsius în saloane, aceasta a fost unitară sau chiar negativă. Asta este inacceptabil! Le-am spus domnului manager Florin Roșu, pe care îl felicit pentru decizia corectă luată, dar și doamnei director al Euronest, Alina Popa, că nu vom fi de acord sa readucem pacienții la spitalul de la Lețcani”, a mai spus șeful CJ Iași.

Spitalul este verificat de Ministerul Sănătății

Conducerea județului Iași a arătat că în această perioadă se așteaptă și raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătații cu privire la investiția din Lețcani. Unitatea medicală din afara Iașului a fost realizată în mandatul anterior al lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași. Spitalul a avut însă numai probleme de la început, iar organele de anchetă au deschis mai multe dosare de cercetare. În continuare însă, cei de la Euronest nu au rezolvat problema frigului din spital.

„Până când stabilizatoarele de tensiune nu sunt montate și până când echipa de tehnicieni ai furnizorului turc, care încă nu a ajuns, nu-și termină sarcina de a face o verificare completă a instalațiilor, nu vom aduce pacienți. În plus, trebuie făcut și un test de câteva zile”, a mai spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Maricel Popa s-a dat singur de gol despre relația cu directorul Euronest, Alina Popa

Maricel Popa, fost șef al CJ Iași, și actual senator PSD, este unul din artizanii eșecului de la spitalul mobil de la Lețcani. Nemulțumit de faptul că a rămas fără jucărie, acesta continuă să trăiască din amintirile de la CJ. În plus, Popa s-a dat singur de gol despre relația pe care o are cu Alina Popa, directorul de la Asociația Euronest. Aceasta continuă să-i furnizeze informații despre ce se întâmplă la CJ Iași.

„Echipa de tehnicieni a furnizorului turc întâmpină de aproximativ două săptămâni, din nou, probleme cu obținerea vizei. Din informațiile pe care le-am primit de la reprezentanții Euronest, o parte din aceștia vor ajunge până luni la Iași și vor fi efectuate verificările necesare la sistemul de încălzire”, a susținut Maricel Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *