Prima pagină » Local » Imagini de coșmar din clădirile faimoase ale Iașului. GALERIE FOTO cu dezastrul care a cuprins locurile-simbol din municipiu

Imagini de coșmar din clădirile faimoase ale Iașului. GALERIE FOTO cu dezastrul care a cuprins locurile-simbol din municipiu

18 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Situație deplorabilă pentru mai multe clădiri istorice din municipiul Iași. Imobilele ridicate în urmă cu două secole au ajuns o adevărată ruină, gata să se prăbușească în orice moment. În aceste stadiu se prezintă și două dintre clădirile-simbol aflate în patrimoniul județului Iași. Casa Călăului din Manta Roșie și Vila Greierul din Bucium au ajuns într-o stare deplorabilă, cu risc iminent de prăbușire. Cele două imobile cu o istorie aparte au fost lăsate în pragul abandonului, iar o eventuală reabilitare a devenit aproape imposibilă.

Imagini de coșmar din Casa Călăului. Conacul Moruzzi a fost abandonat

Actuala conducere de la Consiliul Județean Iași a cerut o inventariere a patrimoniului pe care îl are în administrare, patrimoniu ce cuprinde o serie de clădiri cu o istorie aparte. Unul din aceste imobile este și Casa Călăului din Manta Roșie, cunoscut drept Conacul Moruzzi. Imobilul ridicat în secolul al XIX-lea a ajuns o ruină. Clădirea a fost preluată de Consiliul Județean, însă investiția s-a dovedit a fi o piatră de moară. În mandatul anterior, Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a vrut să facă un studiu care să ateste faptul că imobilul nu mai poate fi refăcut și trebuie dărâmat. Clădirea și terenul de 2,4 hectare au ajuns să fie vânate de dezvoltatori imobiliari. Proiectul lui Maricel Popa nu a mai fost pus însă în aplicare, iar clădirea a rămas în patrimoniul CJ Iași.

Dezastrul dintr-o celebră casă din Bucium. Imagini dezolante în locul spitalului de campanie din Primul Război Mondial

Un alt imobil istoric din Iași care a ajuns într-o stare deplorabilă este și Vila Greierul din cartierul Bucium. Clădirea a funcționat în ultimii ani ca spațiu al Spitalului de Pneumoftiziologie din subordinea CJ Iași. Casa Greierul a fost locul unde în anii Primului Război Mondial au lucrat doctorii din Misiunea Franceză. Casa l-a găzduit pe doctorul Jean Clunet (1878-1917), cel care a venit la Iași să ajute la eradicarea epidemiei de tifos exantematic. Doctorul Clunet a murit la Vila Greierul, unde a lucrat până în ultima zi de viață.

Înainte de a muri, dr. Clunet a cerut să fie înmormântat lângă spitalul înființat de el la Bucium, alături de două asistente medicale. Este vorba despre Andree Flippes (1885-1917) și Genevieve Hennet de Coutel (1888-1917). Alături de aceștia a mai fost înmormântată și o soră de caritate- Soeur Antoinette (1848-1917). În prezent, clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare. Lipsa investițiilor din mandatul anterior și-a spus cuvântul, imobilul fiind în pericol de prăbușire.

CJ cere investiții în patrimoniul public al județului Iași

Din păcate, imaginile din unele imobile ale CJ Iași sunt dezolante, multe dintre imobilele istorice fiind în ruine. Actuala conducere a CJ Iași a arătat că va avea loc o inventariere completă a patrimoniului CJ Iași pentru a se lua o decizie cu privire la fiecare imobil în parte. Astfel, o parte a clădirilor de patrimoniu ar putea fi salvate.

„Am demarat un proces de evaluare a moștenirii patrimoniale a Consiliului Județean pentru a identifica cele mai bune direcții de investiții și dezvoltare a obiectivelor din subordine. Dorim să le și valorificăm în cadrul unor noi proiecte. Din păcate, plecăm din acest stadiu, iar imaginile vorbesc de la sine”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025