Imagini de coșmar din centrul Iașului, într-o zonă cu blocuri de locuințe. Imobilele construite chiar înainte de Revoluție au devenit un real pericol printre trecători. Bucăți de tencuială s-au desprins de pe mai toate imobilele. Asociațiile de proprietari au o șansă să refacă blocurile prin banii de la PNRR, însă majoritatea nu au depus documentațiile necesare.
Pericol public în centrul municipiului Iași într-o zonă plină de spații comerciale și apartamente de locuit. Clădirile ridicate în urmă cu mai bine de 3 decenii ascund adevărate capcane pentru trecători. Blocurile din zona străzii Cloșca și Iordachi Lozonschi nu au mai fost reabilitate de ani buni, iar fațada acestora a ajuns să fie complet deteriorată. Imobilele din jurul Galeriilor Comerciale din zona centrală ascund adevărate capcane pentru trecătorii care se încumetă să treacă zilnic prin acea zonă, cât și pentru mașinile parcate.
Imagini de coșmar din centrul orașului Iași! Se desprind bucăți de tencuială
Blocul C1 de la numărul 6 din strada Cloșca sau cel de la numărul 10 sunt doar două exemple și imobilele construite după 1987 și care acum au devenit un real pericol din cauza desprinderii tencuielii. Pe aceste blocuri au apărut și mesaje prin care oamenii sunt atenționați să le ocolească. Președintele asociației de proprietari de la C1, Lascăr Gogeneață, a arătat că se dorește depunerea unui proiect pentru reabilitarea blocului, însă lucrurile mai durează.
„Suntem în discuții pentru a depune un proiect prin PNRR pentru reabilitarea blocurilor și pe partea de tencuială. Am făcut recent Adunarea Generală, urmează să depunem și acceptul scris al tuturor proprietarilor din condominiu. Este un pic de birocrație, dar trebuie să urmăm toți pașii legali”, a spus Lascăr Gogeneață.
Dezastru la majoritatea blocurilor din municipiul Iași
Căderile de tencuială au apărut în ultimii 5 ani, iar cei de la asociație au încercat și atunci să vină cu un proiect pentru bloc.
„A mai fost făcut un studiu de fezabilitate, dar nu s-a mai realizat nimic atunci. Poate acum se va reuși să se facă ceva. Sunt imobile construite înainte de Revoluție și care au nevoie de reabilitare”, a mai spus reprezentantul asociației de proprietari.
Mai multe blocuri din Iași întâmpină aceeași problemă. Un caz asemănător este și cel din zona Nicolae Iorga, de la Blocul H2, unde tencuiala și sticla spartă pun în pericol viețile oamenilor din zonă.
Asociațiile de proprietari obligate să facă expertize la toate blocurile din Iași
Reprezentanții Primăriei Iași au precizat că au fost trimise adrese către toate asociațiile de proprietari din oraș pentru depunerea de proiecte prin componentele PNRR pentru reabilitarea imobilelor.
„Toată zona centrală este luată în vizor de municipalitate. Au fost purtate discuții, au fost notificate toate asociațiile de proprietari pentru a depune proiecte pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, pe valul 2 al proiectelor. Noi am reluat notificările pentru a-i anunța pe toți de faptul că se deschide apelul la 1 august 2022, cererea de finanțare urmând a fi depusă cu începere de la 1 septembrie 2022”, a menționat Cristina Bălan, directorul Direcției Fond Locativ din Primăria Iași.
Blocurile din centrul Iașului au fost luate la rând
Recent, Consiliul Local Iași a aprobat depunerea unor proiecte prin PNRR pentru reabilitarea unor blocuri din zona centrală.
„În baza solicitării, asociațiile trebuie să depună documentele de la Adunarea generală, acordul tuturor proprietarilor, urmând a se stabili dacă este nevoie de reabilitare termică sau de consolidare sau de ambele. În baza expertizei se va alege varianta optimă. Noi avem centralizate solicitări pentru finanțare, dar unele asociații nu au depus documentația completă. Noi am trimis notificări privind expertizarea imobilelor pentru toate asociațiile, iar în paralele și municipalitatea continuă acest proces la imobilele pe care le administrează”, a mai spus Cristina Bălan.
Până la reabilitarea blocurilor, oamenii rămân cu acele imagini de coșmar din centrul orașului Iași.
Studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate.
Treceti fratilor la treaba si rezolvati efectiv problema.
Nu mai capusati totul, cu studiile voastre.
La treaba, nu la golanii.
sa-si vanda Chirica casele si restul averilor pentru reabilitarea fatadelor
Stiti ce a spus Nicu Ceausescu ? Ba, ce a facut tata voi no sa fiti in stare sa dati cu var ! Sincer nu credeam asta, insa clasa politica care ne conduce de peste 30 de ani a demonstrat acest lucru. Rusine !!!
gandesti ca un fraier.. 😉 de ce sa faci efectiv treaba si sa ai stres cand poti sa faci un studiu si sa iei aceiasi bani? 😉 fraiere
dar la blocurile astea de pe Stefan, Closca, A. Panu, s.a. traieste numai lumea buna a Iasului cu salarii si pensii de peste 2000 lei pe luna. se pot face reabilitari de fatada cu bani de la asociatie, fond reparatii. 1000 lei per apartament cu plata in rate lunar cate 100 lei si se face reabilitarea blocurilor respective.