Prima pagină » Local » Imagini de colecție. Zeci de mii de oameni au inundat centrul orașului. Record absolut de hramul Sf. Parascheva

Imagini de colecție. Zeci de mii de oameni au inundat centrul orașului. Record absolut de hramul Sf. Parascheva

14 oct. 2019, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Ceremonial uluitor pe străzile din zona centrală a municipiului Iași. Peste 25 de mii de credincioși au asistat la pelerinajul „Calea Sfinților”. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost purtate în procesiune de un sobor impresionant de preoți. Un alt record a fost doborât și la rândul pelerinilor. Oamenii au stat cu orele pentru a ajunge la racla cu sfintele moaște.

Pelerinaj impresionant pe străzile din zona centrală a municipiului Iași. Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost purtate în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane. Anul acesta a fost un record, aproximativ 25.000 de credincioși și peste o sută de preoți fiind prezenți la procesiunea „Calea Sfinților”. La procesiune au participat și mai mulți ierarhi,

  • ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,
  • PS Părinte Qais Sadiq,
  • Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei,
  • PS Părinte Nicodim,
  • Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Evenimentul solemn a dus la o afluență ridicată de credincioși pe întreg traseul.

Evenimentul solemn a dus la o afluență ridicată de credincioși pe întreg traseul. În niciun alt an nu a mai fost o asemenea afluență de credincioși la pelerinajul cu moaștele Cuvioasei. În plus, credincioșii au asistat și la primirea raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, aduse din Corfu (Grecia).

Sfintele moaște au fost întâmpinate la Catedrala Mitropolitană din Iași de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Teofan. În cuvântul de bun venit, adresat oaspeților greci, ÎPS Teofan a ținut să-I mulțumească lui Dumnezeu. „Mare și minunată este lucrarea lui Dumnezeu și prin venirea sfintelor moaște ale Sfântului Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, aici la Iași. Totul a fost făcut spre bucuria și închinarea miilor de pelerini care au fost, sunt și vor fi aici cu mila lui Dumnezeu, în aceste zile. Mulțumirea noastră se îndreaptă către Dumnezeu, care a binevoit să avem, pe lângă izvorul de binecuvântare al Sfintei Parascheva, un alt izvor de har și binecuvântare, prin care mila lui Dumnezeu se revarsă asupra noastră”, a arătat ÎPS Teofan.

Racla a fost depusă în curtea Catedralei

Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost așezată spre închinare alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane. „Astăzi, aici, cei doi sfinți s-au întâlnit și, în același timp, se realizează și o comuniune de dragoste între noi și frățiile voastre. De asemenea, mă bucur și eu, în mod personal, căci după 18 ani mă aflu din nou în această Catedrală din cetatea Iașului. Atunci, am adus aici un fragment din Sfântul Brâu al Maicii Domnului. Brâul este păstrat în mănăstirea unde am fost stareț, în vremea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel. Îmi aduc aminte de evlavia poporului dreptcredincios de aici și acele imagini au rămas imprimate în sufletul și în inima mea”, a spus ÎPS Nectarie, Mitropolit de Kerkira.

Număr uriaș de credincioși la rând

Vremea frumoasă din aceste zile a făcut ca numărul de credincioși veniți să se închine la moaște să fie extrem de mare. Atât sâmbătă, 12 octombrie, cât și duminică, 13 octombrie, rândul de pelerini s-a menținut constant. Sâmbătă seară au fost și 40 de mii de credincioși care așteptau să ajungă la baldachin pentru a se închina la cei doi sfinți.

Zeci de mii de credincioși în doar câteva zile

În primele zile ale pelerinajului au fost peste 90 de mii de credincioși care au trecut prin fața sfintelor moaște. Unii au stat și peste 20 de ore la coadă pentru a se putea ruga Sf. Parascheva și Sf. Spiridon. Coada s-a întins până pe Splai Bahlui, peste trei kilometri. Orele de așteptare i-au făcut însă pe unii să cedeze. Au fost peste 300 de cazuri medicale. Peste 30 de persoane au ajuns la spital cu luxații, crize, hipertensiune, infarct sau epilepsie. Au fost date și opt sancțiuni în valoare de peste 2.000 lei, pentru cerșetorie și scandal.

Liturghie de hramul Cuvioasei

Și astăzi, mii de ieșeni sunt așteptați pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. De la ora 9:00 va avea loc Liturghia săvârșită de prelații ortodocși de hramul Cuvioasei Parascheva. Pe scena amenajată în curtea Catedralei, spre pietonal, sunt așteptate și oficialități locale și județene. Și alte persoane venite special pentru acest eveniment. După Liturghie, credincioșii sunt așteptați la Cantina de Ajutor Social, unde autoritățile au pregătit peste 60 de mii de sarmale, ceai și vin, pentru a-i servi pe cei care au venit la Cuvioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`