Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini de colecție din una dintre cele mai vechi case din Iași. Ecaterina locuiește printre piese de muzeu și tablouri de familie: „M-am retras cu soțul aici, să avem unde muri” – EXCLUSIV/FOTO

Imagini de colecție din una dintre cele mai vechi case din Iași. Ecaterina locuiește printre piese de muzeu și tablouri de familie: „M-am retras cu soțul aici, să avem unde muri” – EXCLUSIV/FOTO

17 iul. 2023, 02:00,
Cosmina PUIU/ Lucian SAVA în Titlurile zilei

Imagini de colecție din una dintre cele mai vechi case din Iași. Ecaterina locuiește printre piese de muzeu și tablouri de familie. Aceasta a rămas singură în urmă cu 2 ani și de atunci trăiește niște clipe grele

Imagini care te lasă fără cuvinte, din sânul familiei Ghebac. O casă de peste 130 de ani ascunde cele mai frumoase amintiri. Este vorba despre o locuință veche, în care miroase a naftalină și în care se regăsesc cele mai importante piese de muzeu și multe tablouri de familie. Casa desprinsă din povești este întreținută de Ecaterina de mai bine de 60 de ani, iar înainte au trăit rude de-ale soțului, ce au păstrat totul viu. Și-a dorit să ducă tradiția mai departe.

Imagini de colecție din una dintre cele mai vechi case din Iași

Un loc de basm, în comuna ieșeană Bivolari. Ecaterina Ghebac, în vârstă de 85 de ani, s-a retras în localitate în urmă cu mulți ani, să aibă un loc unde să poată muri liniștită, dar povestește momente spectaculoase din viața ei.

„Eu nu sunt din localitate. Nu am nicio rudă aici. Dar ne-am mutat ca să ne găsim un loc unde să murim. Am încercat să țin tradiția și să nu schimb nimic, fiind toate lucrurile din vremea aceea, pe care nu o vom mai întâlni niciodată. Niște timpuri frumoase. Eu și soțul meu am fost profesori și ne-am dedicat toată viața pentru lectură și tradiție. Am urcat toți munții din țară și am sperat că vom trece de toate.

Așa a fost. Nu ne-a plăcut comuna, dar tradiția a fost ceea ce ne-am dorit. Am zis că rămânem în acest loc să murim amândoi liniștiți. Sunt văduvă de 2 ani. Până voi închide ochii voi citi cărțile de atunci…”, mărturisește Ecaterina Ghebac.

Probabil este una dintre cele mai spectaculoase case din Iași: „Soțului i-a plăcut mult limba și literatura română”

Ecaterina Ghebac a iubit toată viața ei istoria și chiar și la vârsta asta reușește să lectureze zilnic file întregi, însă în amintirea soțului ei studiază și limba și literatura română. Chiar dacă a rămas văduvă, femeia nu uită de florile și tradițiile care îi aduc fericire în suflet. Pernele, păturile și oghealurile (n.r. – pilotă groasă) sunt de ani și ani, pe care le folosește zilnic, fiind făcute de ea și de rudele soțului, pe care le păstrează cu sfințenie.

„Noi am fost acei profesori de la care copiii nu plecau cu lecția neînvățată. Severi din fire, însă pentru popor. Acum, eu încă învăț zilnic câte ceva, atât din istorie, cât și din română. Mi-aș dori să mai pregătesc elevi, pentru că mintea-mi este lucidă până voi muri”, mai spune femeia, cu lacrimi în ochi.

Nu este zi în care Ecaterina să nu aibă ocupație, reușind și la bătrânețe să se îngrijească de toată gospodăria, dar și să studieze intens noile informații din istorie.

Comentarii
  • Bivolari, loc de basm? Acum inteleg de ce bastinasii ieseni sustin ca locuiesc la oras. Cu gandirea asta, Bahluiul e Sena, sau chiar mai tare. Si da, orice primar al Iasului e primar de capitala! Iesenii sunt cei mai gomosi dintre moldoveni.

  • Plm
    iulie 17, 2023 la 1:03 pm

    depinde de fiecare cum percepe acel loc de basm. in primul e vorba de natura, ca e la tara, apoi de aerul curat, mirosul de fan si fum, nu e acea forfota si zgomot de trafic al masinilor ca la oras, se aud pasari, vezi insecte pe jos, la marginea localitatii este padure, imas cu vaci, oi, capre, cai, raul Prut

  • Bai e loc de basm. Ganditi-va ca nu o deranjeaza niciun mostenitor sau urmas al vechilor boieri. Ce, nu stiati? Tipa a stat cu barbatu-su intr-o casa NATIONALIZATA ! Fostii propietari, dusi pe la canal, pt ca erau chiaburi si in locul lor adus „omul nou” care sa educe copii dupa noile regulamente trasate de Moscova. E nascuta in 1940, in invatamand a intrat dupa 1958…in plina era sovietica. Trist.

  • In niciun caz spectaculoasa. E o casa veche, asa cum sunt multe altele din judetul Iasi, plina de acareturi. Pacat ca nu merge nimeni sa o ajute sa faca un pic de curatenie si ordine intre 1000 de lucruri. Chiar nu e un caz de dat la ziar. Si bunica are Rapirea din serai pe perete, nimic spectaculos.

  • Asta e bunica vasluienilor veniți pe aici

  • Câțiva cititori

    După ce am citit comentariile unor bovine de pe-aici, am avut impresia ca vad câțiva carcalaci care se aciueaza pe lângă ghena. Aceiași prostoi câte apar la fiecare articol pentru ” catirinca”. Este vara, frumos, oamenii ies la terase cu prietenii sau beau un vin bun cu familia, numai cacalaii ăștia au o unica posibilitate.

  • La mulți ani!

    Din poze, am observat ca urmează ziua de naștere a doamnei. La mulți ani cu sănătate!

  • Casa este o clădire evreiască , nu cum spunea imbecilul de mai sus că e a unora duși la canal sau nu știu pe unde. Acolo e mintea lui pe care nu o are. Iar evreii au plecat de buna voie in Israel, prostule !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`