Câmpul cu lavandă de la Sinești, Iași, a atras ca un magnet turiștii de toate vârstele, care s-au pozat cu florile frumos mirositoare. Proprietarii lanului cu flori mov au organizat și un festival al lavandei weekendul trecut, pentru ca vizitatorii să rămână cu o amintire frumoasă, dar și să încerce produse locale de la producătorii din Iași
Câmpul cu lavandă de la Sinești, Iași, a devenit principala atracție turistică a Iașului în această perioadă a anului, când florile sunt ca un magnet pentru orășenii de toate vârstele care își fac poze și le postează pe Facebook. În ultima lună s-a creat un adevărat pelerinaj în satul Stornești, din comuna Sinești, unde este lanul cu lavandă, pe o suprafață de 5 hectare. Persoane de toate vârstele au venit din Iași, dar și din județele din Moldova, pentru a avea o amintire cu florile mov, care au un parfum plăcut și un efect relaxant.
Proprietarii terenului cu lavandă au amenajat o zonă specială, pentru fotografii, sub un copac care s-a încadrat perfect în acest peisaj, iar vizitatorii fac poze în orice moment al zilei. Astfel, sute de persoane au vrut să surprindă cele mai frumoase imagini pe care să le posteze pe rețelele de socializare. Pentru ca vizitatorii să încerce și diverse bunătăți ale producătorilor locali, cei trei tineri care au investit în plantația cu lavandă din Sinești au organizat weekendul trecut o primă ediție a „Festivalului Lavandei”.
Câmpul cu lavandă de la Sinești, Iași, unde toți orășenii își fac poze, a devenit atracție turistică
Gabriel Zubcu, Veronica și Andrei Drăghici nu s-au așteptat ca inițiativa lor să aibă succes, însă le-au fost întrecute așteptările. Primii vizitatori au venit să se pozeze în câmpul cu lavandă în urmă cu aproximativ o lună.
„Au venit vizitatori din Iași care au vrut să facă poze în câmpul cu lavandă. În ultimii 2-3 ani au tot fost persoane care au vrut să se pozeze aici, însă anul acesta am organizat și un eveniment dedicat acestei plantații. Noi ne-am decis cu puțin timp înainte să facem un astfel de eveniment, iar cele 150 de bilete s-au vândut într-o săptămână. Deci nu ne-am așteptat ca impactul să fie atât de mare. Oamenii au consumat numai produse locale, de la producătorii înscriși în asociația «Produs în Iași» , s-au relaxat, copiii au participat la ateliere de modelat lutul, au făcut poze în câmpul cu lavandă, au băut limonadă cu lavandă”, spune Gabriel Zubcu, unul dintre cei trei ieșeni care au investit în câmpul cu lavandă din Sinești.
„Festivalul Lavandei”, un eveniment care va fi organizat în Iași în fiecare an, în plantația de la Sinești
Acesta povestește că a arendat încă 5 hectare cu teren pentru a înființa o nouă plantație cu lavandă, însă a renunțat la idee pentru că vrea să facă în fiecare an „Festivalul Lavandei”.
„Lângă plantația veche am vrut să mai plantăm una nouă, tot pe o suprafață de 5 hectare. Dar ne-am gândit că am putea să facem în fiecare an un astfel de eveniment, cu muzică, voie bună, mâncare bună și, bineînțeles, amintiri din câmpul cu lavandă. Dacă oamenii care au venit în weekend la Sinești au plătit 100 de lei pentru a putea avea toate acestea, înseamnă că sunt interesați de ceea ce se întâmplă aici. Cred că vor și să evadeze oarecum, să se relaxeze, după ce au fost atâtea restricții cu această pandemie, iar locul acesta este perfect pentru relaxare. De aceea nu a contat faptul că nu e aproape de Iași, ci din contră. Au vrut să fie cât mai departe de oraș. Noi suntem bucuroși că am putut să le oferim o astfel de experiență”, mai spune Gabriel Zubcu.
Tânărul din Iași, împreună cu cei doi prieteni, Veronica și Andrei Drăghici, au înființat plantația cu lavandă în urmă cu șase ani. De atunci au dezvoltat constant afacerea cu flori mov.
Vizitatorii mai pot vizita plantația cu lavandă de la Sinești în următoarele două săptămâni
Uleiul de lavandă produs la Sinești ajunge în Bulgaria, iar celelalte produse pe bază de lavandă sunt vândute pe piața din Iași. Veronica Drăghici se ocupă de partea creativă a afacerii cu lavandă, fiind cosmeticiana care face produsele în laboratorul din satul Stornești, iar Andrei, soțul său, se ocupă de plantație. Gabriel Zubcu este cel care se asigură că produsele sunt promovate și astfel au clienți noi an de an.
Pe plantația întinsă pe 5 hectare lucrează, în sezonul cultivării sau recoltării, între 6 și 8 oameni, pe un singur hectar cu lavandă. Nu a fost o problemă să găsească forța de muncă, primind solicitări chiar și din satele vecine. Mai mult, în cel mult două săptămâni, vor începe să culeagă florile pentru a face produsele pe bază de lavandă, dar și uleiul de lavandă. Un alt câmp din Iași care a devenit atracție turistică în anul 2020 pentru vizitatori a fost lanul cu maci de la Vlădeni.