Un număr impresionant de arbori seculari se găsesc în mai multe localități din județul Iași. Unii dintre acești arbori seculari au în spate o poveste impresionantă, fiind martori la unele evenimente istorice ce au avut loc în județul Iași. Cel mai bătrân copac din județul Iași are aproape 700 de ani, fiind mai vechi chiar decât municipiul Iași, atestat oficial, în documente, la 1408, în timpul lui Alexandru cel Bun
Poveste fabuloasă a unor martori tăcuți ai istoriei din județul Iași! În unele localități din județ se află zeci de arbori seculari, care au trecut peste evenimente marcante ale istoriei, care au rezistat timpurilor și care au ajuns, peste timp, adevărate monumente ale naturii.
Lista arborilor seculari ai Iașului cuprinde platani, stejari sau tei. Acești copaci au fost trecuți pe lista monumentelor naturii avizată de autoritățile locale. Lista cuprinde arbori atât din municipiul Iași, cât și din alte localități ale județului.
Cel mai bătrân arbore din Iași se află la Mănăstirea Bârnova – 681 de ani!
Cel mai bătrân arbore din județul Iași se află în curtea Mănăstirii Bârnova, lăcaș situat la 10 kilometri de municipiu. Conform specialiștilor, teiul de la Mănăstirea Bârnova are 681 de ani, fiind o specie hibrid, denumirea științifică fiind „Tilia haynaldiana”. Povestea acestui copac este una impresionantă, arborele fiind mai vechi chiar decât orașul Iași.
„Când teiul hibrid avea aproximativ 57 de ani și circa 14 centimetri în diametru, Iașul a fost menționat ca structură urbană în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1408). Teiul din Bârnova a fost martor la unele invazii străine precum jaful tătarilor din anul 1513 sau incursiunea polonezilor din 1686. Vârsta teiului hibrid natural are la baza calculului lățimea medie a inelului anual de creștere, în grosime de 1,5 mm/an, lățime extrasă din trei lucrări, dintre care una se bazează pe secționarea și măsurarea unui număr de 1.650 de tei din România, în anul 1950”, se arată în lucrarea „Arborii- monument, ambasadori culturali ai județului Iași”, apărută în 2019.
Un păr din județul Iași are peste șase secole de existență: post de observație în timpul năvălirii tătarilor
Părul lui Sticea veghează comuna Ciohorăni de 614 ani. Denumirea științifică este Pyrus sativa, copac cu o tulpină cu gâlme circulare, scorburos, având înălțimea de 12 metri și o circumferință a tulpinii de 430,5 cm. Legenda spune că, în timpul năvălirilor tătărești, acest păr, situat într-o poziție strategică și mult mai înalt decât este acum, a servit ca post de observație și alarmare a localnicilor, pentru că drumul tătarilor era de-a lungul văii râului Moldova.
„Numele de «părul lui Sticea» a fost dat după cel al unui sătean care, multă vreme, a avut gospodăria lângă copacul cu pricina. Bătrânii satului spun că tot așa de impunător era și pe vremea când erau copii. Acest păr are valoare naturală și istorică. Impresionantă este și rezistența biologică a acestuia: deși a crescut într-un loc bătătorit, iar, în fiecare lună august, când se coc perele, a fost bătut cu pietre și ciomege, a rezistat, trecând și peste boli, dăunători sau trăsnete”, se mai arată în lucrarea respectivă.
Platanul de 460 de ani de la Mănăstirea Bucium
Un alt arbore cu vechime din Iași este și platanul din curtea Mănăstirii Bucium. Platanul este mai vechi chiar și decât lăcașul de cult întemeiat de ieromonahii Nifon Popescu și Nectarie în anul 1863, ca metoh al schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos. Mănăstirea se află într-o zonă retrasă de pe dealul Bucium, în partea de sud a municipiului Iași. Și acest copac are o poveste interesantă.
„Deși până acum mulți ani, aici, zona nu era amenajată, un călugăr bătrân îi îndemna pe oameni să vină să se roage lângă acest platan, considerat a fi o mângâiere de la Dumnezeu”, a arătat un îngrijitor de la Mănăstirea Bucium, din Iași.
Alți arbori seculari din Iași se află în curtea Școlii Normale „Vasile Lupu”. Este vorba despre doi stejari cu o vechime de aproape 400 de ani.
„Locul în care se află parcul dendrologic și cei doi arbori seculari a fost special ales de către o comisie formată din primarul Iașului Iacob Negruzzi, arhitectul Xenopol și directorul de atunci, Petre Cujbă. Această proprietate a fost grădina de vară «La Olimp», frecventată de elita ieșeană. Pe această așezare, din anul 1891, funcționează Școala Normală”, se mai arată în lucrarea „Arborii-monument, ambasadori culturali ai județului Iași”.
Teiul lui Eminescu, din Parcul Copou, cel mai cunoscut arbore din Iași
În Parcul Copou, din municipiul Iași, se găsește Teiul lui Eminescu, poate cel mai cunoscut arbore din tot județul. Teiul are circa 465 de ani. Teiul lui Eminescu este denumit și „copacul îndrăgostiților”. Copacul a devenit cunoscut pentru faptul că, aici, poetul Mihai Eminescu își găsea inspirația.
În plimbările sale prin Copou, Eminescu s-a îndrăgostit de tei, venind deseori să-și adune gândurile sau să discute cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului. În prezent, teiul este susținut de o serie de chingi de metal pentru a nu se prăbuși.
Stejarul de 554 de ani de la marginea municipiului Iași
În zona Bucium dăinuie un stejar cu o vechime de 554 de ani. Copacul se află în curtea unei persoane fizice, însă arborele este destul de bine îngrijit și pus în evidență de proprietarul respectiv. Un alt stejar de 395 de ani se află aproape de Plopii fără soț, copacii care l-au inspirat pe poetul Mihai Eminescu.
În prezent, în zona protejată mai sunt 15 plopi, cu o vârstă de circa 385 de ani. De asemenea, în Parcul Dendrologic Miclăușeni, comuna Butea, ce adăpostește o mănăstire construită în 1787 de marele vornic Ioan Sturdza și un castel cunoscut și sub denumirea de Castelul Sturdza, se înalță plopii cenușii gemeni, în vârstă de 354 de ani. În comuna Bârnova, la schitul Tărâța, satul Pietrăria, se înălță falnic stejarul Quercus robur, copac cu vârsta de 365 de ani. Lista acestor arbori seculari ai Iașului este una mult mai lungă, cu copaci ce au trecut prin evenimente marcante ale istoriei din județ și care au reușit să reziste de-a lungul timpului!
Vezi AICI lista completă a arborilor seculari din județul Iași (actualizată în 2021)