Prima pagină » Titlurile zilei » Imagini apocaliptice, lângă Iași! Un milionar în euro ține cu dinții de un drum folosit de zeci de familii! Șoseaua arată ca după război, iar afaceristul refuză să-i scoată pe oameni din noroaie – GALERIE FOTO

Imagini apocaliptice, lângă Iași! Un milionar în euro ține cu dinții de un drum folosit de zeci de familii! Șoseaua arată ca după război, iar afaceristul refuză să-i scoată pe oameni din noroaie – GALERIE FOTO

30 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Un drum aflat într-o comună de lângă Iași a ajuns motiv de dispută din cauza unui milionar în euro. Strada Regina Maria, din comuna Bârnova, aflată în proprietatea patronului Agroindustriala Bucium SA, arată ca după un bombardament. Afaceristul Daniel Panaite așteaptă ca Primăria comunei Bârnova să-i dea bani sau teren la schimb pentru a preda șoseaua lungă de 5 kilometri. Între timp, autoritatea locală nu poate repara drumul, iar mașinile abia dacă pot circula printre craterele uriașe

Dezastru, la marginea municipiului Iași, în una dintre localitățile aflate în plină expansiune! Zeci de ieșeni trăiesc de ani buni un coșmar din cauza unei neînțelegeri între administrația locală și patronul unei societăți comerciale. Oamenii care și-au construit case în ultimii ani pe strada Regina Maria, din satul Vișan, comuna Bânova, par că au ajuns la capătul răbdării.

Șoseaua lungă de 5 kilometri este trecută ca drum privat, fiind în administrarea societății Agroindustriala Bucium SA, fosta IAS Bucium, deținută de omul de afaceri Daniel Panaite. În ultimii ani, oamenii au făcut numeroase solicitări către autoritatea locală pentru preluarea șoselei în domeniul public, tocmai pentru ca drumul să poată fi refăcut. Lucrurile au bătut, însă, pasul pe loc, negocierile fiind blocate.

Imagini de groază cu strada pe care stau zeci de familii din Iași

Șoseaua arată ca după bombardament, fiind plină de cratere. Drumul s-a degradat în ultimii ani atât de mult, încât mașinile de Poliție sau Pompieri abia pot circula. Oamenii au ajuns să se teamă și de faptul că Daniel Panaite le poate pune într-o zi o barieră și nu vor mai avea pe unde să intre. Culmea, locuitorii din zonă susțin că nu știau despre problema cu drumul în momentul în care și-au ridicat casele.

„Drumul este privat, iar asta duce la toate necazurile pe care le avem. Proprietarul a cerut la schimb o suprafață de teren, însă lucrurile bat pasul pe loc. Sunt oameni care stau aici de mai bine de 10 ani și care au văzut destule. Sunt oameni care au făcut credite ca să-și ridice o casă departe de oraș și care au căutat liniște. Din păcate, ne confruntăm cu această problemă, nicio autoritate nu a vrut să intervină acolo. Strada a fost reparată de noi de mai multe ori, în limita posibilităților noastre. A fost mai mult o plombare artizanală”, a spus un locuitor de pe strada Regina Maria, din comuna ieșeană Bârnova.

Nicio rezolvare pentru drumul privat de 5 kilometri de lângă Iași

Vreme de zeci de ani la rând, actuala stradă Regina Maria a figurat ca drum de acces către construcțiile Agroindustriala Bucium SA. Ulterior, firma a betonat porțiunea de drum folosită pentru tractoare și camioane. La privatizare, firma și-a însușit totul, inclusiv drumul respectiv, iar, de atunci, au apărut problemele. Practic, societatea deținea betonul de pe drum, nu și terenul. Însă artera a fost intabulată pe Agroindustriala Bucium, continuatoarea IAS Bucium.

„Ne-am stricat mașinile de câte ori am dat în craterele astea. Unde mai pui că nici nu pot trece două mașini, una pe lângă alta! Nouă nu ni s-a spus nimic despre situația apărută, când ne-am mutat acolo. Culmea, în jurul acestei străzi, pe alte artere, este asfalt. Mai mult, nu avem nici canalizare, este foarte scump să o tragi până la noi. Dacă nu este drumul Primăriei, nu avem ce face, dar impozite plătim!”, a mai spus un localnic de pe strada respectivă.

Amintim că Daniel Panaite a ajuns chiar să-și mute toată afacerea din zona Bucium – Bârnova tocmai în localitatea Răducăneni.

Combinație de zeci de ani cu drumul din comuna Bârnova

Un alt locuitor al zonei arată că problema și-ar putea găsi o rezolvare dacă Primăria l-ar da în judecată pe Daniel Panaite, în loc să negocieze cu acesta pentru preluarea contra-cost a drumului.

„Situația este simplă. Când s-au privatizat cei de la Agroindustriala Bucium, și-au luat și patrimoniul. Au profitat de o «chichiță» și au intabulat tot. Pe acel drum au pus beton și așa l-au luat la ei. Ei aveau pământul și și-au însușit și drumul în aceste condiții. Știu că Panaite cere vreo 5 hectare în altă parte pentru a ceda drumul acesta sau să i se dea bani în contul șoselei. Soluția ar fi una simplă: un proces deschis de Primărie prin care să arate cum a luat el drumul și, atunci, s-ar rezolva totul”, a arătat un alt localnic de pe strada respectivă.

Oamenii au cerut nu doar preluarea drumului, ci și posibilitatea lărgirii acestuia.

Daniel Panaite: „Suntem în aceeași situație”

Patronul Agroindustriala Bucium SA nu renunță cu niciun chip la drum și susține că Primăria va trebui să decidă ce se va întâmpla acolo.

„Suntem în aceeași situație cu privire la negocieri. Cei de la Primăria Bârnova trebuie să se întâlnească și să decidă, cam asta este situația. Cel mai bine ar fi să discutați cu cei de acolo”, a spus Daniel Panaite.

Acesta a scos la vânzare, la începutul anului 2021, active din patrimoniul societății din comunele Bârnova și Tomești. În ceea ce privește strada Regina Maria, Primăria comunei Bârnova inițiase o serie de discuții cu privire la plata în rate către firma lui Panaite pentru a prelua șoseaua lungă de 5 kilometri, discuții care, însă, nu și-au găsit pentru moment vreo finalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *