Medicii din Spania, provincia Navarra, au fost impresionați până la lacrimi de gestul unei mame pline de recunoștință, că fiul ei s-a vindecat de COVID-19. După ce a stat la Terapie Intensivă timp de două luni, băiatul a fost externat, iar mama acesteia le-a mulțumit medicilor, în genunchi, pentru că au depus toate eforturile ca fiul să se vindece de temutul virus.
Fotografia a fost realizată în luna iunie, de către Iñaki Porto Villanueva, fotograf, care a surprins un moment extrem de emoționant. În regiunea Navarra din statul spaniol, imaginea a fost denumită poza anului.
Medic: „Plângeam cu toții”
Txuma Urtasun, un medic care s-a ocupat de cazul băiatului, a spus că după ce Simona Cîrpaci a stat îngenuncheată, cu mâinile la piept, în fața medicilor, exprimându-și recunoștința, plângeau cu toții.
Denis Cîrpaci, fiul femeii, are 29 de ani, pe care i-a împlinit la Terapie Intensivă. El locuiește de aproape 20 de ani în Spania.
A apărut o nouă mutație a SARS-CoV-2: Provine din Spania
O mutație nouă a coronavirusului SARS-CoV-2, care provine de la lucrătorii agricoli spanioli, s-a răspândit cu rapiditate în mare parte din Europa încă din perioada verii și reprezintă acum majoritatea cazurilor noi de COVID-19 în mai multe țări, mai mult de 80% doar în Marea Britanie.
O echipă internațională de oameni de știință, care a urmărit virusul prin mutațiile sale genetice, a descris răspândirea extraordinară a variantei, numită 20A.EU1, într-o lucrare de cercetare.
Studiul realizat sugerează că persoanele care s-au întors din vacanță în Spania au jucat un rol esențial în transmiterea virusului în toată Europa, ridicând întrebări serioase dacă al doilea val care străbate continentul ar fi putut fi redus printr-o îmbunătățire a screening-ului in aeroporturi.
Fiindcă fiecare variantă are propria semnătură genetică, ea poate fi urmărită în funcție de locul din care a provenit.
„De la răspândirea 20A.EU1, pare clar că măsurile [de prevenire a virusului] în vigoare nu au fost deseori suficiente pentru a opri transmiterea ulterioară a variantelor aparute în această vară”, a declarat Emma Hodcroft, genetician la Universitatea din Basel și autor al studiului.
Echipele științifice din Elveția și Spania se grăbesc acum să examineze comportamentul variantei pentru a stabili dacă aceasta poate fi mai mortală sau mai infecțioasă decât alte tulpini.
„Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică”
Dr. Hodcroft a evidențiat că nu există „nicio dovadă că răspândirea [rapidă] a variantei se datorează unei mutații care crește transmisia sau are impact asupra rezultatului clinic”.
Medicul a punctat însă că 20A.EU1 nu seamănă cu nici o versiune a Sars-Cov-2 – virusul care provoacă Covid-19 – pe care o întâlnise anterior:
„Nu am văzut nicio variantă cu acest tip de dinamică cât am analizat secvențele genomice ale coronavirusului în Europa”, a spus ea, potrivit ft.com.
În aceste momente, echipele lucrează împreună cu laboratoare de virologie, pentru a stabili dacă 20A.EU1 poartă o mutație specială în proteina spike pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane, care i-ar putea modifica comportamentul.