Prima pagină » Local » Iluminatul public din comuna Holboca va fi modernizat în baza proiectului lui Bogdan Solcanu, abonat la contractele publice! Investiția este de aproape 400.000 de euro
Iluminatul public din comuna Holboca va fi modernizat în baza proiectului lui Bogdan Solcanu, abonat la contractele publice! Investiția este de aproape 400.000 de euro

Iluminatul public din comuna Holboca va fi modernizat în baza proiectului lui Bogdan Solcanu, abonat la contractele publice! Investiția este de aproape 400.000 de euro

10 mai 2023, 02:00,
Ciprian BOARU în Local

Peste 700 de corpuri de iluminat noi vor fi montate pe stâlpii stradali din comuna Holboca. La finalul lunii mai 2023 este programată licitația pentru execuția lucrărilor. Proiectul tehnic a fost realizat de Bogdan Solcanu, abonat la contractele cu instituțiile publice

Primăria comunei Holboca, județul Iași, anunță noi investiții în localitate. Astfel, pe data de 22.05.2023 este programată licitația pentru modernizarea rețelei de iluminat public. Valoarea estimată a contractului este de 1.893.231 de lei, fără TVA, aproape 400.000 de euro.

„Îmbunătățirea sistemului de iluminat public poate crea cadrul de dezvoltare a unei localități moderne prin sporirea siguranței traficului, a cetățenilor, prin creșterea confortului și orientării în teren, prin creșterea beneficiilor aduse de intensificarea activității umane în exterior, dincolo de lăsarea întunericului. Utilizarea corpurilor de iluminat cu LED conduce la reducerea cheltuielilor de întreținere, deoarece nu mai este necesară înlocuirea periodică a sursei de lumină, singurele intervenții necesare fiind pentru curățarea periodică a părții optice (care trebuia făcută și în cazul corpurilor clasice) și eventualele intervenții la sistemul de alimentare cu energie electrică”, se arată în caietul de sarcini.

Finanțarea este asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Proiectul tehnic a fost întocmit de Bogdan Solcanu

Proiectul tehnic ce a stat la baza licitației a fost întocmit de societatea Crisbo Company SRL, controlată de Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu. A primit un contract în valoare de 90.000 de lei, fără TVA. Societatea este cunoscută pentru multitudinea de contracte încheiate cu instituțiile de stat. În 2021, Crisbo Company SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei. Conform proiectului, se va interveni în satele Dancu, Holboca, Cristești, Orzeni, Rusenii Vechi, Rusenii Noi și Valea Lungă. Vor fi montate, în total, 717 aparate de iluminat – 24W (după demontarea sistemelor existente) și 10 puncte de aprindere cu sistem de telegestiune.

„Sistemul permite funcționarea în mod autonom, folosind un calendar standard bazat pe ceasul astronomic, și, în funcție de nevoi, permite configurarea calendarului de funcționare standard la nivelul sistemului și salvarea acestuia la nivelul echipamentelor din teren. Prin intermediul acestui calendar de funcționare, echipamentele locale controlează funcționarea iluminatului fără a necesita intervenția severului. Totodată, sistemul permite configurarea unui calendar de funcționare propriu unui anumit aparat de iluminat sau unui grup de aparate, permițând dispozitivelor respective un comportament diferit față de restul sistemului”, se arată în descrierea din proiectul tehnic.

Aproape 700.000 de euro pentru modernizarea trotuarelor din Holboca

Primăria comunei Holboca, județul Iași, a programat investiții în infrastructura din satul Dancu, aflat la limita teritorială cu municipiul Iași. Recent, autoritatea contractantă a finalizat licitația pentru reparația trotuarelor și întreținerea spațiilor verzi. Comisia de evaluare a stabilit că cea mai bună ofertă aparține societății Level Construct SRL, cu sediul în municipiul Pașcani. Firma este controlată de Adrian Catîru.

În 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei. Valoarea finală a contractului este de 3.389.800 de lei, fără TVA, aproape 700.000 de euro. Contractul va fi derulat prin intermediul unui acord-cadru cu o durată de 48 de luni. Lucrările constau în desfacerea bordurilor rutiere și stradale pe o lungime de 3 kilometri, demontare garduri metalice – 2.800 m, desfacere gard viu – 4.000 m, tăiere copaci – 100 de bucăți. Pavelele vor fi montate pe o suprafață de 8.000 mp, iar însămânțarea cu gazon va acoperi o suprafață de 16.000 de metri pătrați.

Iluminatul public din comuna Holboca va fi modernizat, dar rămâne de văzut ce firme se vor prezenta la sesiunea de deschidere a ofertelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *