Prima pagină » Titlurile zilei » Ilegalități pe bandă rulantă la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi! Şefii de secţii şi asistenţii medicali şefi, puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare!

Ilegalități pe bandă rulantă la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi! Şefii de secţii şi asistenţii medicali şefi, puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare!

30 ian. 2023, 02:00, 64 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

La Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, ilegalităţile se ţin lanţ. Astfel, în urma unui audit intern, care a avut loc în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, s-a confirmat că șefii de secţii şi asistenţii medicali şefi au fost puși pe funcții cu încălcarea gravă a legislației în vigoare

Reporterii BZI au atras atenţia în articolul „Situație halucinantă la Spitalul «Socola»! 13 șefi de secții, puși pe funcții cu încălcarea gravă a legii!” că dr. Cristina Dobre, managerul unităţii medicale, a prelungit, în mod ilegal, contractele de administrare ale tuturor celor 13 șefi de secții, începând cu data de 8 aprilie 2022 până la ocuparea funcției prin concurs. A fost încălcată, astfel, Legea 70/2022, care prevede că numirile interimare în posturile și funcțiile vacante se pot face până la încetarea stării de alertă și pot fi făcute pentru cel mult 90 de zile de la data încetării stării de alertă.

 Cu grava încălcare a legislației în vigoare a fost desfășurat şi concursul pentru ocuparea posturilor de asistent medical principal şef. Deși este o funcție de conducere, în urma probei scrise au fost declarate admise cinci persoane care au obținut sub 70 de puncte. Astfel s-a încălcat Hotărârea 286 din 23 martie 2011, institutul organizând concursul de angajare după legii proprii, neștiute de nicio altă unitate medicală din România.

Toți șefii de secție de la „Socola” au puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, spital aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a prelungit toate contractele de administrare a şefilor de secţii, începând cu data de 8 aprilie 2022 până la ocuparea funcţiei prin concurs. Trebuie precizat că, în anul 2020, contractatele de administrare au fost prelungite în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, la articolul 11 se prevedea că

„numirea în cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă. Numirea în cadrul unităților aflate în subordinea sau în coordonarea Ministerului Sănătății se face prin act administrativ al conducătorului instituției sau al unității angajatoare, cu încadrarea în limita numărului maxim de posturi aprobate de către ordonatorul principal de credite prin statul de funcții și încetează de drept la cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă”.

Dr. Cristina Dobre a prelungit de două ori contractele de administrare în temeiul articolului 185 din Legea 95/2006:

„Contractul de administrare poate fi prelungit la expirarea acestuia pe o perioadă de trei luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a funcției”.

Prin Legea 70/2022 s-a prevăzut că numirile interimare în posturile și funcțiile vacante se pot face până la încetarea stării de alertă și pot fi făcute pentru cel mult 90 de zile de la data încetării acesteia.

Deşi starea de alertă în România a încetat în data de 8 martie 2022, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a prelungit contractele de administrare a şefilor de secţie începând cu data de 8 aprilie 2022. Astfel a fost încălcată legislația în vigoare, numirile interimare în funcția de șef de secție făcându-se la 30 de zile de la încetarea stării de alertă și pe o perioadă nedeterminată, până la ocuparea prin concurs a funcției, nu pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, așa cum prevede legea.

Această decizie a afectat grav bugetul unității medicale, deoarece, în cazul medicilor șefi de secție, care au integrare clinică (sunt angajați cu jumătate de normă), veniturile încasate în mod ilegal au crescut cu 7.500 de lei net pe lună. Medicii care au beneficiat de acest spor salarial în mod fraudulos sunt prof. dr. Cristian Ștefănescu, conf. dr. Andreea Silvana Szalontay, conf. dr. Romeo Dobrin și conf. dr. Șerban Turliuc.

În schimb, medicii șefi de secție, care au contract de muncă cu normă întreagă, ca urmare a prelungirii numirii interimare ca șefi de secție, au primit 5 la sută în plus la salariul de bază.

Institutul „Socola” are propriile legi după care organizează concursurile de angajare

o imagine cu Cristina Dobre

Cu grava încălcare a legislației în vigoare a fost desfăşurat şi concursul pentru ocuparea posturilor de asistent medical principal şef

În luna august a anului 2022, conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi a organizat un concurs pentru ocuparea a patru posturi vacante de asistent șef. Proba scrisă a concursului a avut loc în data de 16 august 2022, rezultatele fiind afișate pe 17 august 2022. Cel mai bun rezultat, 59 de puncte, a fost obținut de Mihaela Radiana Apostol, care a candidat pentru postul de asistent medical şef la Secţia de Psihiatrie VIII acuţi.

Comisia de concurs a declarat admiși, la proba scrisă, cinci candidați care au obținut peste 50 de puncte, fără a se ţine cont că postul de asistent medical șef este unul de conducere, iar candidații ar fi trebuit să obțină minimum 70 de puncte pentru a fi declarați admiși.

Deşi în articolul 185, aliniatul (2) din Legea 95/2006 se specifică faptul că

„în spitalele publice, funcţiile de şef de secţie, şef de laborator, asistent medical şef sunt funcţii de conducere şi vor putea fi ocupate numai de medici, biologi, chimişti şi biochimişti sau, după caz, asistenţi medicali cu o vechime de cel puţin cinci ani în specialitatea respectiv”, în anunțul de concurs nu s-a specificat că postul de asistent medical șef este unul de conducere, întregul concurs de angajare desfășurându-se ca și cum ar fi fost vorba ocuparea unor posturi de execuție.

Astfel, s-a încălcat Hotărârea nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului plătit din fonduri publice, unde se arată că pentru a promova proba scrisă, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de conducere, sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte. Cum niciun candidat nu a obținut 70 de puncte la proba scrisă, comisia de concurs trebuia să-i declare pe toți respinși, iar concursul trebuia reluat.

De asemenea, ilegal este și faptul că niciun asistent șef din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași nu a depus niciodată declarație de avere și de interese așa cum îi obligă Legea 176 din 1 septembrie 2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere din partea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași legat de şefii de secţie şi asistenţii şefi puşi pe funcţii cu încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare, însă nu au primit un răspuns până la încheierea ediţiei.

Comentarii
  • Punct de vedere Socola raspuns

    Avand in vedere ca persoana care ocupa functia de auditor in Socola este condamnata cu suspendare
    pentru trafic de droguri, implicata in numeroase alte procese penale, ne rezervam dreptul de a abtine cu privire la ,,descoperirile auditorului” fara a avea discernamant in momentul in care a facut acest audit fiind pe tratament halucinogent cu ciuperci.

    Tot se insista pe acest subiect ignorand legea salarizarii din 2018 a Olgutei Vasilescu care a schimbat din conducere in executie tot ce tine de asistentul medical sef pastrand doar functie de conducere functia de director de ingrijiri, propun arestarea initiatorilor acestei legi ca ei sunt vinovati.

  • Buna Cristina! Hai in curtea liceului Racovita sa bem un Cico!

  • O INDIVIDA CARE E DIRECTOR NON STOP ,PESTE TOT SCANDAL ,CORUPTIE URLA ZIARELELE DAR ,,,,,PARTIDUL MERGE INAINTE ,,,,URA,,,,SA MOARA PROSTII CARE NE VOTEAZA.PROCURORI D.N.A. CU CHILOTI CUFURITI NU RIDICA BOTUL LA PARTID DE SUNT SPECIALI .JUDECATORI SUNT APLAUDACI,,,,TRAIASCA PARTIDUL SI EI SUNT SPECIALI,,,,,SERVICIILE SUNT PLINE DE PILOSI SI LING SI EI PARTIDUL SI SERVESC INTERESELE ALTOR STATE ,,,TOT SPECIALI,,,,,TRAIASCA CORUPTIA SPECIALA,,,,,DE POLITISTI SI FINANTE NU MAI ZIC CA LA EI E VARSATOAREA DEJA PUTE CU MASCA

  • Bani mulți treaba putina, la 9 abia vin la serviciu iar la 12 rup porțile care nu sunt! Și unii asistenți au același program sunt mai ceva ca doctorii, vezi Sergiu Apostol un trântor!

  • Referitor la vaucherele de vacanta care s-au dat preferential vad ca nu vrea sa spuna nimeni nimic

  • Dar de vaucherele de vacanta care s-au dat cateva si preferential vad ca nu vrea sa spuna nimeni nimic.

  • Pai roaga auditorul sa faca repede o lucrare dupa dictare, sa o puna intr un plic la usa presei si o sa vorbeasca presa. Nu te ai prins ca auditorul e sifonul ilegalitatilor ? Ca daca avea oua in cofrag se ducea la organele abilitate nu pe la presa. Dar cand te consiliaza o gluma de jurist stai si fumezi cu el pe treptele DNA-ului dand declaratii in loc sa militezi pt
    Respectarea legii !

  • Interesant ca la Socola nu-i unul sa spuna ca e Klaus Iohannis…Pana si astia au decenta si bun simt.In rest gasesti Napolioni,Hitleristi,Ceausisti,Cezaristi,,,prin toate saloanele cu coifuri din stalion sa nu-i gaseasca martienii si reptilenii.Numai iohhanistul zburda liber crezanduse presedinte si nenorocind o tara intreaga.Asta-i caz de camasa de forta cu siguranta.Nu se mai face bine.

  • PENTRU TOTO TOTO

    Cand esti o scursura de om de nu ai unde sa iti declari domiciliul si te rogi de o alta SCURSURA GINA, sa iti faca buletin la jigodia batrana, cand iti exerciti profesia in afara legii beneficiind de ingaduinta unei JAVRE ORDINARE ce nici aia nu are profesie decat o simpla facultate de medicina nefiind in stare pana la 50 de ani sa faca o specialitate, nu poti decat sa comentezi in zadar!

  • Nu pățește nik…ca a semnat altcineva numirile de asistenti șefi…și altcineva va semna pentru sistemul informatic…doamna e mereu în concediu…..doamna G nu semnează pe nicăieri…asa ca…

  • Multumesc pentru raspuns. Acum am inteles criteriile si de ce s au datele voucherele de vacanta aleatoriu .

  • Cristina Dobre este o persoana importanta pe unde a fost in functie a facut numai lucruri bune, ajutata de dl. Dobre (socru). Cine este auditorul de la Socola? sigur acest mesaj nu o sa fie afisat pentru ca socru are frecvente aparitii si da lectii de economie dupa ce a devalizat Remat Iasi.

  • Vaucerele unde sunt?

  • Mamă😳….ciuperci…puncte G…..cred că suntem in pădurea de paulonia și facem incantații.E mișto la Socola.Mai e unu de face yoga -inginerie prin spatele punctului G….
    Mmmm….se mai fac angajări?Că examenele de șefi am observat cum se dau🤦🏽‍♀️.
    De când e guru Cristina in funcție totul se învârte in jurul punctului G.

  • Ce pretenții aveți?! Doar ii la nebuni!

  • Shine Concept SRL

    Infractorul ala de Ignat mai lucreaza la Socola? Cum a ajuns acel individ, fost dealer de fier vechi ( incusiv cu legaturi cu jaful de la CET ) sa lucreze la Socola? Cum se face ca toti ajung sa capuseze institutiile publice? Care-i schita dupa care sunt puse in practica aceste mersuri?

  • La Socola nimeni nu este bun de manager.Numai scandaluri în aceasta instituție.Probabil exista un clan ,iar în momentul în care este deranjat apelează la presa pentru a intimida.In 95 % din spitalele din România asa se fac prelungirile .Nu este corect ,dar nu din aceasta cauza nu funcționează sistemul sanitar.Domna manager va dau sfat pentru viitor.In momentul în care expira interimatul numiți pentru o zi un alt medic- șef de sectie ,medic care își da demisia și îl numiți din nou pe medicul care a fost șef de sectie..Nu va lăsați intimidata de aceste prostii debitate .Ca sa afle toată lumea va spun ca mai bine funcționează o sectie cu șef de sectie interimar ,decât o sectie condusa de un medic cu concurs.Dupa concurs acel șef de sectie nu mai are treaba cu managerul și se transforma în mosier.Sa ma contrazică cineva.

  • Mare adevăr ai spus….șefia îi fac stăpâni!!!!

  • Dar secția lsm ați uitat de ea că toți iau bani degeaba habar nu au de nimic adică din punct de vedere medical. Nimic nu știu

  • La secția lsm se iau salarii aiurea asistenții și mulți alții nu știu nimic dar nimic .ar trebui inchisa că multe altele

  • Alo ia vedeți cum si a angajat Claudia ciobanu sora și cumnatul și multe alte rude la sp bărnova și mai vb.

  • A doua sperlă a socolei ciobanu Claudia de la paleative

  • Și-a angajat toate neamurile și cunoștințele și mai urmează

  • Cea mai mare sperlă de la paleative ciobanu Claudia

  • Demisia sperloooo

  • Cea mai mare șperlăaaa a socolei cea mai ordinară

  • Dați mai repede demisia o așteaptă sute de oameni panaramo habar nu ai de nimic

  • Du-te și lasă oameni să lucreze că ești o mare proastă și nici meserie nu știi decăt să faci două hărtii panaramă care esti

  • Vezi că au fugit toți angajații de tine sperla planetei

  • Proastă socolei ciobanu Claudia numai că se face căi proastă întrebați personalul căt cară de toate moca se stie

  • Demisia penalooo sunt mai pregătiti că tine trompeto

  • Din cauza ta a fost amendat spitalul javră bătrănă care esti

  • Du-te acasă panaramă care ești lasă pe alții ai jumulit destul nu te-ai săturat

  • Asai demisia lasă pe alții că tu ești expirată

  • Demisiaaaaa panaramă

  • Ai jumulit destul javră

  • Habar nu ai de nimic faci numai prostii

  • Demisia javră bătrănă îți bați joc de oameni

  • Ori ciobanu Claudia ori Popeanu Mirela la fel parca sunt surori habar nu au

  • Da și Roman de la centrala care a furat țevile și vinde țigări și droguri și peste împuțit în spital

  • Prostește tot spitalul de ani de zile

  • Soția lui este la npi și ii face rost de tot un mare excroc

  • Ignat un mare infractor

  • A ascuns marfa cu Iulian și honceru se dau loviti

  • Da la ciupercă acasă este marfa la sipote

  • A ieșit de la centrala plin cu marfa roman de la centrala cu opelul

  • Azi a ieșit cu opelul break. Plin de țevi de la centrala și cu 3 baxuri de țigări ulei și 5 găleți cu branza

  • Le a dat de băut la bețivii din poarta și a ieșit pe poarta cu ele

  • Și aseară ieșit colegul cu marfa de la bucătărie fura țăranul de rupe adică roman Georgel de la centrala

  • Gina de ce nu ii scoți la munca

    Și aseară ieșit colegul cu marfa de la bucătărie fura țăranul de rupe adică roman Georgel de la centrala

  • A îți ei plicurile pline de la Roman de la centrala

  • Nu uitați de familia paisvant care a dat și căcatul din cur ca să între

  • Ca m așai colegul

  • Corect bine spus

  • Prepelita un mare excroc

  • Tartani de la tomesti si prosti pe deasupra si ologofrena de la casa de copii ea

  • Ha ha haaaa

  • Mai schimbați sefile de secții mai ales de la paleative ca sau cam plictisit si de umplut buzunarele

  • De ce nu i-l aduce pe secția paleative ca acolo la angajat ciobanu Claudia șefa aaaa pe cumnatul ei si i-l tine trântor la cronici ca avem nevoie

  • Te rupi in doua dupa ce te ai folosit de dr. Dobrin ai băgat sora cumnata la barnova cumnatul la cronici si multi alți crezi ca lumea e asa proasta cum ii vezi tu pana într-o zi vb.

  • Sa folosit de tine si a urmărit scopul vezi ca oamenii sunt supărați din cauza manglelilor ei cară toți la ea de la cadouri aur bani si alte componente mai schimb o ca sa folosit de tine destul

  • Ti ai băgat toate rubedeniile in spital familie de flamanzi nu te ai saturat mare asistenta șefa

  • Da dar cand a prins-o hartopeanu Cristi pe cadaoala de lola in pat cu milițianul de la județul Iași in Grecia si ia umflat cabina la amândoi de ce nu vb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024