Prima pagină » Local » Îl vedeți? El este ieșeanul născut într-o familie de lăutari care i-a încântat pe italieni și spanioli! Dumitru Târșu: „Am primit 500 de euro de la un om pentru un vals!” GALERIE FOTO/VIDEO

Îl vedeți? El este ieșeanul născut într-o familie de lăutari care i-a încântat pe italieni și spanioli! Dumitru Târșu: „Am primit 500 de euro de la un om pentru un vals!” GALERIE FOTO/VIDEO

27 iun. 2022, 02:00, 2 ,
Elena APOSTOL în Local

Dumitru Târșu s-a născut într-o familie de lăutari din localitatea Podu Iloaiei. Tatăl său a fost acordeonist, iar fratele mamei cânta la vioară. Dumitru a moștenit talentul de a cânta la vioară și, împreună cu rudele sale, mergea la evenimentele marcante care aveau loc în diverse localități

Un ieșean în vârstă de 54 de ani, care cântă la vioară pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, a trăit înconjurat de instrumente muzicale, fiind născut într-o familie de lăutari. Este vorba despre Dumitru Târșu, bărbatul a învățat să cânte la vioară de la vârsta de 11 ani. În familia sa, au fost 7 copii: 4 băieți și 3 fete. De mici copii, tatăl lor i-a învățat pe băieți să cânte la acordeon, pentru a reuși să facă la un moment dat o formație de familie.

Totuși, Dumitru Târșu a fost singurul dintre băieții familiei care nu a fost atras de acordeon și a ales să cânte la vioară, instrumentul pe care îl stăpânea foarte bine un unchi de-al său.

Familia Târșu interpreta diferite variante de vals și tango la evenimente

De copil, Dumitru Târșu a fost obișnuit să cânte la evenimente cu familia pentru a-și câștiga banii necesari unui trai decent. Astfel, cei 3 frați ai săi și tatăl acestora cântau la acordeon, iar Dumitru și unchiul său – la vioară. Aceștia interpretau valsuri și tango-uri cu care reușeau să ridice lumea la dans.

„Mergeam de mic să cânt cu tata, cu frații și unchiul la evenimente, prin sate. Eram cunoscuți ca «Formația Târșu», nu am avut un nume special. Cântam la terase, la zile de naștere, dar și la alte petreceri, unde eram chemați de săteni. Melodiile interpretate de noi erau în special valsuri și tangouri, cu acest tip de muzică scoteam toată lumea la dans. Am fost la multe petreceri în sate, unde ne cunoșteau oamenii și erau siguri că putem face o atmosferă frumoasă”, își amintește Dumitru Târșu.

Formația familiei s-a destrămat când tatăl lui a murit. Atunci, băieții au plecat fiecare pe drumul lui în viață. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre unul dintre frații lui Dumitru, care cântă la acordeon.

Născut într-o familie de lăutari, a cântat pe străzile din străinătate pentru bani

După 3 luni de la moartea tatălui, mama lor s-a prăpădit. Pentru Dumitru au început problemele.

„După moartea părinților, am plecat vreme de 4 ani în Italia și, după aceea, aproape 3 ani i-am petrecut în Spania. În această perioadă am cântat pe stradă la vioară. Erau trecători care îmi dădeau bani și stăteau să mă asculte. Îmi dădeau și câte 10 euro, astfel că reușeam să strâng până la 150 de euro pe zi”, a adăugat Dumitru Târșu. Violonistul nu a fost niciodată căsătorit și nu are copii.

A primit 500 de euro de la un spaniol pentru că i-a cântat un vals

Timp de 3 ani, cât a stat în Spania, Dumitru Târșu a cântat pe străzi, dar și la multe terase, unde deja oamenii îl cunoșteau. Astfel, cât a stat în Spania, ieșeanul a reușit să obțină bani frumoși de la oamenii care îl ascultau cântând.

„Cântam pe stradă, dar și la restaurante, unde veneau tot felul de oameni. Erau persoane pe care le cunoșteam de ceva vreme, dar și oameni noi. Într-o seara, cântam la o terasă în Spania, nu rețin cum se chema, dar voi ține minte toată viața că acolo am primit cei mai mulți bani de la un bărbat pentru un vals. Omul respectiv era la masă cu familia și mi-a cerut să îi cânt un vals, ca să danseze cu soția. I-am cântat un vals pe care îl știam eu mai bine, iar, la final, mi-a dat 500 de euro! A fost cea mai mare sumă primită vreodată de mine de la un singur om. Am mai primit și cu alte ocazii bani, dar niciodată așa de mulți!”, a mai spus Dumitru Târșu.

Ieșeanul cântă pe bulevardul Stefan cel Mare și Sfânt

Dumitru Târșu s-a întors în țară cu puțin timp în urmă și continuă să cânte pe stradă pentru a-și câștiga banii necesari supraviețuirii. Chiar dacă ieșeanul cântă doar vreme de câteva ore pe stradă, el reușește să facă destui bani pentru a se putea întreține.

„De câteva zile, m-am întors în Romania și am început să cânt pe stradă aici, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt sau în zona Palas, pe unde trec mai mulți oameni. Nu am încă unde să locuiesc, voi dormi în gară  până îmi găsesc o gazdă. Am banii făcuți în Italia și pot să-mi plătesc chiria. În continuare voi strânge banii pe care mi-i vor da oamenii și îmi voi plăti astfel toate datoriile. Nu se pune problema să nu am bani de chirie, pentru că sunt destul de strângător! Pe stradă reușesc să câștig zilnic aproximativ 150 de lei”, a completat Dumitru Târșu.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI, a fost publicată povestea lăutarului Clocoteală.

Dumitru Târșu a învățat să cânte la „Școala de pionieri” din Podul Iloaiei

Fiind elev la „Școala de pionieri” din Podu Iloaiei, în clasa a V-a, Dumitru Târșu a fost atras mai mult de vioară și a început să cânte la acest instrument cu ajutorul profesorului Eugen Ciorescu. Timp de 5 ani, el a reușit să învețe la școală să cânte mai multe melodii la vioară, dar le interpreta „după ureche”, pentru că nu a reușit să învețe notele.

„Eram în clasa a V-a, la «Școala de pionieri» de la noi, din sat, unde se studiau mai multe instrumente. Eu am ales vioara, deoarece eram atras de mult timp de acest instrument. M-am născut cu muzica în sânge! Am început să cânt, dar nu am reușit să învăț notele. Așa cânt și în ziua de azi: după ureche! Timp de 5 ani am studiat vioara la școală, după care nu am mai făcut alte studii, ca să avansez. Chiar și așa, nu îmi caut alt loc de muncă, ci voi continua să cânt la vioară pe stradă până voi muri”, a încheiat Dumitru Târșu.

După ce a studiat 5 ani în școală vioara, ieșeanul a continuat să cânte în formația familiei pentru o perioadă, după care a început să interpreteze diverse melodii pe stradă. Acum, bărbatul născut într-o familie de lăutari își câștigă existența pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Comentarii
  • Il cunosc.E mai mult cersetorie.Canta fals,sare pasaje muzicale importante dintr-o melodie si minte.Mai mult enerveaza decat face placere si nu are ce cauta pentru ceea ce stie pe pietonal.De fapt pietonalul de la primarie e plin de „zdranganisti”,afoni si chinuiti de talent.

  • Cu parere de rau dar asta nu este artist stradal !, nu are treaba cu muzica , nu am inteles artistic ce a schiorlait el acolo, am fost in mai multe tari si am vazut si auzit artisti stradali cum cinta aia , ramai placut impresionat, ba chiar super incintat uneori !, cautati voi pe youtube sa vedeti muzicieni stradali , sa vedeti la aia meserie si arta !, asta de aici nu are nici o treaba cu asa ceva , a manelizat si torturat si bucatica aia de melodie pe care se chinuia so reproduca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`