Un personaj pe care cu siguranță l-au văzut mai toți ieșenii care s-au perindat prin centrul Iașului ascunde o poveste de viață spectaculoasă. Clovnul mereu vesel, surprins inclusiv în sălile de păcănele din oraș, a crescut la casa de copii și a învățat să facă figurine din baloane de la un prieten din Paris
Un bărbat ajuns de ceva vreme la Iași iese în evidență oriunde s-ar afla. S-a autointitulat „Clovnul” și este lesne de înțeles de ce. Îmbrăcat într-un costum specific, cu perucă puternic colorată și cu un nas roșu, simpaticul personaj aduce zâmbete pe buzele ieșenilor. Face asta pentru o cauză nobilă. El susține că banii pe care îi obține sunt mai apoi donați la o casă de copii din Dorohoi. De ce face Clovnul asta? Este simplu.
Pe când era copil, Florin Ajudelui, în vârstă de 43 de ani, a stat ani la rând la casa de copii. Părinții l-au „uitat” acolo, iar după ce a ajuns la vârsta majoratului, a fost nevoit să-și ia viața în mâini și să-și caute un rost. A încercat să-și caute o meserie, însă nu a reușit. Nu are studii și nici prea multe cunoștiințe în vreun domeniu anume, iar din această cauză spune că a devenit clovn. Reporterii „BZI” l-au căutat pe clovn și au discutat cu el. Trebuie precizat că, în ultima perioadă, bărbatul a ajuns extrem de cunoscut în mediul online. Mai mulți tineri l-au fotografiat sau filmat și au postat totul pe Facebook sau pe TikTok. Pe TikTok au mai apărut și angajații unui centru de vaccinare din Botoșani, care postau filmulețe amuzante pe rețeaua de socializare.
O parte din banii strânși îi mai joacă la „păcănele”
Simpaticul clovn a povestit cum a copilărit și cum a ajuns să vândă baloane pe stradă în Iași.
„Povestea mea începe la casa de copii. Acolo am crescut. După am căutat să muncesc, dar nu prea am avut noroc. La un moment dat am cumpărat dintr-un magazin un costum de clovn pe care am dat 35 de lei. Cu el am început să fac bani, iar o parte dintre banii pe care îi câștig îi duc la casa de copii din Dorohoi, acolo unde am crescut”, a spus Florin Ajudelui, bărbatul costumat în clovn.
Dacă o parte din bani au ajuns la casa de copii despre care bărbatul vorbește, este greu de spus. La un moment dat, clovnul a fost surprins într-o sală de jocuri de noroc din Iași. Atunci a fost fotografiat, iar odată ce fotografia a ajuns în mediul online, a devenit virală. Cert este că nu ți-e dat prea des să vezi un clovn la „păcănele”. Un alt tânăr din Iași s-a ales cu dosar penal după ce a pierdut toți banii la păcănele.
Cu zâmbetul mereu pe buze, Florin Ajudelui își aduce aminte de copilărie și povestește cum era la orfelinat. Acesta a povestit cum cei de la casa de copii spuneau că, dacă se uită pe geam, la cimitirul de lângă, după ora 23:00, vor învia strigoii. Probabil speriat de poveștile care i-au marcat copilăria, Florin s-a gândit să se apropie mai mult de Dumnezeu, dar să și câștige bani din asta. Înainte să se costumeze în clovn, a cumpărat și vândut iconițe.
Cum a ajuns clovnul la Iași și cum a fost primit de comunitate
La Iași, Florin susține că a fost primit bine, atât de trecători, cât și de autorități. El a povestit că la un moment dat a fost bătut de un echipaj de poliție la Botoșani, însă la Iași nu a pățit așa ceva niciodată.
„Eu stau la o mătușă în Podu Roș acum. De când am venit la Iași și am ieșit pe stradă, am fost primit bine, nu s-a luat nimeni de mine. La Botoșani m-a bătut poliția odată”, a spus Florin Ajudelui sau „Clovnul”, așa cum își spune.
Florin cumpără baloanele tocmai de la București, de la un prieten, care îi trimite pachete de câte o sută de baloane pe care plătește 15 lei. Baloanele care trec prin mâinile lui se transformă, la cererea clientului, în inimi, flori, maimuțe, elefanți, dinozauri sau girafe. Florin cere un leu pentru fiecare balon vândut, însă dacă i se oferă mai mult, acesta nu refuză, fiind recunoscător. Din banii strânși, bărbatul își dorește să achiziționeze un alt costum de clovn, mai colorat, de pe internet.
În majoritatea zilelor, Florin strânge aproximativ 50-60 de lei din baloanele pe care le vinde. În schimb, în zilele de weekend, ajunge să facă și 700 de lei. Clovnul a mai spus că vrea să strângă 1.000 de lei pentru a plăti autorizația de vânzător ambulant. Trebuie precizat că a învățat să facă figurine din baloane colorate de la un prieten care a făcut același lucru tocmai la Paris.