Prima pagină » Titlurile zilei » Îl recunoașteți? De aproape 20 de ani are o afacere în centrul Iașului! Vasile Roman este unul dintre cei mai vechi în domeniu: „Veneau la mine fotbaliștii de la Chelsea”

Îl recunoașteți? De aproape 20 de ani are o afacere în centrul Iașului! Vasile Roman este unul dintre cei mai vechi în domeniu: „Veneau la mine fotbaliștii de la Chelsea”

16 iul. 2022, 02:00, 8 ,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Vasile Roman este unul dintre cei mai longevivi frizeri din Iași care practică această meserie de aproape 5 decenii. În salonul din centrul orașului vin clienți fideli, cu pretenții, care pleacă mereu mulțumiți de serviciile primite

Vasile Roman, în vârstă de 65 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți și profesioniști frizeri din Iași. A învățat această meserie datorită părinților săi care au vrut ca fiul lor să nu fie strungar sau mecanic.

„La 14 ani, m-au dus părinții mei într-un salon, pe vechea stradă Palat, unde era o frizerie particulară. Mi-au zis că vor să învăț o meserie. Tata a fost foarte inspirat. La început, nu mi-a plăcut meseria asta. I-am zis: «Mă aduci aici, când alți copii se duc la liceu, iar eu merg la școala de meserii». Tata mi-a zis că decât să fiu mediocru cu liceul, mai bine performant într-o meserie. A avut dreptate! Atunci nu se prea primeau băieți, ci erau mai multe fete, pentru că era considerată o muncă ușoară. Tatăl s-a dus la cooperativă să mă înscrie și cei de acolo i-au zis să mă ducă să mă fac mecanic. Însă tata a vrut să învăț o meserie curată, creativă. Am făcut 3 ani de practică, apoi am plecat în armată. După ce m-am întors din armată, m-am angajat, am făcut liceul, ca să fiu în rând cu oamenii, și apoi am început competițiile. Atunci erau niște ierarhii, cu competiții naționale și internaționale în frizerie”, povestește Vasile Roman, fondatorul salonul Excel Roman, de pe bulevardul Ștefan cel Mare, nr.8.

Vasile Roman: „Am tuns multe vedete”

Își amintește că își dorea atât de mult să fie foarte bun în ceea ce face, încât a muncit pentru a lua cele mai importante premii, la competițiile unde participa.

„Am luat locul 2 pe țară la tunsoare masculină și apoi am participat cu echipa în Mongolia, la un concurs internațional, în 1982. Numai din Europa de Est erau acolo. Era ceva să participi atunci la acel concurs. Apoi la Vilnius, apoi la Berlin, m-am calificat și în Polonia, un am câștigat medalia de argint. La Varna, în Bulgaria, am luat 3 medalii de argint. Colegii mei din școală, cu care mă mai întâlneam după ani de la terminarea școlii, mă invidiau, pentru că, prin prisma meseriei, călătoream prin toată lumea. Îmi ziceau: «Măi, Vasile, ce inspirat ai fost! Eu lucrez la CUG. Nu că n-ar fi bine, dar nu am văzut Europa, ca tine». Iar în vremurile acelea era greu să ieși din țară. Eu lucram, în paralel, cu toate concursurile la Cooperativa Igiena, la Victoria, unde era cea mai titrată frizerie, pentru lumea academică, VIP-uri, lume străină. Înalta societate! Eu am tuns multe vedete. De exemplu, pe Laura Stoica, Dumnezeu să o ierte! Apoi, am închiriat la Unirea un spațiu și am deschis un salon cu un coleg”, povestește Vasile Roman, frizer din Iași.

Reporterii BZI au prezentat povestea lui Valentino Beltrano, frizerul italian stabilit în Iași.

Vasile Roman era frizerul fotbaliștilor de la Chelsea, în Londra

A reușit să organizeze un festival unic în țară, în acele vremuri, și când a primit o ofertă de muncă din Anglia nu a refuzat-o. În țara unde se dă ora exactă în domeniul înfrumusețării, s-a specializat în tunsori masculine.

„La Unirea am început să organizez primul Festival Internațional de Frizerie/Cosmetică, cu invitați din toată țara și din Republica Moldova. Era ceva inedit. Până în 1998 am făcut festivalul, vreo 6 ediții. Apoi, am plecat în Anglia, unde am muncit 5 ani. Un director, client de-al meu, mi-a propus să merg în Anglia, să mă dezvolt. Toamna este cel mai mare târg din lume la Londra. Acolo se dă ora exactă în domeniul acesta. Atunci am primit o ofertă să muncesc acolo. Am rămas acolo. Am lucrat într-un salon comercial, în Chelsea, unde veneau fotbaliștii de la echipa Chelsea. M-am perfecționat pe partea de frizerie masculină. Apoi, m-am întors în Iași și am deschis salonul de aici. Am investit 30.000 de euro. Eu am vrut să fac un salon personalizat, să se facă ceva aici”, mai spune Vasile Roman.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că în comuna Țibănești 3 tinere au deschis un salon de înfrumusețare.

Vasile Roman: „Mă adresez clienților care știu ce vor, celor personalizați”

Vasile Roman își amintește că, la începuturile carierei sale, meseria de frizer nu era foarte bine văzută, ba chiar unii o considerau pentru pătura de jos a populației. După ce a căzut regimul comunist, tot mai multe persoane s-au îndreptat spre acest domeniu, iar acum este o meserie foarte apreciată. Frizerul este acum hair-stylist.

„Pe vremea comunismului, frizeria era văzută ca o meserie umilitoare. «Dacă nu înveți, te dau la meserie!», era o vorbă pe atunci. Și eu am avut momente când nu mă simțeam foarte bine, din cauza asta, că oamenii te făceau să te simți prost. La o masă erau directori, ingineri. Lucrurile s-au schimbat, iar acum, dacă vorbești de meserie, o faci cu mândrie, e ceva cu care să te lauzi. E altă percepție. Se vorbește și de academie. Clienții sunt acum mai pretențioși. Eu mă adresez clienților care știu ce vor, celor personalizați. Societatea e stratificată. Sunt cu pretenții, mai puține pretenții sau deloc. Cei din urmă se duc la saloane comerciale. Noi ne adresăm clienților cu pretenții. Ca și la hotel. Dacă ești profesionist, muncești, ai clienți pe măsură. Eu m-am perfecționat mereu, am învățat mereu, am vrut să fiu în trend cu ce se întâmplă în domeniu”, explică Vasile Roman.

Meseria de frizer poate fi bănoasă, dacă ești foarte bun în domeniu

Specialistul mai spune că această meserie poată să îți aducă satisfacții personale și financiare.

„Poți să trăiești din meseria asta de frizer toată viața, bine sau chiar foarte bine, dacă ești foarte bun în ceea ce faci. Dacă ai puține pretenții, trăiești. Dacă vrei să-ți ridici standardul, vii cu ceva, să faci diferența. Să fii la curent cu ce se întâmplă în domeniu. Am clienți care au 18 ani, tatăl care a venit la mine, ani de zile și, apoi, l-a adus și pe fiu. Eu sunt specializat pe tunsori de bărbați și tunsori scurte, la femei. În salon, am 3 fete la coafură și o fată la manichiură. Acum se fac cursuri de frizer pe bandă rulantă, ucenicii învață să tundă numai cu mașina de tuns, nu și cu foarfeca. Cea mai mare prostie e să se facă școala 3 luni. E invadată piața de astfel de frizeri. Este o bătaie de joc față de cei care au atâția ani de muncă. Îi trimit la angajare, dar nu-i angajează nimeni, pentru că au nevoie de experiență. Sunt etape și în învățarea acestei meserii. Cu clientul ai o relație, trebuie să discuți cu el, să întreții o conversație. E vorba de artă aici!”, încheie Vasile Roman, frizer.

Antreprenorul care are o afacere în centrul Iașului a tuns, de-a lungul carierei sale, clienți de toate vârstele.

Comentarii
  • Aiurea! La el vin toti cei ce nu stiu valoarea banului,fara sa fi muncit pentru ban ci obtinut din „combinatii” iar el stie asta si are preturi pe masura.Astazi putini barbati mai merg la frizerie,nu e mare scofala si MAI ALES NU esti mai destept daca te tunzi de 15 lei sau de 100 de lei.Importanta este valoarea materiei ce o ai sub parul de pe cap!

  • Un rahat de om… jucător de păcănele și-a lăsat părinții fără casă,bagindui astfel în mormânt!!Te oftigi pe cei care i-au preturi mici și desconsideri munca făcută de aceștia … gunoi ai fost, gunoi ai rămas!

  • O mai tunde si pe tanti Anca?Ar fi recomandat! Draga de ea!

  • Felicitari domnului Roman ! Un om extraordinar si un bun frizer .

  • Felicitari domnului Roman ! Un om extraordinar si un bun frizer .

  • Faci si tunsori si coafuri pubiene

  • Un mare meserias si un om care si-a vazut de treaba lui.Felicitari si tine-o tot asa sa fi sanatos !

  • Mare Om ! Mare caracter ! Mult mai mult decât profesie ,pasiune ! Respect mâinilor de aur !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *