Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ikebana. Ce trebuie să știi despre arta aranjamentelor florale

Ikebana. Ce trebuie să știi despre arta aranjamentelor florale

08 nov. 2024, 10:18,
în Stiri si curiozitati

Cu o istorie de peste 600 de ani, ikebana rămâne o tradiție prețioasă în Japonia, transmisă din generație în generație. Tehnica reprezintă o modalitate de conectare cu natura și de exprimare a creativității. Acest tip specific de aranjare a florilor a evoluat într-o formă de artă foarte respectată, care reflectă simțul estetic și filosofia japoneză.

În ultimii ani, a apărut un nou val de ikebana, care sfidează formele tradiționale și împinge limitele posibilului. De la aranjamente îndrăznețe și minimaliste la modele avangardiste, acest stil atrage o nouă generație de entuziaști care sunt curioși de spiritul său inovator și contemporan.

Ce este ikebana

Ikebana, cunoscută și sub numele „calea florilor”, este o formă de artă tradițională japoneză care presupune aranjarea florilor și a altor materiale naturale într-o manieră stilizată. Originile sale pot fi urmărite până în secolul al VI-lea, când China a introdus budismul în Japonia. Aranjamentele florale simple erau un mod de a-l onora pe Buddha, iar această practică a evoluat în timp.

Filozofia din spatele ikebana se bazează pe estetica japoneză, care pune accentul pe simplitate, eleganță și respect pentru natură. Această tehnică nu înseamnă doar aranjarea florilor, ci crearea unei relații armonioase între materialele folosite și spațiul din jurul lor. Mai mult, plantele pe care le alegeți pot fi un bun parfum de cameră natural.

Aranjarea florilor nu se rezumă doar la crearea unui efect vizual plăcut, ci și la exprimarea unui sentiment de echilibru și armonie. Spre deosebire de aranjamentul occidental, care pune adesea accentul pe simetrie și pe utilizarea unei mari varietăți de flori și frunze, ikebana tinde să fie mai sobră.

Concentrându-se pe utilizarea câtorva elemente atent alese, această tehnică evidențiază frumusețea inerentă și calitățile naturale ale florii. Aranjamentele florale japoneze prețuiesc asimetria, care creează un sentiment de dinamism. Acest lucru contribuie la conferirea senzației de viață și vitalitate.

Cum să îți faci propriul aranjament floral

Tot ce aveți nevoie pentru propriul aranjament este o farfurie puțin adâncă, foarfece și, evident, flori. Cel mai important obiect este „broasca” de flori, ce este un mic dispozitiv metalic cu o grămadă de țepi în care se introduc tulpinile florilor. Plasați-l în partea de jos a vasului, centrat sau descentrat, în funcție de preferințe, și umpleți recipientul cu apă până când acoperă doar partea de sus a vârfurilor.

Prima tulpină care se introduce se numește subiect și trebuie să măsoare aproximativ de două ori lungimea lățimii recipientului. Puneți-o aproximativ la un unghi de 20 de grade în orice direcție. În general, este bine să introduceți totul la un anumit unghi, deoarece așa este în natură. Nimic nu trebuie să fie perfect drept. A doua tijă este obiectul, care ar trebui să măsoare aproximativ o treime din lungimea subiectului. Introduceți-l la 45 de grade spre dumneavoastră. Acesta este punctul focal al aranjamentului și se apleacă în față pentru a vă atrage privirea.

Restul este umplutura, pe care o putem numi partea individuală și cea mai creativă a aranjamentului. Aceste flori pot fi la orice lungime și unghiuri, după cum credeți de cuviință pentru a completa imaginea subiectului și a obiectul. De asemenea, puteți pune verdeață și frunze la bază pentru a acoperi broasca, deși nu este obligatoriu.

Asigurați-vă că tăiați orice frunze deteriorate sau maronii și continuați să folosiți acest instrument pentru a vă modela tulpinile. Astfel, tăiați orice ramuri ciudate sau frunze care ies în unghiuri nepotrivite și care nu sunt estetice pentru aranjament.

Cea mai provocatoare parte este alegerea tipurilor de flori, de verdeață sau crenguțe pe care să le folosiți. Mai interesant este să aveți cel puțin trei tipuri diferite, dar subiectul și obiectul pot fi din aceeași categorie.
De asemenea, este un moment ideal să vă dați frâu liber gândirii creative și să uitați de orice regulă. Acest tip de aranjament este unul fantezist, pe lângă faptul că este atât de frumos și simplu. În plus, va armoniza imaginea oferită de plantele de interior din locuința voastră. Astfel, puteți să experimentați și să găsiți ce funcționează cel mai bine pentru voi.

În trecut, ikebana folosea flora nativă japoneză, cum ar fi florile de cireș, crizantemele, pinul și bambusul, care aveau diferite semnificații și asociații.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
Un fost consilier, candidat la Primăria Tulcea s-a sinucis. Şi-a anunţat decizia într-un video, pe Facebook: "Vă rog să nu veniți la înmormântarea mea"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum să cureți cartofii ușor folosind doar apă, sare și gheață
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Gigi Becali nu dă doi bani pe moartea Papei Francisc. Reacție fără pic de compasiune
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 aprilie 2025
23 aprilie 2025