Prima pagină » Titlurile zilei » Îi vezi pe stradă, dar habar nu ai ce afaceri de succes au acești tineri din Iași. Anul acesta, italienii au stat la rând ca să le cumpere produsele

Îi vezi pe stradă, dar habar nu ai ce afaceri de succes au acești tineri din Iași. Anul acesta, italienii au stat la rând ca să le cumpere produsele

29 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Dumitru Apostol și Marius Eșanu sunt doi tineri din Iași care au investit fonduri europene în afaceri de succes, din mediul rural, după ce au decis să renunțe la munca din străinătate și să revină în țară. Tinerii fermieri se așteaptă la profituri consistente în acest an, după ce vor vinde toată producția. Au investit 80.000 de euro în afacerile de familie, bani obținuți în cadrul GAL-ului Siret-Moldova

Dumitru Apostol și Marius Eșanu, tinerii fermieri din Iași care au deschis afaceri de succes în mediul rural, sunt oferiți drept exemple de bună practică în domeniul agricol, de către reprezentanții GAL-ului Siret-Moldova. În vârstă de 35, respetiv 36 de ani, cei doi antreprenori au acumulat experiență în câmpul muncii în străinătate, unde au fost angajați în abatoare, agricultură sau în domeniul construcțiilor.

În urmă cu trei ani au decis să se întoarcă acasă și să investească în agricultură. Au văzut că tinerii pot accesa fonduri europene de 40.000 de euro și s-au gândit să depună și ei proiecte. În anul 2018 au obținut finanțarea europeană și cu banii primiți au achiziționat tractoare și teren agricol. Cei doi fermieri spun că afacerile merg foarte bine și anul acesta vor avea profit. Mai mult, se gândesc să mărească suprafața de teren exploatată și să acceseze noi fonduri europene. Ieșenii care s-au întors din străinătate mai pot depune proiectele pe site-ul AFIR până la data de 5 iulie 2021.

Tinerii fermieri din Iași au investit fonduri europene în afaceri de succes din mediul rural

Dumitru Apostol este un tânăr fermier din comuna Cotnari care a achiziționat 6,5 hectare de teren agricol și a înființat o microfermă cu 40.000 de euro, bani nerambursabili. Ieșeanul a muncit în străinătate, în agricultură, și spune că nu vrea să mai plece din țară pentru că și aici se pot câștiga bani frumoși.

„Eu am o microfermă, cu teren agricol și câteva animale, porci și păsări, o livadă, legume în câmp. Mi-am luat un tractor cu care îmi fac trebușoara. Eu sunt de la țară și sunt obișnuit cu munca la câmp și de aceea m-am gândit să îmi fac o fermă. Fondurile europene sunt o oportunitate pentru noi, tinerii, care vrem să facem ceva acasă, să nu mai plecăm în străinătate. Dacă nu luam banii europeni, era mai greu pentru noi să ne descurcăm doar cu ce bani aveam. În familia mea, toți sunt plecați să muncească în străinătate. Numai eu m-am întors acasă și nu regret. Nu vreau să mai plec din țară”, susține Dumitru Apostol.

„E o afacere de familie. Nu avem angajați, iar totul merge foarte bine”

Fermierul spune că cireșele de pe aproximativ 2 hectare ajung la italieni.

„La noi, spre exemplu, la cireș, producția o achiziționează italienii. O pun la butoi și folosesc absolut totul, inclusiv codițele de la cireșe. Le folosesc la ceaiuri, fac dulceață din fructe. Ei cumpără cea mai mare cantitate de cireșe, de la noi din comună. Nu am rămas niciodată cu marfă, le-am dat-o lor sau am mai vândut la piață. Acum, de exemplu, nu am încă legumele pentru vânzare pentru că s-a amânat cu trei săptămâni recoltarea din cauza ploilor și a frigului din primăvară. Dar vând de obicei tot ce am, iar din 2018, când am înființat ferma, pot să spun că sunt foarte mulțumit de cum merge afacerea. E o afacere de familie, pentru că mă ajută familia, nu avem angajați, iar totul merge foarte bine”, mai spune Dumitru Apostol, din comuna Cotnari.

Marius Eșanu, fermier din Iași: „M-aș extinde cu terenul, dar nu mai găsesc aici, lângă mine, să cumpăr”

Un alt tânăr fermier din Iași care a obținut 40.000 de euro, fonduri europene, și a investit într-o fermă din mediul rural, spune că afacerea are succes.

„Ne merge foarte bine afacerea. M-aș extinde cu terenul, dar nu mai găsesc aici, lângă mine, să cumpăr. Am vorbit cu cineva care ar vrea să vândă, poate reușesc să mai iau câteva hectare. E foarte rentabilă afacerea și pot să spun că mă aștept să fiu deja pe profit anul acesta. Acum sunt în plin sezon de cules cireșe. Nu am oameni cu care să culeg, de aceea mă ocup eu, cu câțiva membri ai familiei. Le dau pe toate la italieni. Ei plătesc 2,8 lei kilogramul. La piață se vând cu 7 lei kilogramul, dar noi, anul acesta, vrem să dăm toată producția la străini, pentru a nu mai avea o grijă în plus că rămânem cu cireșele”, susține Marius Eșanu, din sat Poiana Mărului, comuna Ceplenița, care spune că nu vrea să mai plece să lucreze în străinătate.

„E bine așa cum sunt acum”, mai spune ieșeanul.

Tinerii din Iași care s-au întors din străinătate mai pot obține fonduri europene în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , până la data de 5 iulie 2021. Cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Afacerile de succes ale celor doi ieșeni, Marius și Dumitru, sunt date drept exemple de bună practică

Tinerii fermieri care au accesat fondurile europene prin intermediul GAL (grup de acțiune locală)-ului Siret-Moldova, sunt dați drept exemplu de succes de către reprezentanții GAL-ului. În ultimii doi ani au fost contractate 28 de proiecte din cele 30 depuse la GAL Siret-Moldova. Valoarea proiectelor este de aproximativ 1,4 milioane de euro, mare parte din această sumă fiind deja investită de beneficiarii din Iași în afaceri agricole sau non-agricole.

„Dumitru Apostol și Marius Eșanu au accesat sumele în cadrul unei măsuri similare cu 6.1, cea pentru tinerii fermieri. Sunt câteva din proiectele de succes derulate cu fonduri obținute prin intermediul GAL-ului Siret-Moldova, iar utilajele agricole sunt moderne. Am observat că tot mai mulți tineri investesc fonduri europene în ferme”, susține Gheorghiță Barău, manager GAL Siret-Moldova.

Alexandru Popoaea este un alt exemplu de afacere de succes, din mediul rural, derulată prin intermediul GAL-ului Siret-Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`