Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ignifugii, substanțe chimice foarte utlizate, ar putea provoca diabet
Ignifugii, substanțe chimice foarte utlizate, ar putea provoca diabet

Ignifugii, substanțe chimice foarte utlizate, ar putea provoca diabet

12 nov. 2020, 12:03,
în Sanatate

Ignifugii bromurați sunt utilizați în multe obiecte de zi cu zi, chiar dacă au fost reglementati pe scară largă inca de la începutul anilor 2000. Un studiu recent efectuat pe șoareci asociază expunerea în utero și în timpul alăptării la aceste substanțe chimice unui risc de diabet pe măsură ce descendenții cresc. Trebuie efectuate si alte lucrări pentru a confirma aceste rezultate, dar nu este prima dată când se ridică această ipoteză.

Ignifugii bromurați (RFB) sunt amestecuri de substanțe chimice care fac mai multe produse mai puțin inflamabile: pe lângă reducerea inflamabilității unui element, aceste substanțe sunt destinate să încetinească răspândirea focului. Acestea sunt amestecuri de substanțe chimice produse de oameni și adăugate la o varietate de produse utilizate în mod obișnuit în materiale plastice, textile și echipamente electrice și electronice. După cum explică Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, în UE utilizarea unor RFB este interzisă sau restricționată, dar datorită persistenței lor în mediu, există încă îngrijorări cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea publică.

De fapt, produsele tratate cu substanțe BFR eliberează substanțe care se infiltrează în mediu (sol, apă etc.) și natura lor semi-volatilă le promovează emisia în aer. In ceea ce priveste influenta asupra diabetului, riscul este menționat într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California – Riverside, potrivit Sante Magazine. Publicat în Scientific Reports, acesta susține că ignifugii găsiți în aproape fiecare casă determină șoarecii să nască descendenți care devin diabetici.

Substanțe chimice găsite în țesutul fetal și în laptele matern

Ignifugii au fost legați de diabet la omul adult, dar acest studiu este primul care arată că pot provoca diabet la șoarecii expuși acestor substanțe chimice prin intermediul mamei lor.

„Șoarecii au fost expuși la BFR prin intermediul mamelor în timp ce se aflau în uter și ca bebeluși mici prin laptele matern”, explică prof. Elena Kozlova, autorul principal al studiului. „La vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, descendenții de sex feminin au dezvoltat diabet”. Cercetătorii au analizat cele mai comune BFR adăugate in mobilier, tapițerie și electronice pentru a preveni incendiile.

Este posibil ca aceste produse să fie eliberate în aerul pe care oamenii îl respiră acasă, în mașinile lor sau chiar pe avioane, deoarece legătura lor chimică cu suprafețele este slabă. „Chiar dacă cele mai dăunătoare sunt interzise, ​​reciclarea inadecvată a produselor care le conțin înseamnă că se găsesc în apă, sol și aer. Prin urmare, acestea se găsesc în continuare în sângele uman, țesutul fetal și laptele matern, in țările din întreaga lume”, subliniază cercetătorii. Având în vedere această asociere anterioară cu diabetul, acestia au dorit să înțeleagă dacă aceste substanțe chimice ar putea avea efecte nocive asupra copiilor mamelor expuse la BFR.

Ignifugii, substanțe chimice foarte utlizate, ar putea provoca diabet: cum să evitam ignifugii

Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții acestora pentru toate caracteristicile diabetului prezentate la om. Acest tip de test nu a fost făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin”, adauga cercetătorii. Aceștia au expus soarecii la niveluri scăzute de BFR comparabile cu expunerea medie a mediului uman în timpul sarcinii și alăptării. Câteva luni mai târziu, se dovedește că toți bebelușii au dezvoltat intoleranță la glucoză, niveluri ridicate de glucoză în repaus alimentar și insensibilitate la insulină (un hormon secretat în mod natural de pancreas), semnele distinctive ale diabetului.

Deși mamele au dezvoltat o oarecare intoleranță la glucoză, ele nu au fost la fel de afectate ca descendenții lor. Potrivit cercetătorilor, „acest lucru indică faptul că substanțele chimice din mediu, cum ar fi BFR, pot fi transferate de la mamă la descendenți, iar această expunere la începutul perioadei de dezvoltare este dăunătoare”. Ei cred că sunt necesare studii viitoare la oameni pentru a determina consecințele pe termen lung ale expunerii timpurii la aceste substanțe chimice. „Trebuie să știm dacă bebelușii umani expuși la BFR înainte și după naștere devin copii și adulți cu diabet„, adaugă prof. Elena Kozlova.

Între timp, echipa științifică recomandă limitarea expunerii la BFR prin luarea unor măsuri precum spălarea mâinilor înainte de a mânca, eliminarea prafului din interior și cumpărarea de mobilier care nu conține aceste substante. Cercetatorii speră, de asemenea, că femeile însărcinate și care alăptează vor fi mai bine informate cu privire la acest subiect. Cu toate acestea, precizează că beneficiile alăptării pentru bebeluși depășesc cu mult riscul transmiterii BFR la sugari. „Nu recomandăm restricționarea alăptării, ci pledăm pentru o mai bună protecție a corpului nostru împotriva substanțelor chimice din canapele”, explica acestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`