Activitatea din centrele de vaccinare din județul Iași, unde se administrează serul AstraZeneca, este în toi. În ciuda discuțiilor publice despre efectele adverse ale acestui vaccin, ieșenii nu par să dea înapoi. Un prahovean a condus 6 ore până la Iași după ce a găsit un liber într-un centru de vaccinare ca să se imunizeze
Situație neașteptată la Iași. În timp ce se discută despre problemele apărute după administrarea serului AstraZeneca, pentru care s-au retras și loturi întregi cu flacoane, ieșenii continuă să ocupe locurile în centrele de vaccinare. Mai sunt unele persoane care mai stau pe gânduri, reticente încă în ceea ce privește campania de vaccinare, însă în ultimele două săptămâni aproape fiecare centru are circa 50 – 60 de programări pe zi.
Cele mai căutate centre se află în municipiul Iași, în timp ce în cele din comune se mai găsește câte un loc. Mare le-a fost suprinderea unor medici din centrele din jurul orașului care au avut persoane venite cu mașina din județe precum Botoșani, Vaslui, Suceava, Piatra Neamț, Bacău, chiar și din Prahova, ca să se imunizeze. Locurile libere sunt de-a dreptul vânate de persoane, mai ales după ce a început etapa a treia de vaccinare, iar situația cazurilor COVID-19 este tot mai gravă.
A condus sute de kilometri din Prahova până la centrul de vaccinare din comuna Țibănești, unde a găsit un loc liber
Unii ieșeni sunt încă reticenți cu privire la vaccinarea cu AstraZeneca, dar fără prea mari eforturi locurile sunt ocupate de cei care abia așteaptă să fie imunizați, indiferent de ser. Totuși, odată cu valul trei, care afectează mult mai grav populația, programările au devenit mult mai numeroase în ultimele două săptămâni. Persoane din alte județe ajung în centrele din Iași, unde au găsit cu greu un loc disponibil.
„În prezent avem 60 de persoane programate pe zi. Puține renunță, din motive personale sau medicale. Nu au fost cazuri în care să se spună că refuză vaccinul. A fost o reticență inițial, dar în ultimele două săptămâni a început să fie activitate la capacitate maximă. Am început timid, cu 1-2 pacienți pe zi, după la 20-30, iar acum aveam câte 60 de programări pe zi. Până pe 2 aprilie sunt foarte puține locuri libere. Am avut un bărbat de 55 de ani care a condus 6 ore până la centrul nostru din județul Prahova. A găsit un loc liber aici și era nerăbdător să se imunizeze cât mai repede. Foarte mulți tineri vor să se imunizeze, în proporție de peste 60 la sută dintre cei programați”, a explicat dr. Ana-Maria Zăvlog, coordonatorul centrului de vaccinare din comuna Țibănești, județul Iași.
Locuri limitate pentru programarea la vaccinarea anti-COVID-19 în județul Iași
În centrul de vaccinare anti-COVID-19 din comuna Ciurea, ieri, 25.03.2021, până la ora 11:30 au fost vaccinate 17 persoane dintre cele 51 programate. Membrii echipei de vaccinare au spus că în următoarele zile sunt anunțate 60 de programări pentru administrarea serului AstraZeneca. Dintre cei care trebuie să ajungă la centru pentru vaccinare, doar 5 la sută amână programarea, din motive medicale. De exemplu, sunt persoane care au răcit, au invocat defecțiuni la autoturismul personal sau au avut un eveniment important în ziua programării. Dacă la început erau raportate 20-25 de programări pe zi, în ultimele săptămâni s-a ajuns la 40, 50 sau 60 pe zi.
„Din discuțiile cu ei, unii spun că mai așteaptă, se cam tem. Le explicăm și căutăm să îi informăm despre riscurile bolii și beneficiile vaccinării. Îi mai ajut pe cei în vârstă să se programeze. În ultima săptămână am programat 6 și au renunțat 3 dintre ei. Încep și tinerii să fie mai interesați de vaccinare în această perioadă, după ce a început etapa a treia a campaniei”, a povestit dr. Vasilica Budui, unul dintre medicii de familie în comuna Ciurea, județul Iași.
De mai bine de o săptămână a crescut numărul programărilor în centrele de vaccinare cu AstraZenca
În comuna Rediu, reprezentanții centrului de vaccinare a Clinicii Almedra au explicat faptul că nu au existat refuzuri în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca. Doar un procent de 10 la sută din persoane au anulat programările pentru vaccinarea cu acest ser, datorită mediatizării efectelor adverse. Reamintim că anumite loturi ale acestui vaccin, unul distribuit și în România a cauzat o serie de reacții adverse în mai multe țări din Europa. Lotul retras de Italia după ce s-a sesizat apariția unor reacții adeverse grave, mai exact cheaguri de sânge, a fost ulterior suspendat și în România. Organizația Mondială a Sănătății a spus că nu există nicio legătură între vaccin și un risc crescut de a dezvolta un cheag.
În România continuă să fie utilizat serul AstraZeneca, deși alte țări precum Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit administrarea acestuia. De la data începerii activității Centrului de Vaccinare Clinica Almedra, până ieri, 25.03.2021, s-au programat în medie 50-60 de persoane pe zi. Numărul de persoane care s-au programat pentru vaccinare cu serul Astra Zeneca a crescut începând cu data de 15.03.2021. Categoria de vârstă este între 40 – 60 ani și 20 – 30 ani. În prezent, centrul de vaccinare își desfășoară activitatea cu un flux de vaccinare, cu minimum 60 de persoane programate pe zi, conform reglementărilor legale.
Centrele de vaccinare anti-COVID-19 din județul Iași, unde se administrează serul controversat
În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în județul Iași, conform datelor centralizate, până pe data de 25 martie 2021 au fost efectuate 126.679 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 81.114 au fost vaccinate cu prima doză și 45.565, cu cea de-a doua doză. Pe data de 24 martie 2021 au fost vaccinate 1.953 de persoane.
De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 261 de reacții adverse ușoare. Sunt 7 centre de vaccinare anti-COVID-19 în județul Iași, unde se administrează serul AstraZeneca, deschise pe data de 15 februarie 2021, respectiv: Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Casa de Cultură Tg. Frumos (Centrul 2), Centrul cultural „Cella Neamțu”, com. Ciurea, clădire cabinete medicale, sat Țibănești, com. Țibănești, clădire cabinete medicale, sat Vlădeni, com. Vlădeni, Clinica Almedra, șos. Valea Rediului, nr. 54, bloc C3, sat Rediu.