Prima pagină » Economic Local » Ieșenii vor să înființeze livezi cu banii europeni acordați de AFIR
Ieșenii vor să înființeze livezi cu banii europeni acordați de AFIR

Ieșenii vor să înființeze livezi cu banii europeni acordați de AFIR

22 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii au depus 12 proiecte pentru accesarea fondurilor europene necesare înființării unor livezi sau dezvoltării afacerilor din mediul rural. În ultimele două sesiuni de finanțare deschise de AFIR mai sunt disponibile doar 6 milioane de euro

Ieșenii care vor să înființeze livezi sau să dezvolte afacerile din mediul rural cu ajutorul banilor europeni acordați de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai pot depune cererile până la finalul lunii martie 2022. În ultimele două sesiuni de finanțare deschise de AFIR mai sunt disponibile doar 6 milioane de euro din cele 50 milioane, când s-a lansat sesiunea.

Ieșenii se pot înscrie în submăsura 16.4-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol. Până în prezent s-au depus 153 de proiecte în valoare de 33.781.440,28 de lei, din care 9 ale ieșenilor. Cei interesați mai pot depune cereri în submăsura 16.4a-Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol. Aici s-au depus 51 de proiecte în valoare de 11.614.996 de lei, iar 3 sunt din Iași. Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul AFIR.

Ieșenii care depun proiecte pentru înființarea livezilor pot obține 250.000 de euro

Valoarea sprijinului financiar acordat pentru accesarea submăsurilor 16.4 și 16.4a este de 250.000 de euro. Costurile de funcționare a cooperării nu trebuie să depășească 10 la sută din valoarea maximă a sprijinului acordat pentru fiecare proiect. De asemenea, sprijinul solicitat trebuie să fie justificat și corelat cu proiectul, ținând cont de complexitatea acestuia, de cantitatea de produse comercializate și de valoarea adăugată generată de respectivul proiect după implementare. Cuantumul sprijinului acordat prin aceste două linii de finanțare este 100 la sută nerambursabil.

Cererile depuse în submăsura 16.4 este necesar un acord de cooperare între fermieri, organizații nonguvernamentale sau școli. Pentru proiectele legate de lanțurile scurte de aprovizionare solicitantul va depune un studiu/plan privitor la planul de afaceri. Cheltuielile aferente promovării sunt eligibile doar dacă materialele publicitare, spoturile publicitare, autocolantele etc. fac referire doar la lanțul scurt (ex: ”COȘUL CU BUCATE”), conceptul de piață locală (ex: ”LEGUME DE LA ȚARĂ”) și nu la produse specifice (suc de mere, sirop de cătină etc). Pomicultorii din Iași au investit 1,3 milioane de euro în livezile din mediul rural.

Ieșenii pot deconta o serie de cheltuieli prin proiectele depuse

Ieșenii pot solicita banii europeni și pentru cheltuieli privind elaborarea studiilor și a planurilor de marketing asociate proiectului, inclusiv analize de piață, conceptul de marketing. Costurile de funcționare a cooperării, cum ar fi cheltuieli de transport și de subzistență ale coordonatorului și partenerilor, onorarii ale personalului, sunt eligibile în proiect. De asemenea cheltuielile legate de ambalarea și etichetarea produsului pot fi incluse în proiectele depuse de ieșeni. AFIR poate deconta prin proiectele depuse în cele două submăsuri de finanțare investiții în construcții aferente activității de producție, procesare și comercializare (modernizare, construcție). Sunt incluse aici utilaje necesare implementării proiectului așa cum rezultă din planul de afaceri, inclusiv mijloace de transport adecvate activității descrise în proiect, standuri de comercializare, cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, mijloace transport marfă.

Tinerii fermieri au investit 7 milioane de euro în sere cu legume sau ferme zootehnice. Ieșenii care vor să înființeze livezi pot deconta mai multe cheltuieli prezentate în ghidul solicitantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`