Prima pagină » Economic Local » Ieșenii vor să devină tractoriști și legumicultori. În ultimii ani, a crescut interesul pentru aceste cursuri
Ieșenii vor să devină tractoriști și legumicultori. În ultimii ani a crescut interesul pentru aceste cursuri

Ieșenii vor să devină tractoriști și legumicultori. În ultimii ani a crescut interesul pentru aceste cursuri

18 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

A crescut numărul ieșenilor care vor să devină tractoriști și legumicultori. Aceștia urmează cursuri de formare profesională, organizate de Direcția Agricolă Iași, iar în anul 2024 le-au finalizat 64 de persoane

Ieșenii care vor să se angajeze ca tractoriști sau vor să obțină fonduri europene pentru a înființa ferme legumicole urmează cursuri pentru a primi diplomele necesare desfășurării activităților. O parte dintre aceștia au finalizat cursurile de formare profesională, organizate de Direcția Agricolă Iași, devenind apicultori, tractoriști, lucrători calificați în culturi de câmp și legumicultură, dar și lucrători calificați în creșterea animalelor.

De la începutul anului și până în prezent, au terminat 64 de persoane, cele mai multe având diplome de tractorist și legumicultor. În perioada iunie-iulie, vor fi organizate cursuri de lucrător calificat în culturi de câmp și legumicultură, unde s-au înscris, până în prezent, 14 persoane. În funcție de numărul celor interesați, se vor desfășura mai multe cursuri până la finalul acestui an. De asemenea, Direcția Agricolă Iași și-a propus să organizeze un curs de operator de însămânțări artificiale la animale.

A crescut numărul ieșenilor care vor să devină tractoriști sau legumicultori

A crescut numărul femeilor din Iași care vor să devină tractoriste. Acestea se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași din diverse motive. Fie vor să se angajeze în domeniul agricol, ca tractorist, fie au diverse afaceri în agricultură și, pentru că nu găsesc personal, sunt nevoite să învețe să conducă utilajele moderne, fie au nevoie de punctaje mari pentru accesarea fondurilor europene.

Un alt motiv este faptul că meseria este una bine plătită, ajungând la 2.000 de euro pe lună. Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie. Cei care vor să se înscrie la cursurile organizate în Iași, cele de tractorist sau legumicultor, pot cere informații de la Direcția Agricolă.

Tractoarele cu GPS au împânzit câmpurile din Iași

Tehnologia și-a făcut loc și în agricultură, înlocuind munca manuală, respectiv sapa și coasa. Pe unele câmpuri lucrează automat tractoare ghidate prin GPS.

Denis Chiriac, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Scânteia, județul Iași, a achiziționat mai multe dispozitive de acest tip pentru afacerea cu utilaje agricole de care se ocupă împreună cu familia sa. După ce a descoperit GPS-urile pentru tractoare, concepute special ca să ușureze munca fermierilor, și a văzut că își face bine treaba, a ajuns să cumpere 13, sfătuindu-și cunoștințele să facă același lucru. În cazul în care un tractor cu GPS lucrează întâia oară o anumită parcelă de teren, pentru ca utilajul să nu are din greşeală şi parcela fermierului vecin, operatorul introduce în computerul de bord coordonatele care definesc colţurile acesteia.

Dacă fermierul nu deţine acele coordonate GPS, e obligat să se urce la volan şi să se plimbe cu tractorul pe conturul parcelei, ca utilajul inteligent să memoreze perimetrul zonei respective. Odată memorate graniţele terenului, tractorul nu le va mai uita niciodată. Mai mult, GPS-ul merge şi noaptea, în condiţii de ceaţă şi de praf. Pe de altă parte, ieșenii care vor să devină tractoriști sau legumicultori pot să urmeze cursurile organizate de Direcția Agricolă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024