Prima pagină » Local » Ieșenii vor primi ajutoare pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025. Care sunt condițiile și cine poate beneficia

Ieșenii vor primi ajutoare pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025. Care sunt condițiile și cine poate beneficia

03 oct. 2024, 02:00,
Andreea STAN în Local

Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială, primește solicitări privind ajutoarele pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025, începând de miercuri, 2 octombrie. Astfel, pot beneficia de sprijinul financiar cei care utilizează energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri

Solicitările primite până la 20 noiembrie 2024 vor fi aprobate în aceeași lună. După această dată, consimțirea cererilor se va face din luna decembrie 2024. Ajutoarele pentru încălzire se vor acorda pentru sursa principală utilizată.

Condiții pentru primirea ajutoarelor pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025

Pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025, ieșenii trebuie să depună cererea și declarația pe proprie răspundere la sediul Direcției de Asistență Socială Iași. Dosarul trebuie să conțină documentele doveditoare, în original, privind veniturile și identitatea. Acestea includ actele de identitate ale titularului și ale membrilor familiei, cum ar fi buletinul de identitate, cartea de identitate, cartea electronică de identitate, pașaportul, permisul de ședere temporară, permisul de ședere permanentă sau documentul de identitate.

De asemenea, pentru a beneficia de acordarea banilor, este necesar să fie prezentate acte care atestă dreptul asupra locuinței imobilului pentru care se solicită ajutorul, precum contractul de vânzare-cumpărare, contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere sau clauză de habitație, contractul de închiriere, contractul de comodat, certificatul de moștenitor sau actul de succesiune. În plus, trebuie prezentate și facturile de la furnizorii de energie termică, gaze naturale sau energie electrică, în funcție de sursa de încălzire utilizată, pentru locul de consum.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 de lei/persoană în cazul familiei, respectiv 2.053 de lei în cel al persoanei singure. Sprijinul financiar se oferă diferențiat, în funcție de venitul pe membru de familie sau al persoanei singure, iar compensarea se raportează la valoarea de referință prevăzută de lege, nu la cea a facturii de energie. Valoarea de referință este 250 de lei/lună – gaze naturale, 500 de lei/lună – energie electrică, 320 de lei/lună – combustibili solizi sau petrolieri.

Pe lângă ajutorul de încălzire a locuinței, familiile și persoanele singure cu venituri mici pot beneficia de un supliment de energie, în sumă fixă, acordat lunar pe tot parcursul anului, în funcție de sursele de energie utilizate. În acest sens, pot primi 30 de lei/lună pentru consumul de energie electrică, 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale, 20 de lei/lună pentru consumul de combustibili solizi sau petrolieri, 70 de lei/lună, în situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică.

Ieșenii vor primi bani pentru o perioadă de 5 luni

Ieșenii vor putea beneficia de ajutoarele pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025 pentru o perioadă de 5 luni. Astfel, în cazul în care dosarele vor fi aprobate, aceștia vor începe să primească compensațiile odată cu primele facturi.

„Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată pentru o perioadă de 5 luni, adică noiembrie și decembrie 2024, ianuarie, februarie și martie 2025. Suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate, și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie pentru o perioadă de 12 luni (noiembrie 2024 – octombrie 2025)”, au mai precizat reprezentanții Primăriei Iași.

Este important de știut faptul că pentru calculul ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentelor pentru energie se iau în considerare toate sumele primite sau realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării ajutorului.

De asemenea, pensionarii care au primit pensii mai mari vor continua să primească ajutor pentru încălzire. Aceștia vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie dinaintea recalculării pentru a beneficia de ajutor, iar măsura va fi aplicată în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.

Ieșenii vor primi ajutoare pentru încălzire în sezonul rece 2024-2025. Aceștia trebuie să își depună dosarele complete la Direcția de Asistență Socială, până la 20 noiembrie, pentru a beneficia de sprijinul financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`