Prima pagină » Local » Ieșenii vor plăti mai mult pentru gunoiul ridicat de Salubris din gospodării! Tarifele vor crește la începutul anului viitor. Directorul companiei: „Este o corelare cu inflația și creșterea salariului minim”
Ieșenii vor plăti mai mult pentru gunoiul ridicat de Salubris din gospodării! Tarifele vor crește la începutul anului viitor. Directorul companiei:

Ieșenii vor plăti mai mult pentru gunoiul ridicat de Salubris din gospodării! Tarifele vor crește la începutul anului viitor. Directorul companiei: „Este o corelare cu inflația și creșterea salariului minim”

08 nov. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică anunță că Salubris SA va mări tarifele pentru colectarea și depozitarea deșeurilor. Reprezentanții companiei transmit că majorarea tarifelor este de aproximativ 10 la sută. Noile tarife ar urma să intre în vigoare de la începutul anului 2022

Firma de salubritate a Primăriei Iași pregătește creșterea tarifelor pentru clienți, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Astfel, Primăria Iași a inițiat un proiect de hotârâre ce ar urma să fie introdus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Consiliul Local. Conform documentației, tariful pentru gospodăriile individuale va crește de la 18.09 lei la 20.14 lei/persoană, în timp ce tariful pentru asociațiile de proprietari va fi majorat de la 9.25 lei la 10.64 lei/persoană. Sumele conțin TVA.

„În mare parte este o creștere a tarifelor cu 10 la sută, atât pentru gospodării, cât și pentru apartamente. Este o corelare cu inflația și creșterea salariului minim pe economie”, transmite Cătălin Neculau, directorul firmei de salubritate.

Și operatorii economici sau instituțiile publice vor primi facturi cu tariful actualizat. Astfel, pentru colectarea unui metru cub de deșeuri se va achita suma de 109.88 lei, față de 95.50 lei, cât era tariful vechi. Noile tarife ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022. În total, vor fi actualizate 12 tarife. Ultima modificare a prețurilor a fost operată în 2019.

Primăria Iași va plăti mai mult pentru curățenia stradală

Și Primăria Iași va plăti mai mult pentru salubrizarea orașului. Pentru măturarea carosabilului, tariful va crește de la 21.88 lei la 29.77 lei pentru o suprafață de 1.000 metri pătrați. Totodată, pentru măturat carosabil și trotuare (1.000 metri pătrați), tariful final va fi de 34.51 lei, măturat trotuare (1.000 metri pătrați) – 38.33 lei, spălat manual carosabil și trotuare (1.000 metri pătrați) – 147 lei, măturat alei (1.000 metri pătrați) – 32.14 lei, curățat rigole – 3.56 lei/metru pătrat. Și în acest caz, tarifele conțin TVA. Municipalitatea va plăti mai mult și pentru utilajele folosite de Salubris, tarif perceput pentru fiecare oră de utilizare.

Astfel, o oră de utilizare a autocisternei va costa 180.17 lei, automăturătoare Mercedes – 209.89 lei, automăturătoare DAF – 283,57 lei, autovidanjă – 136,53 lei, aspirator stradal Glutton – 64.19 lei, autospecială curățare albie râuri – 404.46 lei, triciclu lectric – 62.37 lei. Firma de salubritate are cheltuieli suplimentare și cu padocul de câini de la Tomești.

Salubris SA a fundamentat creșterea prețurilor

Firma de salubritate a mărit tariful pentru activitățile de salubrizare după ce a luat în calcul și cheltuielile curente.

„Tarifele pentru activitatea de salubrizare se fundamentează pe baza cheltuielilor de producție, exploatare, a cheltuielilor de întreținere și reparații, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale (mașini, utilaje, echipamente de lucru etc.) și necorporale (licențe, soft-uri), a costurilor de protecție a mediului, a costurilor de securitate și sănătate în muncă, a costurilor care derivă din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, a cheltuielilor financiare și includ o cotă pentru crearea surselor de dezvoltare și modernizare a sistemelor de utilități publice, precum și o cotă de profit”, se arată în proiectul de hotărâre.

La nivelul anului 2021, Salubris SA a efectuat investiții de aproape 2 milioane de euro. Asta a însemnat achiziții de autogunoiere, autoutilitare, platforme betonate, platforme supraterane de colectare deșeuri, sisteme de supraveghere video etc. În 2020, Salubris SA înființat un serviciu pentru colectarea deșeurilor provenite din renovarea apartamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *