Prima pagină » Local » Ieșenii vor plăti mai mult la gunoi de la o lună la alta. Tarifele vor continua să crească din cauza deșeurilor nereciclabile – FOTO

Ieșenii vor plăti mai mult la gunoi de la o lună la alta. Tarifele vor continua să crească din cauza deșeurilor nereciclabile – FOTO

04 iun. 2024, 02:00, 14 ,
Petronel Ștefan în Local

Ieșenii vor plăti tarife mai mari la gunoi din cauza faptului că majoritatea deșeurilor nu sunt reciclate. Aproape 100.000 de tone de deșeuri ajung la groapa de gunoi în fiecare an

Uniunea Europeană a hotărât ca statele membre să ajungă la o rată de minim 50 la sută de reciclare până la finalul anului 2025. În Iași, procentul a ajuns abia la 15 la sută, iar acest lucru se observă și în facturile oamenilor. Pentru fiecare tonă de gunoi care ajunge la groapă, guvernul taxează 160 de lei, iar aceste sume sunt plătite de cetățeni.

Tarifele pentru gunoi pot crește pentru ieșeni

Cantitățile de gunoi se adună tot mai mult în municipiul Iași, având în vedere că populația orașului este în creștere. Problema este că deșeurile nu sunt aruncate selectiv și nu pot fi reciclate, astfel că ajung să fie depozitate la groapa de gunoi. În acest moment, tariful pentru o persoană este de 24 de lei pe lună la Salubris. Din această sumă, fiecare persoană plătește 2.30 pentru contribuția la economia circulară. În doar un an, această taxă s-a dublat, iar în continuare este foarte probabil să crească.

„În România, există taxa de groapă. Cetățenii Iașului produc gunoiul, iar noi, de la Salubris, îl ridicăm. Tot ce este deșeu rezidual și nu poate fi reciclat, acesta ajunge la groapa de gunoi în urma procedurilor. Guvernul României ne taxează cu 160 de lei pentru fiecare tonă de deșeu care ajunge la groapa de gunoi. Înainte era 80 de lei, taxa, însă a fost dublată din cauză că în România erau aduse deșeuri din alte țări și erau aruncate aici”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris.

Ieșenii trebuie să facă tot posibilul să depoziteze gunoiul separat, altfel acest lucru se va vedea la facturi, care vor crește.

„Așa este procedura în toată țara, nu doar la Iași. Astfel, Guvernul ne taxează pentru fiecare tonă de gunoi rezidual, iar noi, la Iași, adunăm cam 120.000 de tone de deșeuri. Rata de reciclare se menține undeva la 15 la sută, astfel că restul ajunge la groapa de gunoi. Cât vom arunca mai mult deșeu menajer la gunoi, cu atât vom plăti mai mult, deci e posibil să crească oricând prețurile”, a mai sus Cătălin Neculau.

Compania se gândește să majoreze prețul serviciilor

Este foarte probabil ca anul viitor să crească și tariful serviciilor oferite de Salubris, însă acum, din acest punct de vedere, prețurile vor rămâne la fel.

„Noi, deocamdată, nu avem prevăzută vreo majorare a tarifelor pentru utilizatorii Salubris. Este posibil ca anul viitor, în funcție de costurile carburanților, creșterea salariilor, să facem vreo creștere. Tot ce plătește un utilizator este stipulat în factură, fiecare element în parte”, a încheiat directorul general Salubris.

Tariful pentru gunoi poate crește de la o lună la alta pentru ieșeni din cauza directivei europene privind reciclarea.

Comentarii
  • Si iaca asa, Salubris va castiga de doua ori: odata prin vanzarea deseurilor colectate selectiv si gratuit de sclavii ieseni, si odata prin perceperea de preturi marite, platite de aceeasi sclavi ieseni. Buna treaba, faina afacere. Prosti ieseni.

  • Eu, de la 1 ianuarie 2024 plătesc 31 de lei pe luna pentru o persoana. Noul tarif l -am primit prin pista în luna noiembrie 2023. Ce chestie!

  • Chirica a aprobat mărirea de preturi și la apă și salubris, votați Chirica în continuare.

  • Toti niște derbedei cu salarii foarte mari ,vedeți ce salar are directorul de la salubris domnule Chirica

  • Da o mue nu vrei tu fti mti de javra ordinara ….tariful gunoiului e enorm ,daca va mai creste ieșenii vor ieșii în stradă ,șefii de la salubris își duc copiii în Dubai pe spatele ieșenilor ….

  • Când ai văzut ca noi românii cetățeni ai Iașului am adus deșeuri din străinătate, chiar ești nesimțit domn director.. ai ajuns la sapă de lemn.. întotdeauna ai ridicat pretul..să o duci bine.. panarama de om care ești.

  • Corect ar fi ca gunoiul sa fie selectat si lasat in containerele special puse la dispozitie, dar ….
    Cum spunea si persoana de mai sus…parte din deseuri se vand firmelor de reciclare. Iar ceea ce nu e selectat, cred ca asta faceau pana nu demult angajatii Salubris….deci, daca tot va platim tarife enorme, macar faceti-va si voi treaba pentru care sunteti remunerati…mai primiti si sporuri…

  • Adrian Jescu

    Mare „manajer” urca firma pana la cer.
    Urmăriți de când este….
    De câte ori a scumpit gunoiul !
    Eu selectez , am 3 coșuri în casă .
    Dar pe factura nu se vede nimic ca nu urmăresc vecinii din bloc sau din jur dacă selectează .
    Soluții sunt, simple și practice.
    Da nu se vrea.
    Așa la un loc pot taxa cum vor și sancționa.
    Ce salariu are nenea neculau…
    Wow te dor ochii.

  • Degeaba pui gunoiul selectat pe categorii daca cei de la salubris pun toate containerele in aceeasi masina

  • Salariile directorilor şi membrilor din consiliile de administraţie din subordinea Primăriei/CL Iaşi:

    CITADIN SA – 1.188,860 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 3 directori executivi – 17.550 lei net / lună / director, 4 membri CA – 3.546 net / lună
    SPAŢII PUBLICE S.A. – 1.507.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 2 directori executiv, Director general – 22.707 lei net / lună,
    Director executiv – 19.126 lei net / lună, 4 membri CA – 6.092 lei net/ lună
    SALUBRIS S.A. – 1.238.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director executiv – 26.714 lei net / lună, 6 membri CA – 5.563 lei net/ lună
    COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC S.A. – 2.044.000 lei (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 4 directori executivi – 17.550 lei net / lună, 5 membri din Consiliul de Administraţie – 5.960 lei net / lună
    ECOPIATA S.A. – 642.800 lei / lună (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director – 21.645 lei net/ lună, 4 membri în CA – 2.340 lei net/ lună,
    S.C. Termo Service S.A. – 658.000 lei / an (cheltuieli aferente contractelor de mandat) : 1 director – 15.210 lei net / lună, 4 membri CA – 4.212 lei / net lună

  • dadada vrem taxe!

    DRAGI SARACI. Toata treaba cu gunoiul, cu selectarea, cu reciclarea cu orice vreti voi e facuta ca voi sa fiti mai saraci decat erati. Toata povestea asta cu salvarea planetei e doar pretextul prin care voi veti plati taxe ENORME pana veti saraci complet. Si voi puneti botul ca… atata puteti.

    Urmeaza sa platiti taxe enorme pt ca apartamentul vostru polueaza. Urmeaza sa platiti taxe ENORME daca veti folosi masina personala pt ca polueaza. Urmeaza sa platiti taxe enorme daca vreti sa mancati carne pt ca… poluare.

    Deci avem coruptie generalizata la nivel de institutii ale statului mana in mana cu marile companii, DAR va promit institutiile statului ca daca veti plati taxe mai mari decat o faceti deja, salvati planeta :)) si va promite Ursula ca daca platiti taxe cand respirati face ea ca soarele sa nu mai arda atata de tare, ca acum mai nou daca sunt 33 de grade vara e jale mare. Cand eram noi mici era normal 33, acum e incalzire globala facuta de saraci si e breaking news la tv.

    Asa ca nu mai fiti conspirationisti, platiti taxe de 80-90% si totul va fi bine! A si nu mai detineti proprietati (apartamente/masini) ca nu e… european.

  • Datorită creșterii abuzive a taxei pentru gunoi, promitem că nu mai selectăm ce aruncăm.

  • Quousque tandem abutere, Catilina, pardon, SALUBRIS, patientia nostra?

  • Atât știe românul: să se plângă, fără să ia atitudine.

    Ați observat protestele din Franța?? Din Spania???

    Evident că prețurile tot cresc, fiindcă NIMENI nu zice nimic. E incredibil.

    Românii o duc foarte bine, din moment ce își permit costul alimentelor. Cele mai scumpe alimente din Europa, se găsesc în România. Supermarketurile sunt pline de oameni.

    Aveți bani, nu-nțeleg de ce vă plângeți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024