Ieșenii vor investi câteva milioane de euro în parcurile fotovoltaice, bani acordați de Ministerul Energiei. Un număr de 17 proiecte a fost aprobat, în Iași, iar banii ar putea intra în conturi de anul viitor
Antreprenorii din Iași investesc câteva milioane de euro în parcuri fotovoltaice. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituția care s-a ocupat de verificarea proiectelor, a selectat 17 proiecte de investiții din 23 depuse în cadrul primei sesiuni pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Ieșenii vor investi câteva milioane de euro în parcurile fotovoltaice
Pentru finanțarea acestora va acorda 110,4 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru toate proiectele selectate la finanțare. Din totalul proiectelor, 16 vizează investiții în parcurile fotovoltaice. În cadrul sesiunii deschise în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, AFIR a primit online 1.346 solicitări de finanțare în valoare de peste 251 milioane de euro, depuse de solicitanți din toată țara. Alocarea stabilită prin schema de energie pentru prima sesiune a fost de 150 de milioane de euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii. După publicarea raportului final de selecție, AFIR transmite prin sistemul informatic notificările către solicitanți, prin care aceștia sunt informați privind statusul proiectului depus și li se solicită depunerea documentelor în vederea contractării în termenul stabilit în notificare, dacă este proiectul selectat pentru a primi finanțare. Un parc fotovoltaic este construit la Lețcani.
În Iași sunt câteva hectare cu panouri fotovoltaice
Iașul este atractiv pentru administratorii firmelor care vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene. Dacă vor primi acordurile de mediu, vor monta panouri fotovoltaice pe câteva hectare. Astfel, la Vlădeni ar putea construi Moldosolar Vlădeni SRL, la Țuțora – firmele Ness Proiect și SC Electric Power – iar la Lețcani – Ital System SRL. Moldova Green Power ar putea monta panourile fotovoltaice la Hălăucești, iar Munich Electri C8 SRL – la Războieni. În comuna Deleni va fi construit un parc fotovoltaic de către SC Deleni Wind SRL, dar și unul eolian. În total, ar putea fi realizate 10 noi parcuri fotovoltaice, fiind vorba de investiții de câteva milioane de euro. În Iași au fost construite și două parcuri eoliene care deja produc energie. Acestea sunt amplasate la Ruginoasa și Vânători. Rinat Ahmetov, oligarh și om de afaceri ucrainean, președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk, a investit, în Iași, în cel mai mare parc eolian. Ieșenii vor investi câteva milioane de euro în parcurile fotovoltaice.
Incredibil, ce prostie!!!
În loc să producă mâncare, pământurile sunt ocupate și distruse cu panouri.
În timp ce adevărata energie importantă de la termocentrale și hidrocentrale este vândută străinilor, că să ne o dea înapoi de 10 ori mai scump.
Unde ești tu, Țepeș Doamne?!