Prima pagină » Economic Local » Ieșenii vor împăduri 65 de hectare cu banii din PNRR. Iată zonele din județ unde vor apărea păduri noi
Ieșenii vor împăduri 65 de hectare cu banii din PNRR. Iată zonele din județ unde vor apărea păduri noi

Ieșenii vor împăduri 65 de hectare cu banii din PNRR. Iată zonele din județ unde vor apărea păduri noi

18 iul. 2023, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii vor împăduri 65 de hectare, în această toamnă, cu banii din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cele mai multe solicitări depuse anul acesta sunt din partea persoanelor fizice. Cel mai mare amplasament va avea 14,2 hectare cu pădure. Guvernul vrea 56.000 de hectare împădurite până în 2026, astfel că mai pot fi depuse proiecte

Primele proiecte pentru împăduriri au fost depuse din Iași, în programul „Prima Împădurire a terenurilor”. Banii sunt acordați prin PNRR, iar în Iași vor fi împădurite, din această toamnă, 65,8 hectare. Beneficiarilor ar trebui să li se deconteze pentru fiecare hectar împădurit 17.000 de euro.

Astfel, prin programul derulat de Ministerul Mediului, în platforma „Program de gestionarea împăduririi PNRR (PGI)” s-au înscris 48 de proiecte din care 39 sunt ale persoanelor fizice, 6 din partea persoanelor juridice și 3 ale primăriilor din Iași. Suprafața minimă pentru eligibilitate este de 0,5 hectare, iar proiectele mai pot fi depuse până în anul 2026.

„Noi venim în sprijinul celor care vor să împădurească noi suprafețe sau să înființeze pepiniere. Programul acesta este un proiect ambițios prin care se dorește împădurirea a 56.000 de hectare. Oricine are teren poate să împădurească, bineînțeles, în anumite condiții. Condițiile sunt ușor de îndeplinit, astfel că cei interesați mai pot depune cererile sau să ne solicite direct ajutorul”, susține Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Ieșenii vor împăduri 65 de hectare cu banii din PNRR

Astfel, din cele 48 de proiecte depuse din Iași, 21 au fost verificate și acceptate cu aviz de principiu emis pentru o suprafață totală de 65,8 hectare. Cel mai mare amplasament acceptat la finanțare este cel depus de SC Yelby SRL pentru împăduriri în zonele Hârlău-Maxut, pe o suprafață de 14,2 hectare. Alte 3 primării din Iași, respectiv Deleni, Miroslovești și Victoria, vor începe împăduririle din această toamnă.

De asemenea, un proiect cu o suprafață de 11,66 de hectare de la Dagâța este în curs de semnare a finanțării, un amplasament de la Deleni cu o suprafață de 10.33 hectare a fost acceptat, iar un proiect depus de Schitu-Duca pentru o suprafață de 8,51 de hectare este în curs de verificare. Unitățile administrativ teritoriale pot obține mai ușor finanțarea. A fost emisă decizia Comisiei Europene prin care se permite deținătorilor publici de terenuri apte de împădurire să fie eligibili pentru acordarea primei 2-întreținerea și completări, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru împăduriri. Aceste cheltuieli nu erau considerate eligibile, dar primarii pot depune proiectele și pentru acestea.

De asemenea, două noi perdele forestiere vor fi realizate în Iași, după ce s-au făcut demersurile necesare elaborării studiilor de fezabilitate pentru realizarea acestora pe două drumuri naționale din județul Iași. Acestea sunt DN24C-Popricani-Trifeși-Bivolari-9,75 kilometri, cu aproape 30 de hectare de perdele forestiere, și DN28-Strunga-Târgu-Frumos-Podu Iloaiei-Iași-Răducăneni-Gorban-Albița-27,38 kilometri, cu 82 de hectare cu perdele forestiere.

Mai pot fi depuse proiecte până în anul 2026

Ieșenii care vor să obțină banii prin programul „Prima Împădurire a terenurilor” pot să acceseze aplicația informatică de pe adresa https://împăduriripnrr.mmap.ro, iar ghidul de finanțare poate fi consultat la adresa https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia-biodiversitatii. Ghidul de utilizare a aplicației explică pas cu pas cum pot să obțină banii potențialii beneficiari. După înregistrarea în aplicație, contul va fi activat manual de către un inspector al Gărzii Forestiere Suceava.

După activarea contului, utilizatorul va primi mesaj pe e-mail prin care va fi înștiințat de faptul că are un cont activ. Utilizatorul trebuie să identifice amplasamentul propus pentru înființarea unei plantații de tip perdea de protecție sau pădure, să încarce documentele necesare și să răspundă tuturor solicitărilor angajaților Gărzii Forestiere Suceava.

Astfel, ieșenii care vor împăduri 65 de hectare, în această toamnă, cu banii din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să discute cu specialiștii pentru a lămuri orice situație cu care se confruntă.

Comentarii
  • nici macar 1 km2

  • Cred ca e o greseala pe undeva! Cum, au mai ramas zone neimpadurite in Romania, dupa campania de impadurire a PNL si a sifonierului neamt? Eu cred ca nu, campania a fost un succes deplin. Asa au declarat galbejitii si Al lor presedinte.
    Acum nu vor mai putea impaduri nimic in afara de fundul marii si plajele de la Marea Neagra.

  • In primul rand, dupa impadurire, ca sa ajunga padure o zona de asta trebuie sa treaca vreo 100 de ani, iar in al doi-lea rand zona impadurita este mizilic fata de defrisari, deci e de plans nu de lauda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *