Prima pagină » Local » Ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas când vor ieși din case. Lista cu zonele din oraș unde vor fi montate cele 200 de camere de supraveghere
Ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas când vor ieși din case. Lista cu zonele din oraș unde vor fi montate cele 200 de camere de supraveghere

Ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas când vor ieși din case. Lista cu zonele din oraș unde vor fi montate cele 200 de camere de supraveghere

03 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un nou sistem de supraveghere va fi instalat în mai multe intersecții și în cartierele din municipiul Iași. 200 de camere video vor apărea în zone aglomerate din oraș, la pachet cu alte instalații de supraveghere pentru autoturisme. În plus, în perioada următoare vor apărea și alte schimbări în monitorizarea traficului din municipiul Iași

Primăria Iași va implementa un nou sistem de supraveghere video în intersecțiile din municipiu. Astfel, ieșenii vor fi urmăriți pas cu pas când vor ieși din locuințe, sistemul urmând a completa cele câteva sute de camere video deja instalate în cartiere. Municipalitatea a bătut palma cu două firme din București pentru achiziția celor 200 de camere de supraveghere. Acestea vor fi instalate în 80 de zone intens circulate în municipiul Iași. Camerele noi se vor adăuga la cele deja instalate în oraș și care sunt folosite de direcțiile din subordinea Primăriei Iași.

Lista zonelor unde apare noul sistem de supraveghere din Iași

Din cele 200 de camere de supraveghere, în intersecția din Podu Roș vor apărea 11 bucăți. Intersecția respectivă este una din cele mai aglomerate din municipiul Iași, iar autoritatea locală a cerut o monitorizare mai atentă a zonei. O altă zonă ce va fi supravegheată mai atent este cea din intersecția Nicolina- Poitiers, unde vor apărea 5 astfel de camere. De asemenea, în zona bulevardului Socola cu Nicolae Iorga vor mai apărea 4 camere de supraveghere. Alte 4 camere vor fi instalate în zona Independenței cu strada Sărărie. Alte camere vor apărea în Canta, în zona Gării, pe bulevardul Tudor Vladimirescu etc.

„Am semnat contractul pentru instalarea a încă 200 de camere de supraveghere. Acestea vor fi amplasate în toate intersecțiile, inclusiv în punctele de acces din municipiul Iași. Obiectul contractului este de 1,2 milioane lei. Contractul a fost câștigat de o asociere de două companii din București, respectiv Mira Technologies si Secunet Project SRL”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Ideea unei monitorizări video în Iași nu este una nouă.

Camere pentru monitorizarea autoturismelor

Pe lângă camerele de trafic, Primăria va cumpăra și o serie de camere ce pot identifica și numărul de înmatriculare a autoturismelor. Dintre acestea, două camere vor fi instalate în intersecția Bucium- Poitiers- Trei Fântâni, alte două în zona Nicolina- Poitiers. De asemenea, două camere vor apărea la intersecția Cuza Vodă cu strada I.C. Brătianu. Două camere de acest tip vor fi instalate și la intersecția bulevardului Carol I cu Gheorghe Asachi, două la intersecția Tudor Vladimirescu- Eternitate, iar alte două în zona bulevardului Virgil Săhleanu cu strada Bucium. Și la Rond Păcurari vor apărea două astfel de camere, cifră identică pentru zona Nicolina- Rond CUG și Canta cu Luca Arbore. În total, vor fi 16 camere de tip LPR pentru monitorizare, conform primarului Mihai Chirica.

„Avem instalate și camere de tip LPR. Aceste camere pot identifica numerele de înmatriculare ale autovehiculelor. Pot filma color noaptea și pot funcționa și în condiții de cădere a tensiunii. De asemenea, pot înregistra și autoturismele parcate necorespunzător. Pot detecta obiecte aruncate din autovehicule sau de către pietoni”, a spus primarul Mihai Chirica.

Sistem de monitorizare video cu sute de camere. Distribuția completă pe tot orașul

O bună parte din aceste camere sunt instalate la Centrul de Monitorizare a Traficului din municipiul Iași. Primarul Mihai Chirica a arătat și cum sunt distribuite camerele video în municipiu.

„Cu cele 200 de camere, municipiul Iași deține 653 de astfel de aparate de supraveghere. Biroul de Management al Traficului are 59. La acestea se adaugă cele 200 de camere noi. Poliția Locală are 157 de camere, iar Compania de Transport Public are 34. Salubris SA are 154 de camere de supraveghere, iar Direcția Creșe are 108. La Salubris SA vor mai veni alte 220 de camere ce vor fi instalate lângă punctele gospodărești. De asemenea, mai sunt 130 de camere la Ecopiața SA”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *