Ieșenii vin zilnic la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) în căutarea unui loc de muncă. Aceștia provin din mediul rural cu preponderență, însă și ieșenii din mediul urban cer ajutorul specialiștilor AJOFM. Sunt disponibile 932 de posturi vacante, din care 140 sunt pentru persoanele cu studii superioare, iar 792 sunt pentru persoanele cu studii medii.
Ieșenii vin zilnic în căutarea unui loc de muncă la AJOFM
Cetățenii din județul Iași se prezintă zilnic la sediul AJOFM pentru a-și găsi un loc de muncă. Astfel, în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, ieșenii sunt consiliați și, în funcție de calificarea fiecăruia, le sunt recomandate anumite domenii de activitate. În urma consilierii, cei mai mulți ieșeni își găsesc un loc de muncă într-un timp scurt. În total, în anul 2024, s-au angajat 5.103 ieșeni, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Cele mai multe persoane angajate, 3.019, provin din mediul rural și au vârsta de peste 45 de ani.
„Oamenii vin zilnic la agenția locală și se angajează după ce le oferim consiliere. Nu avem persoane care vin la noi și nu se angajează. Poate nu găsesc acum un loc de muncă, dar într-o perioadă scurtă de timp se angajează, în cel mult o lună. În perioada asta este mai greu să te angajezi în construcții, pentru că lucrezi afară. Sunt multe locuri de muncă pentru cei care lucrează în interior”, a declarat Adriana Sîrghe, purtător de cuvânt al AJFOM.
Cele mai multe posturi vacante sunt în domeniul construcțiilor
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Iași a transmis lista cu posturile vacante din Iași. Cetățenii pot ocupa locuri de muncă din domenii de activitate precum construcții, servicii, industrie și confecții. Din totalul de 932, sunt 140 de posturi de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare și 792 pentru cetățenii cu studii medii. Cei care doresc să activeze în construcții au posibilitatea de a ocupa un loc de muncă din cele 478 scoase spre angajare.
De asemenea, în confecții s-au pus spre angajare 44 de locuri de muncă vacante. În industrie au fost scoase 35 de locuri, iar în sănătate și asistență socială au fost scoase un număr de 3 locuri de muncă vacante. În domeniul serviciilor au fost scoase 372 de locuri, din care 19 sunt pentru comerț, 18 pentru hoteluri și restaurante, 13 în domeniul transporturilor și 322 de locuri de muncă vacante în alte servicii.
Cele mai multe persoane care se angajează provin din mediul rural
În decursul anului 2024, s-au informat 12.023 de ieșeni cu privire la posturile de muncă vacante. În urma consilierii lor, mii de cetățeni si-au găsit un loc de muncă care să corespundă calificării lor. Cei mai mulți oameni care s-au angajat sunt de sex masculin, reprezentând un număr de 3.090 de ieșeni. De asemenea, s-au angajat 2.013 femei prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Locurile de muncă au fost ocupate de 2.284 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani, iar ieșenii cu vârsta cuprinsă între 30-35 de ani au ocupat 238 de posturi vacante. Totodată, pentru angajare, la sediul AJOFM s-au prezentat 1.558 de cetățeni care au terminat învățământul profesional, din cei 3.298 de persoane care s-au încadrat pentru locurile de muncă. Dintre oamenii care nu au studii s-au angajat doar 24, din cei 324 înscriși.
„Sunt persoane care își găsesc mai greu loc de muncă, fie din cauză că nu au un nivel de pregătire mare, fie că provin din mediul rural, deoarece infrastructura este așa cum este și nu au cum să ajungă în oraș. Cu toate astea, s-au angajat 5.103 persoane, suntem pe locul 5 la nivel național ca număr de persoane șomere angajate”, a afirmat Adriana Sîrghe.
Ieșenii vin zilnic, în număr cât mai mare, pentru a-și căuta loc de muncă vacant prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Rata șomajului este de 3,48%, înregistrat la finalul lunii septembrie. La nivel național, suntem pe locul 5 la ocuparea forței de muncă, cu 5.103 ieșeni angajați prin intermediul AJOFM.