Prima pagină » Local » Ieșenii trebuie să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară. În vara anului 2022, s-au înregistrat 61.672 de decese cauzate de căldură
Ieșenii trebuie să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară. În vara anului 2022, s-au înregistrat 61.672 de decese cauzate de căldură

Ieșenii trebuie să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară. În vara anului 2022, s-au înregistrat 61.672 de decese cauzate de căldură

08 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Urmează o altă săptămână cu temperaturi caniculare, astfel că Direcția de Sănătate Publică Iași a venit cu o serie de recomandări pentru ieșeni. Acestora li se recomandă să nu se expună la soare, pe cât posibil, în intervalul 11.00-18.00, să folosească îmbrăcăminte din fibre naturale, care să fie adecvată sezonului, dar și să hidrateze corespunzător

Căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate. Stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de variațiile termice, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare, diabetul, afecțiunile mintale, astmul și crește riscul de accidente și transmitere a unor boli infecțioase. Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta și starea de sănătate (prezența afecțiunilor cronice), cât și de factori de expunere, cum ar fi ocupația (de exemplu, lucrul în aer liber sau în zone fără ventilație, aer condiționat) și condițiile socio-economice (de exemplu, persoane fără adăpost, condiții de locuit inadecvate, fără posibilitate de a răci încăperile). Mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000-2004 și 2017-2021. În Europa, în vara anului 2022, s-au înregistrat aproximativ 61.672 de decese cauzate de căldură. În același timp, expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate.

Ieșenii trebuie să țină cont de aceste recomandări în perioada caniculară

În aceste zile în care temperatura depășește 30 de grade Celsius, ieșenilor li se recomandă să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită şi directă la soare în intervalul orar 11-18 şi utilizeze creme de protecţie pe zonele expuse razelor solare. Trebuie evitate și activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții etc.) în perioadele cu temperaturi foarte mari. Acestea pot fi desfășurate în perioadele din zi în care temperaturile sunt mai scăzute.

DSP le recomandă ieșenilor să stea cât mai mult la umbră, deoarece temperaturile percepute la soare pot fi cu 10-15 grade Celsius mai mari. De asemenea, să petreacă 2-3 ore din timpul zilei într-un loc răcoros și să rămână la curent cu avertismentele oficiale privind perioadele de caniculă, precum și să păstreze legătura cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau care au probleme de sănătate.

Pentru a avea locuința răcoroasă în permanență, ferestrele trebuie închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, ele trebuie acoperite cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui. Ferestrele pot fi deschise doar după lăsarea întunericului (când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară), iar casa se va răcori. Recomandat este și să se oprească funcționarea a cât mai multe dintre aparatele electro-casnice din locuință, dacă acestea nu sunt absolut necesare. Important este de știut și că ventilatoarele electrice pot fi utilizate numai când temperaturile sunt sub 40 de grade Celsius, deoarece la temperaturi mai mari vor încălzi corpul. În cazul în care se utilizează aerul condiționat, termostatul trebuie setat la 27 de grade Celsius și poate fi pornit un ventilator electric. Acest lucru va face ca aerul să se simtă mai rece cu 4 grade Celsius. Astfel, se poate economisi până la 70 la sută din factura de energie electrică pentru răcire.

În această perioadă, trebuie evitate supraîncălzirea corpului și deshidratarea!

Pentru a evitata supraîncălzirea corpului și deshidratarea trebuie utilizată îmbrăcăminte ușoară, lejeră și amplă, din fibre naturale, pe cât posibil de culori deschise. Se pot purta pălării și ochelari de protecţie solară. Temperatura corpului poate fi scăzută prin efectuarea de duşuri sau îmbăiere cu apă răcoritoare. În această perioadă caniculară, se recomandă  să se bea apă în mod regulat, fără a aştepta să apară senzaţia de sete pentru a vă hidrata adecvat (1 cană de apă pe oră și cel puțin 2-3 litri pe zi). Evitați expunerea directă la soare în orele de vârf, căutați umbră sau rămâneți în casă. Umbra poate reduce căldura cu mai mult de 10 grade Celsius.

Și în ceea ce privește protecția sugarilor și a copiilor, trebuie luate o serie de măsuri. Căruciorul nu trebuie să fie acoperit cu țesătură uscată, deoarece acest lucru îl face mai fierbinte în interior. În schimb, trebuie utilizată o cârpă umedă, subțire, care trebuie udată după cum este necesar pentru a scădea temperatura. Combinați cu un ventilator portabil pentru o răcire și mai mare. DSP Iași recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Trebuie evitate și băuturile care au conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), precum și alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabile.

În schimb, este recomandat să se consume legume şi fructe proaspete cu un conținut ridicat de apă, precum castraveţii și roşiile, pepenele galben, roşu, prunele. Important de reamintit este și faptul că nu trebuie să fie lăsați copiii sau animalele în vehicule parcate pentru o perioadă de timp, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate.

Cum pot fi protejați bebelușii de radiațiile UV

DSP Iași recomandă o serie de măsuri de protecţie a nou-născuţilor şi a sugarilor cu vârsta sub 6 luni împotriva radiațiilor UV.

„Copiii cu vârsta sub 6 luni nu ar trebui expuşi la lumina directă a soarelui. Utilizaţi îmbrăcăminte de protecție ușoară și lejeră, care acoperă brațele și picioarele copilului. Protejați întotdeauna capul, fața, urechile și gâtul copilului cu o pălărie cu boruri largi. Puteţi utiliza ochelari de soare cu protecție UVA/UVB pentru bebeluşi. Evitaţi plimbările în intervalul orar 11-18 şi pentru plimbare alegeti zonele cu umbra. Măsurile de protecţie a sugarilor cu vârsta 6 -12 luni împotriva radiațiilor UV se aplică toate metodele de protecție descrise mai sus iar la această vârstă se pot folosi la bebeluși produsele de protecție solară cu destinaţie specială pentru pielea sugarilor. Protejarea de soare a copiilor mici necesită multă atenţie și efort. Este important să educați atât copiii, cât și persoanele care îi îngrijesc în ceea ce privește măsurile de protecție necesare. Se aplică toate metodele de protecție descrise mai sus referitoare la măsurile de protejare a corpului, ochilor şi a capului, a intervalului orar dedicat plimbărilor şi jocului în parc în zone cu umbra”, se arată în recomandările transmise ieșenilor pentru perioada caniculară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024