Prima pagină » Local » Ieșenii sunt sufocați de praful creat de Mitropolie. Lucrările de reparații la Facultatea de Teologie încalcă normele privind protecția mediului – FOTO

Ieșenii sunt sufocați de praful creat de Mitropolie. Lucrările de reparații la Facultatea de Teologie încalcă normele privind protecția mediului – FOTO

17 mai 2023, 02:00, 1 ,
Andrei ROTARU în Local

În ciuda eforturilor de a revitaliza și restaura fostul Palat Mihail Sturza (sediul Facultății de Teologie), un important obiectiv cultural și istoric din zonă, lucrările de consolidare și restaurare, aflate în curs de desfășurare, au fost însoțite de încălcări ale normelor privind limitarea poluării

Astfel, ieșenii sunt sufocați de praful creat de Mitropolie. Constructorul responsabil, asocierea dintre Iasicon SA și Construcții Unu SA, nu respectă regulamentul local referitor la măsurile de protecție pentru reducerea dispersiei prafului, ceea ce a dus la reclamații din partea locatarilor afectați.

Ieșenii, sufocați de praful creat de Mitropolie

Iesenii sufocati de praful creat de Mitropolie (2)

Excavările și molozul rezultat din demolări nu sunt acoperite adecvat, ceea ce agravează problema

Numeroși locatari din zonă au raportat că praful rezultat în urma lucrărilor de construcție ajunge în locuințele lor, se depune pe vehiculele personale și afectează spațiile verzi din jurul clădirii. Această situație se reflectă în impactul negativ asupra mediului înconjurător și calității vieții locuitorilor din apropiere.

Potrivit mărturiilor adunate, constructorul nu a instalat plase de protecție adecvate pentru a preveni răspândirea prafului în jurul șantierului. În plus, suprafețele de lucru nu sunt spălate în mod corespunzător, ceea ce contribuie la dispersarea particulelor de praf în atmosferă și în împrejurimi. De asemenea, excavările și molozul rezultat din demolări nu sunt acoperite adecvat, ceea ce agravează problema.

Această situație a generat nemulțumire printre locatarii din zonă, care se confruntă cu neplăceri și efecte negative asupra sănătății lor. Mulți dintre aceștia au semnalat că praful ajunge în interiorul locuințelor, afectând calitatea aerului pe care îl respiră zi de zi. De asemenea, particulele fine se depun pe vehiculele personale și spațiile verzi, compromițând aspectul și igiena acestora.

Arhiepiscopia Iașului neagă necesitatea unor măsuri suplimentare de reducere a prafului

Arhiepiscopia Iașului susține că nu există reclamații cu privire la lucrările de construcții care au loc pentru reabilitarea Facultății de Teologie, fostul Palat Mihail Sturza. Reprezentanții oficiali ai Arhiepiscopiei Iașului precizează că, în momentul de față, lucrările au loc în interiorul clădirii și nu sunt necesare măsuri suplimentare pentru protejarea mediului înconjurător.

„La Mitropolie nu există nicio reclamație privitoare la lucrările de reabilitare a clădirii Facultății de Teologie. Dimpotrivă! Au existat multe voci, înainte ca reabilitarea să înceapă, nemulțumite că acest imobil arăta așa cum arăta. Acum, faptul că au demarat aceste lucrări credem că e un lucru bun.

Dacă mă întrebați de praf și de plasele de protecție, trebuie precizat că deocamdată se lucrează la interior, motiv pentru care acestea sunt în curs de a fi montate. Și în acest stadiu, și când se va lucra la exterior, constructorul are sarcina de a respecta toate măsurile specifice, pentru a nu crea nimănui un disconfort în activitatea de refacere a clădirii”, declară Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce spun specialiștii din domeniu?

Iesenii sufocati de praful creat de Mitropolie (3)

Constructorul nu a instalat plase de protecție adecvate pentru a preveni răspândirea prafului în jurul șantierului. În plus, suprafețele de lucru nu sunt spălate în mod corespunzător, ceea ce contribuie la dispersarea particulelor de praf în atmosferă și în împrejurimi

Reporterii BZI au încercat să obțină un punct de vedere al unui specialist în domeniu. Prof. univ. dr. Silviu Gurlui a precizat o serie de măsuri care trebuie luate de constructor cu privire la situația șantierului din incinta fostului Palat Mihail Sturza, actuala clădire a Facultății de Teologie.

„În cadrul șantierelor, măcar pentru cele din aria mun. Iași sunt prevăzute reguli pentru prevenirea poluării mediului atunci când sunt efectuate lucrări specifice de consolidare, demolare etc. Aici includem în special praful degajat, alți compuși chimici potențiali ce rezultă din așa activități, dar și zgomotul produs. Aceste activități trebuie să respecte așa-numitul Plan de Prevenire și Reducere a Poluării pe Șantier, ca să nu fie afectat mediul înconjurător.

De asemenea, arealul trebuie îngrijit pentru nu afecta activitatea celor care locuiesc în împrejurimi sau desfășoară alte activități. Regulile simple impun acoperirea grămezilor de moloz, umectarea lor, izolarea de acțiunea directă a mișcării maselor de aer/radiației solare/precipitații și reducerea, pe cât posibil, a contactului sau depozitarea pe spații verzi, deschise, pentru a proteja copacii, vegetația specifică arealului etc.”, declară Silviu Gurlui, prof. univ. dr. al Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În concluzie, ieșenii sunt sufocați de praful creat de Mitropolie. Acesta ajunge în casele lor, pe mașini și pe spațiile verzi din apropiere. Constructorul care se ocupă de execuția lucrării nu respectă regulile impuse de autoritățile locale pentru protecția mediului înconjurător.

Comentarii
  • Dar de praful creat de Palas Campus, de zgomotul, mizeria si blocajele provocate in anii de construire a lui, de defectiunile la curent, telefon, oprirea apei fara anunturi la timp in zonele invecinate nu s-a plans nimeni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`