Prima pagină » Local » Ieșenii sunt nemulțumiți că au primit pensii mai mici după recalculare. Sute de sesizări s-au depus la Casa de Pensii
Ieșenii sunt nemulțumiți că au primit pensii mai mici după recalculare. Sute de sesizări s-au depus la Casa de Pensii

Ieșenii sunt nemulțumiți că au primit pensii mai mici după recalculare. Sute de sesizări s-au depus la Casa de Pensii

05 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Local

Ieșenii au depus 428 de sesizări la Casa de Pensii, reclamând faptul că au primit pensii mai mici după recalculare. Specialiștii Casei de Pensii Iași susțin că, dacă aceste calcule au fost greșite, vor fi corectate. Diferențele între venitul din luna august și cel obținut după recalculare sunt mici, însă importante pentru pensionarii ieșeni

Imediat după ce au primit deciziile de recalculare a pensiilor, ieșenii au venit la sediul Casei Județene de Pensii pentru a cere lămuriri. În ultimele două săptămâni, au fost depuse 428 de sesizări. Specialiștii Casei de Pensii Iași susțin că, dacă aceste calcule au fost greșite, vor fi corectate. Diferențele între venitul din luna august și cel obținut după recalculare sunt mici, însă importante pentru pensionarii ieșeni. Astfel, diferențele sunt de la câțiva zeci de lei, la câteva sute de lei.

„Sunt înregistrate 428 de sesizări din partea pensionarilor din Iași, posibil, eronate 35. Încă nu am lucrat dosarele, așteptăm programul informatic”, susține Maria Andronache, director executiv al Casei Județene de Pensii Iași. În total, 150.909  pensionari din Iași beneficiază de recalcularea pensiilor.

Pentru restul, cei 9.000 de pensionari, a început a doua etapă a recalculării pensiilor. În total, la nivelul județului Iași, sunt 159.767 de pensionari care au fost incluși în procesul de recalculare a drepturilor de pensie.

Ieșenii au reclamat că au primit pensii mai mici după recalculare

Pensiile vor fi recalculate pe baza veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt bonusurile sau primele, sporurile și al 13-lea salariu, astfel că aceste persoane vor fi avantajate la recalcularea pensiilor. De asemenea, vor fi recalculate pensiile ieșenilor care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP), în jur de 9.000 de persoane din județ. Din păcate, pentru a obține adeverințele care să ateste vechimea în muncă, pensionarii din Iași trebuie să plătească niște tarife stabilite de Casa Națională de Pensii Publice. Acestea pot ajunge până la 4.000 de lei pentru cercetarea unui interval de 30 de ani. Astfel, dacă veniturile au fost obținute înainte de aprilie 2001, pensionarii trebuie să ducă la Casa de Pensii adeverințe prin care să le justifice.

Când primesc ieșenii pensiile, în luna septembrie?

Aproape toți ieșenii au primit deciziile de recalculare a pensiilor. Cei care nu au fost vizitați de poștaș le vor primi până când vor fi aduse pensiile, efectiv, pentru luna septembrie 2024. Pensiile pe card vor fi virate pe 12 septembrie, iar poștașii vor duce banii acasă pensionarilor, începând cu 2 septembrie până pe data de 15 septembrie 2024. Cei mai mulți pensionari din Iași preferă să primească pensiile pe card.

Anul acesta, de la 1 septembrie, a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, respectiv, Legea 360/2023. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Pe de altă parte, pensionarii care au primit pensii mai mici după recalculare vor primi un răspuns de la Casa de Pensii Iași.

Comentarii
  • Nici ieri nu am primit decizia de recalculare, este o bataie de joc incredibila !!!!!!!!!!!!! Pentru unii au venit pensiile de pe 2 sept si eu ca si altii, nici nu stim ce avem de luat…traim in romanika……incredibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *