Prima pagină » Titlurile zilei » Ieșenii sunt înnebuniți după acest cașcaval! Este lăsat la maturat minimum 60 de zile, iar rețeta este veche de câteva decenii. „Devine cremos, parcă e brânză topită” – FOTO/VIDEO

Ieșenii sunt înnebuniți după acest cașcaval! Este lăsat la maturat minimum 60 de zile, iar rețeta este veche de câteva decenii. „Devine cremos, parcă e brânză topită” – FOTO/VIDEO

19 aug. 2023, 02:00, 15 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Ieșenii sunt înnebuniți după cașcavalul de Săveni, cu certificare națională de produs tradițional și certificare europeană de indicație de origine protejată. Familia Șfabu, care se ocupă de afacerea cu produse lactate, este prezentă în acest weekend la târgul organizat la Carrefour Era

Familia Șfabu, din Vlăsinești, Botoșani, unde se produce cașcavalul originar de Săveni, este prezentă la târgul pentru producătorii locali din zona Moldovei, organizat de Direcția Agricolă Iași și Carrefour Era. În făbricuța Vlăsie Company se produc 23 de sortimente de produse lactate, dar cel mai cunoscut este cașcavalul de Săveni, produs cu certificare națională de produs tradițional și certificare europeană de indicație de origine protejată.

„Produsele noastre sunt naturale, fiind atestat tradițional cașcavalul de Săveni. Am venit la târg pentru că vreau să vă încânt pe dumneavoastră și pe toți locuitorii din Iași cu produsele noastre. Toate sunt naturale, din lapte, sare și cheag. Suntem pe piață de 10 ani, am înființat și o asociație cu cașcavalul de Săveni. Acum, toată lumea ne caută produsele.

Colaborăm cu cei care au magazine, băcănii în Iași, vindem în Iași foarte bine. Și în anii trecuți veneam la Iași, la târgurile care se organizau în weekend de Camera Agricolă de la Iași și cea de la Botoșani. Lumea, de atunci, ne caută și cumpără produsele noastre”, spune Viorel Șfabu, cel care se ocupă împreună cu soția de afacerea cu produse lactate.

Iașul are 23 de produse tradiționale.

Cașcavalul de Săveni este lăsat la maturat minimum 60 de zile

Produsele sunt realizate manual, nu industrial, iar laptele este colectat strict dintr-un teritoriu de maximum 30 km, în jurul Săvenilor. Cașcavalul conține lapte, cheag, sare.

„Caşcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoşani. Produsul se distinge prin perioada lungă de maturare (60 de zile), care îi permite să dobândească o consistenţă omogenă, precum şi o culoare mai pronunţată. Gustul are accente de miez de nucă, uşor amărui datorită fermentaţiei. Condiţiile climatice locale sunt favorabile dezvoltării păşunilor naturale bogate într-o floră diversificată ce contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producţia caşcavalului de Săveni”, se arată în descrierea produsului.

Ieșenii sunt înnebuniți după cașcavalul de Săveni

Comisia Europeană a aprobat înscrierea unui cașcaval din Botoșani în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată. Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.450 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR). Producătorul din Botoșani spune că a reușit să obțină recunoașterea europeană a produsului său după 5 ani de drumuri și documente depuse.

„A dat Dumnezeu și am trecut și de Bruxelles. Mai greu, dar mulțumim lui Dumnezeu! Nu ne așteptam că va fi simplu, dar după 5 ani de zile, când am văzut, am fost bucuroși. La Bruxelles a durat 5 ani, la noi la minister, un an. Cașcaval de origine protejată, cum este cârnatul de Pleșcoi. Roțile astea mari de cașcaval, de 10 kilograme, sunt cum se făceau pe vremuri. Noi le lăsăm un an, doi la maturat, îl porționăm și bucăți mai mici.

Uitați-vă cât de cremos devine, parcă e o brânză topită. Noi avem o afacere de familie, nu prea mare, unde ne punem toată dragostea și cât vom face asta vrem să avem produse de calitate. La Săveni a fost o mică întreprindere, am fost școlarizat unde se făcea cașcavalul de Săveni care apoi era exportat în Grecia, Liban, Beirut, Franța, iar eu duc tradiția mai departe.

S-a dus fabrica și am zis să ducem mai departe tradiția, să rămână o amintire. M-am implicat și de atunci facem totul cu dragoste, eu cu familia, cu soția. Am 38 de ani de când lucrez în domeniul acesta. Sunt mai mulți producători la Săveni, dar noi putem spune cu mâna pe inimă că facem calitate. Eu așa spun, cașcavalul vechi merge cu un vin vechi. Noi vindem în Iași, Botoșani, Suceava, aproape, dar de acum vom vinde câte puțin și în străinătate. Avem și magazinul nostru propriu în Botoșani”, mai spune Viorel Șfabu.

Viofanny Lact Prodcom SRL a avut, în 2021, o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei și un profit de 46.000 de lei. Noi produse tradiționale din lapte și miere ar putea fi atestate tradițional la Iași.

În România mai sunt produse 6 produse cu IGP

România avea anterior 6 produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care cinci Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată şi Cârnaţii de Pleşcoi, Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Salată cu icre de Ştiucă de Tulcea, Telemea de Sibiu, Plăcinta dobrogeană, precum şi un produs, Salata tradiţională cu icre de crap, pentru dobândirea protecţiei europene Specialitate Tradiţională Garantată.

Rețeta cașcavalului are câteva decenii

În zona Săveni din Botoșani sunt mai mulți producători de produse lactate care au la bază rețetele vechi ale unui specialist în prelucrarea laptelui. Povestea cașcavalului de Săveni începe în anul 1959, când în acea zonă a fost construită fabrica de prelucrare a laptelui, unde a fost adus meșterul Caranica (1963), specialist recunoscut ca „meșter de cașcaval”, în vederea obținerii unui produs care să pună în valoare potențialul ariei geografice cu scopul de a diversifica modul de prelucrare a laptelui.

Meșterul a „școlit” generații de tineri lucrători din Săveni și din zonele învecinate, care moșteniseră îndeletnicirea prelucrării laptelui, învățându-i secretele prelucrării laptelui în cașcaval, îmbinând tehnicile de producere a cașcavalului cu metodele locale: utilizarea „barulei” la amestecarea cașului opărit (cca, 80°C) în coșuri din nuiele de răchită (care permit scurgerea saramurii fierbinți), frământarea manuală și turnarea pastei fierbinți, strângerea „buricului” și eliminarea aerului pentru obținerea unei paste compacte. Localnicii care au muncit în fabrică au s-au specializat în „arta cașcavalului” și au păstrat și transmis tehnica de prelucrare a laptelui crud de vacă în „cașcaval”, înființând Asociaţia Producătorilor „Caşcavalul de Săveni”.

Ieșenii sunt înnebuniți după acest cașcaval, astfel că cei care vor să achiziționeze produsele lactate de la Săveni mai pot merge la târgul de la Carrefour Era până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Eu înțeleg că primiti,sau chiar cereți bani pentru publicitate mascată,că buhaiul șantajist cu asta se ocupă….dar totuși…mai dați și prețurile pe kg când faceți reclamă… ziariștii lui peste prăjit…

  • Înnebuniți? Asta să cauza celor care sar de nebuni prin mijloacele de transport?

  • Toată noaptea mă răsucesc in pat, udă toată, transpirată, nu pot să închid un ochi să trag un pui de somn, mă trec toate căldurile fiindcă nu pot să alung din minte gustul minunat al cașcavalului de Săveni.

  • Cascavalul de Saveni e de fapt facut dupa o retetă evreiasca. Nu e glumă. Asta cu anii ’50, rețetă comunistă,etc e o mizerie inventata de comunisti ca sa facă uitata adevarata origine a cascavalului.

    Bunicul meu spunea, ca inainte de 1940 in zona Saveni traia o mare si prospera comunitate de evrei.
    Care se ocupau cu prelucrarea produselor lactate, luau laptele de la țărani si-l făceau
    cascaval,branză,etc.
    Din păcate, reteta lor originală de cascaval a disparut odată cu plecarea evreilor in Palestina, in anii ’50 și dusă a fost.
    Reteta adevaratului Cascaval de Saveni era pazita ca si secretul la Coca Cola. Asa ca locuitorii de azi din zona Săveni, care zic ca stiu ei reteta adevărată, au chef de glume…habar nu au de reteta adevărată.

    Ca să vedeți ce Cascaval faceau negustorii evrei la Săveni, vă rog sa gustați cel mai scump cascaval din Israel, Tel Aviv ( dacă aveti ocazia, rugați pe cineva sa va aducă) exact asa avea gustul…o delicatesă, se topeste in gură.

    Bunicul meu a gustat din el si zicea ca ambele sunt la fel, acelasi gust si aceeasi textura…ca pe vremea când era el mic.

    Apropo, părinții bunicii mele au cumparat de la un negustor evreu o masina de cusut: mai exact in 1923. Sa va zic ca si acuma cos la ea, …merge brici, aproape zilnic fac cevs la ea.
    Nicio piesă din ea nu sa stricat, asa de bună marfa aduceau. Evreii aduceau doar marfa de calitate.
    Din păcate acele vremuri au dispărut, și numai revin niciodată.

    Azi, negustorii ieșeni aduc doar marfă nasoală care se strica repede( recent am fost cu televizorul la reparat a 6 -a oara, in 2 ani, tv 4 k, nu ieftinake) …trist.

  • Nenorociti portofelul unui om harnic si gospodar ca mine.Acum iubi pisa ochii ca daca nu-i iau cascaval de Saveni nu o iubesc si pretuiesc la adevarata ei valoare.Ma nenorociti la banuti.Ultima oara mi-a scos ochii ca vrea sprincene si gene dupa ce-a citit un articol .Mi-a venit inapoi de la oras cu maturici la ochi.Aproape un salar m-a costat ca daca am scapato dulcineea pe langa maturici,s-a pensat,vopsit,epilat si unghile facute in culori diferite cu sclipici.Cand am crezut ca am scapat a mai scos zeci de sacose din porbajajul taxiului cu boarfe.Lovitura finala a venit cand a trebuit sa platesc cateva milioane cursa.Nu mai avea dulceata un ban,cheltuise totul in oras.Hmm..Sper sa nu ma trezesc iar cu soacra in usa dupa ce dau comment pe ziar.Nimereste cu carja de la suta de metri.Nici nu vezi cand a venit lansata.A fost sportiva in tinerete.Da cascaval de Saveni tot nu cumpar de bunavoie .

  • @iesean
    august 19, 2023 la 9:46 a.m.

    COMENTARIU AGRAMAT 100%. Sunt prof. de lb si lit.română, de la mine ai nota 2.
    Cel mai prost comentariu citit până acum.

  • Și eu care credeam că sunt înnebuniți după cașcavalul din bănci… Și se mai plâng că sunt săraci!

  • @Plm și @iesean sunt unul și același prostan care comenteazâ pe lãngâ subiect. Exact ca o muscâ in curul calului….bzzzzxz…buf…a intrat…asa tolomaci mai rar!

    Mergi la cules dude, e sezonul deschis in com Grajduri.

  • @Ioana, Iasi … daca nu intelegi un pamflet , dute si paste oile , ca nu ar trebui sa predai la copii ….

  • Bravo, bun cascavalul de Saveni.Si in Iasi avem cascaval bun. Stimă

  • Auzi ieșean, cică sunt una cu tine:) Idiotul nu concepe că niște oameni pot avea idei comune și exprimare asemănătoare.

  • Cașcaval de Hadambu, au?

  • Bataie de joc din partea orgtanizatorilor!!!!!! Organizezi asa un targ sau cum ii spune, in plin soare, pe temperaturi de 36 grade la umbra!!!!!!Mai, voi sunteti tampiti, aveati prognoza meteo, stiti ca se vine acolo cu produse perisabile!! Acum de ce nu a intervenit DSVSA?????? Aude cineva de ceea ce ati facut acolo????

  • Bine ca numai iesenii sunt innebuniti dupa cascavalul asta! Nu de alta, dar va pomeneati cu mii de bucuresteni peste voi si va lasau fara branza de Craciun

  • Vai, doamna Lorena, cat mai patimiti! 😅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024