Prima pagină » Economic Local » Ieșenii sunt disperați să se angajeze. Tiberiu Stoian, patron din Iași: „Primim CV-uri aproape în fiecare zi”. Antreprenorii au angajat sute de persoane în anul 2021
Ieșenii sunt disperați să se angajeze. Tiberiu Stoian, patron din Iași:

Ieșenii sunt disperați să se angajeze. Tiberiu Stoian, patron din Iași: „Primim CV-uri aproape în fiecare zi”. Antreprenorii au angajat sute de persoane în anul 2021

27 mai 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

A crescut numărul ieșenilor care își caută un loc de muncă după ce au fost disponibilizați sau au vrut să își schimbe domeniul de activitate. Datele AJOFM Iași arată că, în anul 2021, s-au angajat 626 de persoane, în diverse domenii de activitate. Un patron din Iași susține că a primit 70 de CV-uri pentru cele 10 posturi

Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2021 s-au angajat 626 de persoane, în diverse domenii de activitate. Statisticile arată că în firmele din domeniul alimentar au fost făcute cele mai multe angajări, fiind vorba de un sfert din numărul persoanelor care și-au găsit un nou loc de muncă în acest an. De asemenea, firmele din domeniul securității au avut nevoie de personal și au angajat, în medie, între 2 și 4 persoane în fiecare companie.

În restaurantele din Iași s-au angajat barmani, ospătari și bucătari, ceea ce înseamnă că domeniul HoReCa și-a revenit după anul cel mai dificil, anul 2020, când au fost supuși mai multor restricții din cauza cărora s-au redus veniturile patronilor și au fost făcute disponibilizări. Un alt domeniu unde s-au făcut angajări în ultimele luni este cel al construcțiilor, unde se caută în continuare muncitori calificați sau necalificați, dar și ingineri. Firmele care efectuează lucrări de construcții în Iași au angajat, în medie, între 5 și 7 persoane. Patronii din Iași care fac angajări spun că ieșenii sunt disperați să-și găsească un nou loc de muncă.

Tiberiu Stoian, fondator Exonia: „Primim constant CV-uri, aproape în fiecare zi, chiar dacă nu facem angajări”

Una dintre firmele din Iași care va angaja până la sfârșitul acestui an 150 de persoane și alte 250 în următorii 2 ani este compania Mennekes, producător de german de echipamente electrice și electronice, cu unitatea de producție în comuna Miroslava. Compania livrează din Iași încărcătoare pentru mașinile electrice Tesla, Mercedes sau BMW. Investiția în primul depozit robotizat complet din regiunea Moldovei este de 10 milioane de euro. Un alt angajator din Iași care are nevoie de 10 persoane în fabrica de producere a ambalajelor este Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia. Omul de afaceri susține că numărul CV-urilor depuse de ieșeni pentru posturile oferite de companie este mare, fiind chiar și 50 de aplicanți pentru un singur post.

„Au depus foarte multe persoane CV-urile pentru angajare, iar cererea este mare pentru posturile cu calificare redusă, cum sunt cele pentru sortare, ambalare. Noi angajăm 10 persoane pe diverse posturi și am observat că depun CV-urile persoane care au fost concediate din alte fabrici. Am primit măcar 20 de aplicați pentru posturile cu calificare mai mare și cel puțin 50 de candidați au depus CV-urile pentru posturile de execuție. Primim constant CV-uri, aproape în fiecare zi, chiar dacă nu facem angajări”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia.

Ieșenii care își caută un loc de muncă în această perioadă se pot angaja în străinătate

Persoanele din Iași care vor să muncească în străinătate se pot angaja ca șoferi în Germania, măcelari în Polonia și lucrători în izolarea clădirilor în Slovenia. Astfel, ieșenii care vor să se angajeze în Germania ca șoferi profesioniști pe camion trebuie să aibă experiență profesională în transportul buștenilor, a lemnului scurt și lung, experiență cu o macara și să trimită CV-ul în limba germană sau engleză. Salariul oferit este de 3.000 de euro/lună, brut.

De asemenea, cei care au experiență ca măcelar se pot angaja în Slovenia pentru 1.024 de euro brut pe lună, la care se adaugă sporuri. Cele mai mari sunt de 50 la sută pentru cei care lucrează în tura de noapte și 20 la sută în funcție de rezultate. În Polonia se pot angaja ieșenii care vor să lucreze la izolarea clădirilor, care au educație profesională tehnică de bază. Aceștia primesc un salariu lunar brut de aproape 2.000 de euro și trebuie să știe limba engleză, polonă sau rusă. Numărul total de locuri de muncă vacante în străinătate, în țări precum Norvegia, Polonia, Olanda, unde se angajează culegători de flori, cu 10 euro brut, pe oră, sau Malta și Italia, a crescut în ultima lună. În prezent sunt disponibile 119 posturi prin rețeaua EURES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *