Ieșenii sunt disperați din cauza programului Start-Up Nation 2022. Plătesc dobânzi și comisioane din cauză că nu au primit banii promiși. Fiecare beneficiar trebuie să încaseze 200.000 de lei. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a cerut Ministerului de Finanțe și Guvernului suma de 442 de milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru a plăti cei peste 2.000 de beneficiari
Ieșenii care au depus proiecte în programul Start-Up Nation 2022, iar acestea au fost eligibile la finanțare, așteaptă disperați banii promiși. Antreprenorii spun că așteaptă de câteva luni deconturile.
„Noi așteptăm banii de la începutul lunii iulie. Am cumpărat tot ce era necesar. Au cerut din nou mai multe documente cu angajații, documente din Revisal, cei de la agenție, dar nu ne-au spus când primim banii. Ar trebui să facă plata după această etapă, dar momentan nu am primit nimic. De câteva luni plătim comisioane și dobânzi”, spune Ioana P., antreprenoare din Iași.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a cerut Ministerului de Finanțe și Guvernului suma de 442 de milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru a plăti cei peste 2.000 de beneficiari care așteaptă banii, fiind nevoiți să plătească ratele la credit și dobânzile aferente în fiecare lună, până la data plății deconturilor.
Ieșenii sunt disperați din cauza programului Start-Up Nation 2022
Antreprenorii mai spun că au fost avertizați cu privire la derularea acestui program, însă nu au crezut că vor întâmpina probleme cu plata celor 200.000 de lei.
„Noi așteptăm de aproape 6 luni decontul. Deci plătim degeaba câteva mii de lei, pentru că statul nu e în stare să se țină de cuvânt și să vireze în conturi banii promiși. Ni s-a spus că Ministerul Finanțelor nu a alocat banii pentru deconturi. Noi ce vină avem că nu se pun de acord? Acum ne pare rău că ne-am băgat în acest program. Am fost avertizați, dar nu am crezut. Au mai fost oameni care au luat banii greu, ne-au spus că, dacă știau, nu mai cereau banii și se chinuiau cu proiectul. Ne trezim că ne execută banca”, susține Petronela I., antreprenoare din Iași.
Ieșenii pot să acceseze fonduri europene în valoare de 250.000 de lei
Astfel, cei peste 2.000 de beneficiari care au făcut investiții prin credite bancare trebuie să aștepte banii promiși. Aceștia riscă să fie executați de bănci sau să își închidă afacerile. În anul 2022, la ediția a treia a programului Start-Up Nation s-au înscris, în total, 16.967 de beneficiari, din care 15.319 la Pilonul I și 1.648 la Pilonul II (Diaspora). Din toată regiunea Moldovei, au fost decontate, în total, 609 contracte de finanțare de cei care au depus proiecte atât în Pilonul I, cât și Pilonul II – Diaspora. În această perioadă, Ministerul Economiei și Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene pregătesc lansarea ediției a patra a programului Start-Up Nation. Bugetul total alocat acestui program este de aproape 450 de milioane de euro, în principal, din fonduri europene, iar ajutorul nerambursabil va crește la 250.000 de lei (circa 50.000 euro)/firmă.
Înscrierile în program ar putea începe la finalul acestui an
Pentru a se înscrie în program, antreprenorii trebuie să urmeze niște cursuri de antreprenoriat organizate de firme specializate. Cursurile vor fi gratuite pentru beneficiarii Start-Up Nation, costurile fiind acoperite de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). După finalizarea cursurilor antreprenoriale obligatorii, solicitanții Start-Up Nation vor putea depune proiectele de finanțare care vor fi evaluate de specialiștii MEAT. Înscrierile ar trebui să înceapă până la finalul acestui an.
Viitorii antreprenori din Iași care vor absolvi cursurile de pregătire antreprenorială vor înființa noi întreprinderi, cu care vor participa la ultima etapă a programului Start-Up Nation. Astfel, se vor înscrie în aplicația programului pentru a obține finanțarea necesară dezvoltării afacerii. Pe de altă parte, ieșenii sunt disperați din cauza programului Start-Up Nation 2022.