Prima pagină » Local » Ieșenii se tem de război și își amanetează bunurile? Ce spun reprezentanții caselor de amanet din Iași

Ieșenii se tem de război și își amanetează bunurile? Ce spun reprezentanții caselor de amanet din Iași

18 mart. 2022, 02:00,
Andreea Andrei, în Local

O dată cu scumpirea prețurilor alimentelor și a tuturor resurselor folosite pentru un trai decent se simte tot mai mult valoarea din ce în ce mai mică a salariilor. Din lipsa banilor sau de frica războiului ieșenii își amanetează bunurile sau chiar aleg să le vândă. Reprezentanții amanetelor din Iași au păreri împărțite

Experții economici susțin că ne aflăm la începutul unei crize economice importante și dovezile acestei crize sunt din ce în ce mai vizibile. După cele întâmplate la începutul lunii martie 2022, în care s-a dovedit că frica e mai mare decât rațiunea, când ieșenii au tăbărât în benzinării și supermarket-uri pentru a-și face stocuri, ieșenii au mai găsit o soluție: își amaneteză bunurile pentru a-și acoperi cheltuielile.

 imagine de ansamblu cu vitrina unui amanet și un barbat cu gluga

Amanetele cu vechime rămân constante în activitatea specifică

Ieșenii își amanetează bunurile? Ce spun reprezentanții amanetelor

 imagine cu vitrina de bijuterii a unui amanet

Unii ieșeni investesc în bijuterii din aur

”Punctul fierbinte” al Iașului în materie de amanet este cartierul Tudor Vladimirescu. Acolo se îndreaptă oricine are nevoie de serviciile unei astfel de firme.
Părerile sunt împărțite printre reprezentanții caselor de amanet din Tudor, unde cei care au servicii de acest tip susțin că le-a fost afectată activitatea de declinul financiar, iar cei ce au afaceri mai mari susțin că totul a rămas constant.

”Era într-un timp plin de laptop-uri și acum am un singur laptop. Lumea nu mai pierde în amanet, nu mai riscă. Se gândește că trebuie să aibă o bază. Aurul este o investiție bună, așa o văd eu. De exemplu, telefonul nu îl mai lasă în amanet, pentru că nu știe dacă își va permite altul”, declară un reprezentant al unei case de amanet din zona Tudor Vladimirescu.

În aceeași notă, reprezentantul unei alte case de amanet este de părere că ieșenii încep să achiziționeze bijuterii din aur, pentru a se asigura că au o bază stabilă a investițiilor.

Un alt motiv al scăderii activității caselor de amanet, conform spuselor unui angajat, este acela că și sălile cu jocuri de noroc au o pondere scăzută de clienți. În cartierul Tudor Vladimirescu era ”tradiție” ca cei ce pierd bani la jocurile de noroc să își amaneteze anumite bunuri, pentru a continua să joace, în speranța că vor recupera pierderea.

În plus, o cauză a scăderii activității amanetelor din cartierul Tudor Vladimirescu constă în faptul că studenții care erau cazați în campus, au lipsit mult timp. Aceștia, de asemenea, constituiau o masă de clienți atât pentru amanete, cât și pentru săli de jocuri de noroc.

 vitrina unui amanet cu mai multe electronice

Ieșenii evită achiziționarea de electronice

Casele de amanet cu vechime în domeniu nu sunt afectate

mainile a doua persoane ce fac o tranzactie cu bijuterii din aur contra mai multor bancnote de 100 de lei

Bijuteriile din aur sunt considerate o investiție bună

Tot în cartierul Tudor Vladimirescu, reprezentanții amanetelor care au o anumită vechime în această activitate susțin că activitatea lor a rămas liniară, exceptând perioada pandemică. Aceștia au observat o scădere de maximum 3% în activitate și o creștere de 1%, dar aceste valori sunt considerate normale.
Cel mai mare lanț de case de amanet este ”Express Credit Amanet” și, pe lângă serviciile clasice, acestea au și o metodă de creditare în regim de amanet.

Reprezentanții ”Expres credit Amanet” susțin că nu au înregistrat creșteri sau scăderi semnificative în rapoartele de activitate.

”Compania noastră nu a înregistrat nicio modificare de creștere sau scădere considerabilă. Iar pe partea de creditare există o anume reticență, deoarece gândirea colectivă are un soi de preconcepție cum că agențiile de amanet se îmbogățesc în perioadă de criză, lucru total fals. La noi, oamenii vin ca de obicei, când au nevoie”, a declarat un reprezentant al ”Express Credit Amanet” Iași.

Părerile rămân împărțite în discuția legată de comportamentul economic al ieșenilor. Dar se poate concluziona că, pentru moment, ieșenii nu își amanetează bunurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *