Prima pagină » Local » Ieșenii se roagă pentru o iarnă blândă. Cazanele de la CET 1 vor asigura căldura în oraș, dar pot apărea probleme la temperaturi scăzute: „Cartierele Dacia și Păcurari pot fi cele mai afectate” – FOTO

Ieșenii se roagă pentru o iarnă blândă. Cazanele de la CET 1 vor asigura căldura în oraș, dar pot apărea probleme la temperaturi scăzute: „Cartierele Dacia și Păcurari pot fi cele mai afectate” – FOTO

09 nov. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

În această iarnă, căldura pentru mii de oameni va fi asigurată de cele două cazane de la CET 1. Toată lumea se gândește dacă vor face față după ce s-a anunțat desființarea CET-ului de la Holboca

Primăria Iași a anunțat recent că iarna aceasta nu se va mai baza pe funcționarea CET-ului de la Holboca din cauza costurilor. Astfel, toată treaba a căzut pe umerii CET-ului 1 pentru furnizarea agentului termic. În mod normal nu ar trebui să existe probleme, însă, dacă va fi o iarnă grea, ieșenii nu se vor mai bucura de aceeași căldură.

Cazanele de la CET 1 vor asigura căldura

Chiar în acest moment, consumul orașului ajunge undeva la 35 de gigacalorii pe oră. Deocamdată este folosit cazanul de 100 de gigacalorii, iar cel de 50 este pregătit pentru a intra în funcțiune. Ambele au fost modernizate în urmă cu mai mulți ani, pentru a nu exista surprize. În momentul de față, în jur de 30.000 de apartamente sunt racordate la sistemul de încălzire centralizat.

„La CET 1 avem două cazane de apă fierbinte, unul de 100 de gigacalorii și celălalt de 50 de gigacalorii, la care se mai adaugă un motor termic. La iarnă vor fi folosite amândouă pentru a acoperi tot necesarul pentru oraș. Cazanele 1 și 3 sunt modernizate, nu sunt cele inițiale, s-au modificat mai multe lucruri la instalații, fiind înlocuit sistemul sub presiune și sistemul fierbător. Pot funcționa amândouă fără probleme și se poate ajunge undeva la 130, chiar 140 de gigacalorii, ceea ce ar fi suficient pentru tot orașul. Nu este nevoie să le folosim la capacitatea maximă, deoarece va crește tensiunea și am putea crea defecțiuni la magistrale”, transmite Sorin Turcu, liderul Sindicatului Energia 2013 Iași.

Ieșenii se roagă pentru o iarnă blândă

La perioada de vârf, consumul ajunge la 110 gigacalorii pe oră în Iași, iar CET-ul poate acoperi chiar și 130, deci nu ar trebui să fie probleme. Totuși, în cazul unei avarii, oamenii pot rămâne fără căldură și apă caldă 2-3 zile.

„Până la un consum de 130 de gigacalorii al orașului nu ar trebui să fie probleme. În ultimii ani, punctul cel mai înalt a fost de 110 gigacalorii pe oră, deci suntem acoperiți. Există o singură problemă, atunci când foloseam, iarna, CET-ul de la Holboca aveam și o variantă de back-up, acum că folosim CET 1 nu mai aveam această variantă. Deci în cazul unei defecțiuni poate fi întreruptă căldura și apa caldă până la 72 de ore. Noi am luat toată măsurile ca funcționarea lor să fie făcută optim, fără să fie făcute încărcări”, a mai adăugat angajatul de la CET.

Mulți dintre angajații de la CET Holboca au fost transferați la Centrala din Iași, unde se vor ocupa de mentenanța echipamentului. Totuși, în cazul în care temperaturile scad sub 15 grade, căldura furnizată nu va mai fi la fel de mare ca în anii trecuți.

„Datorită faptului că schema de personal la CET 2 a fost redusă s-au întărit echipele la mentenanță la CET 1. În momentul de față, cazanul 3 merge fără probleme, iar în teorie nu ar trebui să fie probleme și sperăm că nici nu vor apărea. Dacă temperaturile vor ajunge undeva la minus 15 grade pentru o perioadă mai lungă, atunci pot apărea unele probleme. Deoarece nu vom putea oferi același nivel de căldură ca în ultimii ani, iar în special cartierele din partea opusă, Dacia, Păcurari, vor fi mai afectate. Totuși, sperăm că va fi o iarnă blândă”, a concluzionat Sorin Turcu.

Cazanele de la CET 1 vor asigura căldura pentru mii de ieșeni în această iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *