Prima pagină » Economic Local » Iesenii se pot inscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă din Iași
Iesenii se pot inscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă din Iași

Iesenii se pot inscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă din Iași

15 mart. 2022, 09:54,
BZI.ro, în Economic Local

Ieşenii care vor să devină specialiști în agricultură se pot înscrie la cursurile organizate de Direcția Agricolă. Cursurile vor fi ținute de specialiști pentru legumicultori, cei care se ocupă de cultura plantelor, apicultori

Direcția Agricolă Iași organizează cursuri de formare profesională pentru cei care vor să devină specialiști în agricultură. Certificatele eliberate în urma derulării acestor cursuri îi ajută pe fermierii ieșeni să acumuleze puncte atunci când depun proiecte pentru accesarea fondurilor europene, pentru angajare în domeniul agricol, dar și pentru a obține ajutoarele importante de la stat în cadrul programelor derulate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

Cele mai multe cursuri organizate în anul 2021 au fost pentru specialiști în cultura plantelor și apicultori. În anii precedenți au fost organizate și cursuri pentru meseria de tractorist. Astfel, zeci de ieșeni au obținut diploma după finalizarea cursurilor, inclusiv o tânără ieșeancă, inginer de meserie. Mădălina Roman a avut nevoie de această diplomă pentru că voia să învețe să conducă un tractor.

Fermierii ieșeni care s-au înscris la cursuri pot achiziționa utilaje agricole noi

Ieșenii vor să schimbe utilajele vechi cu altele noi, moderne, și le achiziționează cu fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Fermierii au depus cererile de finanțare în anul 2021, sumele solicitate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fiind cuprinse între 100.000 și 200.000 de euro. Agricultorii din Iași au cerut banii europeni în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și / sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal) și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

Fermierii din Iași au depus cereri în valoare de 2 milioane de euro în submăsura 4.1, fondurile alocate fiind epuizate înainte de termen. Fondurile alocate acestei sesiuni au fost de 125 de milioane de euro, însă au fost depuse 846 de proiecte, la nivel național, în valoare de 335 de milioane de euro. Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *