Sâmbătă, 5 august 2023, Consiliul Județean Iaşi, prin Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale, organizează prima ediție a Festivalului național de tarafuri „Barbu Lăutaru” în Amfiteatrul Palas, începând cu ora 18.00
Scopul evenimentului este de a pune în valoare repertoriile muzicale țărănești ale tarafurilor tradiționale din mai multe zone etnografice ale țării și de a readuce în prim-plan un gen de muzică pe cale de dispariție din cauza faptului că este prea puțin cunoscut publicului.
Vor fi prezente șase tarafuri și un invitat special în cadrul festivalului „Barbu Lăutaru”
În data de 5 august 2023, ieșenii sunt așteptați în Amfiteatrul Palas la prima ediție a Festivalului național de tarafuri „Barbu Lăutaru”. Vor fi prezente șase tarafuri printre care și „Rădăcini”, care este cel mai tânăr taraf tradițional din județul Iași, înființat anul acesta la inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, din dorința de a duce mai departe minunata poveste a muzicii tradiționale, așa cum a fost scrisă de multe generații de muzicieni-țărani.
„Această inițiativă a fost luată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, iar scopul este de a readuce în atenția publicului muzica veche tradițională de taraf și să o facem cunoscută. În același timp, vrem să atragem atenția că există și o variantă mai puțin cunoscută a acestui gen de muzică”, spune consultantul artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, Lavinia Răileanu.
Invitatul special combină muzica tradițională cu cea electronică
În zilele de 4 august, ora 19.00, și 5 august, ora 10.00, în Grădina Palas se vor desfășura ateliere de studiu al cobzei țărănești și prezentări ale unor instrumente muzicale tradiționale mai puțin cunoscute, cum ar fi vioara cu goarnă sau fluierul fără dop.
În cadrul festivalului va fi prezent un invitat special, mai exact Șașa Liviu Staianovici, care combină muzica veche cu cea electronică. Acesta este din Timișoara, iar în prezent este stabilit în București. Va oferi publicului o perspectivă inedită asupra muzicii tradiționale specifice culturilor din Balcani, prin îmbinarea tehnologiei muzicale de ultimă generație cu instrumentele și ritmurile vechi ce au fost create și colportate în mediile țărănești de-a lungul generațiilor.
„Sunt șase tarafuri invitate și un invitat special. Noi am încercat să ne adresăm unui public mai divers, inclusiv celor care consumă muzică tradițională, cât și a publicului tânăr. Invitatul special va avea un moment artistic care combină muzica veche cu muzica electronică, iar el este Șașa Liviu Staianovici din București. Acesta va oferi publicului o perspectivă inedită asupra muzicii tradiționale specifice culturilor din Balcani, prin îmbinarea tehnologiei muzicale de ultimă generație cu instrumentele și ritmurile vechi, care au fost create și colportate în mediile țărănești de-a lungul generațiilor.
Avem și un taraf local, din zona Moldovei, mai exact taraful «Rădăcini», format din trei persoane, ca nucleu, și doi colaboratori”, mai spune consultantul artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, Lavinia Răileanu, în legătură cu Festivalul național de tarafuri „Barbu Lăutaru”.
Intre timp, la Cluj se intampla Untold. Iasul… atat poate. Nu disperati, va canta si Fuego.
Untoldul s-a manelizat. Nu ne trebuie asa ceva la Iasi. Muzica lautareasca este muzica stramosilor nostri. Cea lautareasca adevarata…