Prima pagină » Eveniment-Social » Ieșenii se pot bucura de o expoziție de haine tradiționale realizate manual de membrele grupului Șezătoare Iași – FOTO

Ieșenii se pot bucura de o expoziție de haine tradiționale realizate manual de membrele grupului Șezătoare Iași – FOTO

11 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În data de 13 august 2023, la sediul Dream Art Center se organizează, cu ocazia sărbătorii Diasporei, o expoziție de haine tradiționale realizate manual de membrele grupului Șezătoare Iași

În aceeași zi va fi organizat un recital de instrumente tradiționale românești, cu caval, fluier și cobză, dar și un atelier educativ. Scopul acestui eveniment constă în promovarea iei și a cămășii tradiționale românești, a cutumelor și tehnicilor păstrate și folosite din moși-strămoși, pentru confecționarea acestora în prezent.

Dream Art Center Iași organizează un program de activități ce au în comun bluza tradițională românească

 o poză de la o expoziție de haine tradiționale realizate de către membrele grupului Șezătoare Iași

Hainele tradiționale sunt realizate de către femeile din grupul Șezătoare Iași

Cu ocazia sărbătorii Diasporei, Dream Art Center Iași organizează un program de activități ce au în comun bluza tradițională românească. Este vorba despre expoziția „Cămașa tradițională românească-obiect de patrimoniu”, despre recitalul de instrumente tradiționale românești, cu caval, fluier și cobză, dar și un atelier educativ.

„Centrul cultural Dream Art Center Iași susține grupul Șezătoare Iași care realizează costume de la zero prin tehnici tradiționale. Replici diferite, modele de ii care nu mai sunt neapărat în patrimoniul nostru. Noi organizăm, pe parcursul anului, câteva expoziții cu anumite ocazii.

A fost o expoziție pe data de 24 iunie, cu ocazia Zilei Iei, iar duminică, 13 august 2023, are loc o expoziție în care sunt prezentate costumele tradiționale realizate de către persoanele ce fac parte din grupul Șezătoare Iași”, spune Ioan Andrei Grozavu, fondator Dream Art Center Iași.

Expoziție de haine tradiționale cu vechime de 100 de ani

 o poză de la o expoziție de haine tradiționale realizate de către membrele grupului Șezătoare Iași

Pe lângă iile realizate manual de către aceste femei, vor fi expuse și haine tradiționale cu vechime de 100 de ani

Grozavu Ioan Andrei, fondatorul Dream Art Center Iași, declară faptul că expoziția este alcătuită din costumele tradiționale realizate manual de membrele grupului Șezătoare Iași. Pe lângă modelele de ii create de acestea vor fi expuse și ii vechi, cu vechimea între 60 și 100 de ani.

Misiunea Dream Art Center Iași este de a oferi copiilor ce provin din familii defavorizate sprijin în educarea, cultivarea, dezvoltarea cunoștințelor și abilităților tinerilor, crescându-le, astfel, șansele integrării pe piața muncii și, totodată, dezvoltării unei cariere în domeniul potrivit.

„Această expoziție are loc cu ocazia sărbătorii Diasporei și noi organizăm un program în special pentru un grup de copii și tineri din diaspora care fac un tur prin mai multe edificii culturale, participă la mai multe activități, iar una dintre ele este și prezența la expoziția noastră, unde vor vizualiza și un mic recital cu instrumente tradiționale pe lângă expoziția de haine. Avem și un ansamblu, avem cursuri de fluier, caval, cobză și aceste sunete vor fi exemplificate în cadrul recitalului.

Cei care doresc să își coase un semn de carte o pot face în cadrul evenimentului de duminică”, mai spune Ioan Andrei Grozavu, fondator Dream Art Center Iași, în legătură cu expoziția de haine tradiționale.

Comentarii
  • Hainele se vând și se cumpără. Îmi scapă înțelesul unei „expoziții de haine”.
    „Expoziție cu vânzare” este denumirea cosmetizata a unui eșec de marketing, in care produsele rămân în stand ca la expoziție, iar vânzările frizează ridicolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *