Ieșenii resimt din plin lipsa anumitor antitermice și antibiotice din farmacii. Criza lipsei de medicamente pentru răceală se face simțită în plin sezon rece, cauzele fiind multiple. Ministerul Sănătății caută măsuri pentru a ajuta pacienții. Rămâne de văzut care va fi nivelul de eficiență al acestora
În condițiile în care crește numărul infecțiilor respiratorii, crește și consumul de medicamente, iar când vorbim de antibiotice, crește și rezistența la ele, mai ales când sunt prescrise în neștire.
Unele medicamente se dau fără rețetă de la un medic și se iau după ureche. Este bine de știut că multe viroze se pot complica cu infecții bacteriene și de-abia atunci se pot administra antibiotice. Cererea crescută din ultimul timp a complicat aprovizionarea farmaciilor cu anumite tipuri de medicamente, iar Ministerul Sănătății încearcă să rezolve problema.
Care este situația în farmaciile din Iași în legătură cu criza lipsei de medicamente pentru răceală
Farmaciștii din Iași nu sunt foarte alarmați de lipsa unor medicamente de pe stoc. Unele farmacii au stocuri epuizate de Nurofen răceală și gripă sau de pliculețe cu Ibuprofen și Pseudoefedrină. Ceea ce este cert e faptul că variante pentru antitermice se găsesc. Antibioticele se găsesc și ele, mai puțin combinațiile de Amoxicilină cu Acid clavulanic (Augmentin).
„Lipsa antitermicelor este mai mult un zvon. Există stocuri de Paracetamol, Ibuprofen și Metamizol (Algocalmin). Acum depinde și de stocurile din depozit pentru fiecare farmacie în parte. Da, sunt deficitare pliculețele de Nurofen răceală și gripă, Theraflu și Coldrex, mai nou. Există alte medicamente care conțin aceleași substanțe active, iar dacă pacientul ar fi mai receptiv, nu ar rămâne netratat. Românii sunt învățați cu o denumire comercială.
E important ca pacienții să știe că antitermicele nu se iau preventiv. Ele acționează în corp prin scăderea temperaturii până la normalizare. Dacă nu este febră, nu au ce trata, deci se iau degeaba. Să nu mai facă stocuri acasă.
Dacă temperatura orală crește peste 38.5 grade, iar cea rectală peste 39, abia atunci se administrează un antitermic. Referitor la antibiotice, nu știu exact care este situația. Cred că este o problemă de import, pentru că primim cantități mici care nu acoperă cererea”, explică un farmacist din Iași.
Președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași: „Nu există o singură cauză a acestui deficit“
Gabriela Tătărîngă, președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași, pune lipsa unor medicamente pe seama mai multor factori.
„Trebuie să privim lucrurile în ansamblu. Nu există o singură cauză a acestui deficit, este un aspect plurifactorial. Cel mai important în acest moment este să găsim soluții pentru ca pacienții să beneficieze de aceste medicamente.
Nu ne-am fi gândit acum un an că acum va fi o explozie de afecțiuni virale, mai ales pe sfera pediatrică, în condițiile în care cu doi ani în urmă am purtat toți mască, am făcut lecții online și incidența acestor viroze a fost mult mai mică”, menționează Gabriela Tătărîngă.
China și India sunt principalii producători de medicamente din lume, acaparând piața pentru Ibuprofen (50 la sută), Paracetamol (60 la sută) și Penicilină (90 la sută). În momentul actual există o discontinuitate a importului în țara noastră. Se pare că de vină este contextul epidemic. Și asiaticii au nevoie de pastile.
„Având în vedere criza globală, tot ce se întâmplă acum poate fi și consecința faptului că producătorii de substanțe active cei mai mari, din China și India, au avut avut solicitări mult mai mari, imprevizibile poate, iar producția acestor substanțe active are o capacitate maxima”, mai spune președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași.
Ce măsuri implementează Ministerul Sănătății pentru a stopa criza lipsei de medicamente pentru răceală
Ministerul Sănătății a anunțat la finalul anului precedent că există posibilitatea ca exportul unor antibiotice și antitermice pentru copii să fie suspendat timp de 6 luni. Ordinul de ministru a fost pus în dezbatere și a intrat recent în vigoare, dar doar pe o perioadă de 3 luni.
Sunt necesare soluții pentru ca medicamentele să fie suficiente pentru toți. Spre exemplu, Franța a interzis comercializarea preparatelor pe bază de Paracetamol în mediul online până pe 31 ianuarie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a blocat exporturile pe 3 luni. Asta înseamnă că a blocat contractul companiei Antibiotice Iași cu Comisia Europeană, pentru furnizarea de antibiotice uzuale, iar aceasta a aprobat demersul.
Gabriela Tătărîngă are încredere că măsurile luate de minister vor rezolva criza lipsei de medicamente pentru răceală.
„Se știe la nivel național despre această problemă a discontinuității pentru aceste produse. Deja s-au făcut pași pentru soluționarea acestei probleme în sensul că s-a aprobat, cu acordul Comisiei Europene, să se stopeze exportul pentru aceste produse deficitare de pe piața românească către piața europeană. Cred că măsura luată de autorități este una eficientă care își va atinge scopul, acela că pacienții români să aibă acces la aceste medicamente esențiale”, menționează Gabriela Tătărîngă.
Nu se găsește nici Sotalolul original.Sunt numai genericele
Ce se mai aude cu Institutul Cantacuzino? Mai are voie sa produca sau a fost pus pe butuci sa nu deranjam cumva stapanii? Dar despre Polidin?
In sfarsit un farmacist care se gandeste la binele pacientilor si nu la cum sa faca mai multa vanzare!