Prima pagină » Actualitate » Ieșenii s-au săturat de taxe! Gaură în buget de peste 200 de milioane de euro. Ce s-a găsit în spatele afacerilor
Ieșenii s-au săturat de taxe! Gaură în buget de peste 200 de milioane de euro. Ce s-a găsit în spatele afacerilor

Ieșenii s-au săturat de taxe! Gaură în buget de peste 200 de milioane de euro. Ce s-a găsit în spatele afacerilor

19 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru, în Actualitate

Nivelul de colectare din taxe și impozite a scăzut la nivelul județului Iași. Față de anul trecut, gaura este de aproape 1 miliard de lei, adică 212 milioane de euro.”Obiectivul ANAF este asigurarea veniturilor statului prin creșterea gradului de colectare, iar printre priorități menționăm rambursarea sumelor cuvenite din TVA necesar dezvoltării mediului de afaceri”, spun reprezentanții Finanțelor ieșene

Probleme pentru Finanțele ieșene! În primele nouă luni ale anului, la nivelul județului Iași, colectarea impozitelor a scăzut. Astfel, din vistierii lipsește aproape 1 miliard de lei, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în primele trimestre ale anului 2019, a fost încasată suma de 3,7 miliarde lei, față de 4,6 miliarde în aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, la nivel de regiune, încasările au crescut. Cele șase Administrații din subordine au „produs” 10,9 miliarde lei, față de 9,4 miliarde lei, cât s-au înregistrat anul trecut în cele trei trimestre. „Obiectivul ANAF este asigurarea veniturilor statului prin creșterea gradului de colectare, iar printre priorități menționăm rambursarea sumelor cuvenite din TVA necesar dezvoltării mediului de afaceri”, spun reprezentanții Finanțelor ieșene. În acest an, finanțiștii au încasat cele mai mari sume în luna iulie, adică 458 de milioane de lei. Luna februarie a fost cea mai slabă, cu 378 de milioane de lei.

Valoarea inspecțiilor

Nici la inspecția fiscală nu s-au înregistrat creșteri. Asta și din cauza scăderii activității de evaziune fiscală. În primele nouă luni au fost identificate la nivelul județului Iași sume suplimentare în valoare de 152 de milioane de lei, față de 171 de milioane de lei din aceeași perioadă a anului trecut. La nivel de regiune, în 2019, sumele suplimentare sunt de 284 de milioane de lei, față de înregistrarea de 341,9 milioane de lei de anul trecut. „La nivelul județului Iași, s-au încasat în perioada anterior menționată venituri bugetare în sumă totală de 3.738,94 milioane lei, din care: 3.619,00 milioane lei venituri realizate de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași și 119,94 milioane lei venituri vamale realizate de către Biroul Vamal Iași. Față de aceeași perioadă a anului precedent, DGRFP Iași înregistrează o creștere a veniturilor cu 15,89 la sută, din care: 16,62 la sută pe activitatea fiscală și o diminuare a veniturilor cu 2,10 la sută pe activitatea vamală. În cifre absolute, la nivelul DGRFP Iași se înregistrează un plus de venituri la bugetul general consolidat al statului în suma totală de 1.504,70 milioane lei, din care: 1.512,52 milioane lei pe activitatea fiscală și o diminuare cu 7,82 milioane lei”, transmit Finanțele ieșene.

S-a dorit descentralizare

Pentru o mai bună colectare, guvernanții au propus la începutul anului descentralizarea structurilor ANAF. Printr-un proiect de lege s-a dorit modificarea OUG74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai precis, Direcțiile Regionale urmau să fie transformate în Direcții Județene. Spre exemplu, cele șase Administrații din subordinea DGRFP Iași urmau să devină autonome. Îngrijorați că vor rămâne fără posturi, angajații ANAF din toată țara au organizat proteste. „Integritatea personalului ANAF este apreciată la 48 la sută de către persoanele juridice și la 54 la sută de către persoanele fizice, urmând o creștere de 4, respectiv 2 puncte procentuale. Oricum am interpreta rezultatele, este clar faptul că persoanele juridice, cele mai expuse controalelor fiscale și care interacționează frecvent cu inspectorii fiscali, apreciază că doar jumătate dintre aceștia ar fi integri sau că inspectorii manifestă integritate doar pe jumătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. În final, inițiativa a fost declarată neconstituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *